Greenpeace Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santralin temelinin atılmasıyla eş zamanlı olarak Mersin ve İstanbul’da eylem yaptı, nükleer karşıtı mücadelenin sürdüğünü açıkladı. Karadeniz İsyandadır da Rusya konsolosluğu önünde santrali protesto etti.
Greenpeace gönüllüleri bugün, Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santralin temelinin atılmasıyla eş zamanlı olarak Mersin ve İstanbul’da eylem yaptı.
İki şehirde aynı saatlerde bir araya gelen eylemciler ‘Nükleer öldürür, yaşamak istiyorum’ mesajı verdi.
Temel atma töreninin yapıldığı Mersin Akkuyu’nun Büyükeceli beldesindeki protestoya Nükleer Karşıtı Platform üyeleri de destek verdi.
Birçok davaya rağmen...
Greenpeace Avukatı Deniz Bayram da Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu’na (ÇED) karşı birçok kurumun davaları sürerken başlatılan inşaatın hukuksuzluğunu vurguladı.
“Nükleer enerji santralleri, özellikle nükleer güvenlik ve emniyet konusunda ciddi tehlike riskleri gerçekçilikle değerlendirilmeden ve gerekli tedbirler alınmadan büyük riskler ile inşaat ve temel atma töreni büyük bir hatadır.
“Akkuyu nükleer santralinin planlanmasında, Fukushima kazası sonrasında yapılması gerekli değerlendirmeler yapılmadı.”
Tüm dünyanın Fukushima sonrası nükleer enerjiden vazgeçmeyi tartıştığına dikkat çeken Bayram Fukushima kazası sonrası yapılan çalışmaların sonuçları beklenmeden Türkiye’de projeye devam edilmesinin hata olduğunu söyledi.
“Ekonomik, sosyal ve çevresel riskleri göz önünde bulundurulduğunda Türkiye’ye pahalıya patlayacak bir enerji üretimi yerine Türkiye, enerji ihtiyacı için yerel ve yenilenebilir enerji ile enerji verimliliği politikalarına başvurulmalıdır.
“Mücadele sürüyor”
Bayram Akkuyu’da nükleer enerji santralini durdurmak için mücadelenin bitmediğini de belirtti.
“Dünyadaki nükleer enerji santral planlarına bakıldığında, özellikle son dönemde, Bulgaristan ve Hindistan gibi pek çok ülkede bu projelerin henüz planlama aşamalarında inşaat halindeyken ve hatta inşaatın ilerlemiş olmasına rağmen büyük mücadeleler ile durdurulduğunu görüyoruz.”
Akkuyu Nükleer Santrali’yle ilgili olarak Greenpeace, Barolar Birliği, Türk Tabipler Birliği, TMMOB başta olmak üzere meslek örgütleri ve çevre örgütleri de dava açtı.
Konsolosluk önünde protesto
Karadeniz İsyandadır grubu da bugün Rusya konsolosluğu önünde santrali protesto etti.
Karadeniz İsyandadır’ın açıklamsında santral için “sahte imzayla ÇED raporu hazırlanması gibi pek çok usulsuzluk normalize ediliyor” dendi.
“Yoğun reklam ve PR çalışmalarıyla nükleer santrale karşı tepkiler azaltılmaya çalışılıyor.
“Bugün de yangından mal kaçırırcasına, yargı süreci devam eden Akkuyu Nükleer Santrali’nin temelleri atılıyor.
“Buradan uyarıyoruz, vazgeçin! Devamını getiremeyeceğiniz bir projeye hiç başlamayın. Çünkü bu projeyi yaptırmayacağız!”