Engelli gazeteci Eroğlu ve engelli ressam Erkuş'un 13 günlük motosikletli yolculuğunun belgeseli "800 Km Engelli", bir yandan Ege sahillerinide dolaşırken, bir yandan da kentlerin engellilere ne gibi engeller çıkarttığını gösteriyor.
Engelli gazeteci Hüseyin Eroğlu ve engelli ressam Aydın Erkuş'un Ege sahillerinde motosiklet ve ona takılı sepetle çıktıkları yolculuğun belgeseli "800 KM Engelli"nin galası yapıldı.
İki arkadaş, İstanbul'dan Muğla'ya geze geze yaptıkları 13 günlük yolculukta engellilerin yaşamlarına ne kadar kafa yorduğumuzu düşünmemizi sağlıyor.
"800 KM Engelli", 2012 TRT Belgesel Ödülleri Ulusal Profesyonel Kategori'de Kültür ve Turizm Bakanlığı ödülünü de aldı.
Engelli tuvaletleri ve genel olarak mimarisi ile engellilere uygun olan Kadir Has Üniversitesi'nde yapılan gala gösteriminin açılış konuşmaları da işaret diline çevrildi.
Belgeselde, iki fiziksel engelli arkadaş uzun süredir çıkmayı hayal ettiği yolculuğu gerçekleştirirken, çoğu engelli gibi bir yerden bir yere "götürülen" değil "giden" olma fırsatını yakalıyor.
Yolculuk boyunca yeni yerler keşfeden ikili, bir yandan da engellilerin tatil yapma olanaklarını kontrol ediyor. Otellerin banyoları nasıl, mola yerlerinin engelli tuvaletleri var mı? Antik bir kente gidildiğinde bir engellinin tepelere çıkmasının hiç mi olanağı yok? Tabii bir de toplumun engellilere bakışı ne durumda?
Hatırlanacağı gibi 2005'te yürürlüğe giren ve 2012 Temmuz'da uygulama süresi bitecek "Özürlüler Kanunu"na göre, tüm şehirler engellilere uygun hale getirilmek zorundaydı.
Kentlerde engeller kalkmamış
İkili, yolculukları boyunca yasayla nelerin değiştiğini kontrol etti. Bazı yerlerde olumlu adımlar var ama genel anlamda çok büyük bir değişimden söz edilemez. Didim'de çok basit bir mekanizmayla engellilerin denize girmesi sağlanırken, başka bir yerde yüksek kaldırılmlar sokakta yürümeyi engelliyor.
"Aslında önyargı yok ama bilgi eksikliği var" diyen Hüseyin Eroğlu, altı yılda kent yaşamı açısından hiçbir şey yapılmamış. Önemli olan denetleme mekanizmasının olmaması.Yasa çıkıyor ama denetlenmiyor" diyor.
Belgeselde bir otel işletmecisi de "Hadi ben düşünemedim ama bu işletmeyi açarken bana keşke engelliler için neler yapmak gerektiği söylenseydi " diyor.
Eroğlu da diyor ki, bütün odalar engellilere uygun hale gelse zaten engelli engelsiz diye bir ayrım kalmaz.
Murat Erün'ün yönettiği filmin yönetmen yardımcılığını fotoğraf sanatçısı Altan Bal, özgün müziğini ise Ezginin Günlüğü Müzik Grubu'ndan Cafer İşleyen yaptı.
İlk gösterimi İstanbul Film Festivali'nde yapılan belgesel, 11. Alanya ve 5. Documentarist Film Festivalleri'nde de gösterilecek. Bunun yanında üniversitelerde film gösterim ve söyleşiler de yapılması hedefleniyor.
http://bianet.org/bianet/toplum/138340-800-kmdeki-engellerin-belgeseli