Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

8 Karede Neden #KömüreYerYok

350ankara.org, 8 görsel ile  “Neden #KömüreYerYok?” sorusunun cevabını paylaştı.

İçerik Alınlık Resmi

350ankara.org, 8 görsel ile  “Neden #KömüreYerYok?” sorusunun cevabını paylaştı.

Artan maden kazaları, iklim değişikliğinin geldiği nokta ve bu noktada daha sık ve daha şiddetli yaşamaya başladığımız kuraklık, ani yağışlar gibi aşırı iklim olayları ortada iken, hayatımızda kömürün yerine sorgulamak gerekiyor.

8 görsel ile  “Neden #KömüreYerYok?” sorusunun cevabını aşağıda bulabilirsiniz:

Bugün fosil yakıtlara ayrılan her kaynak, verilen her imtiyaz, sağlanan kredi, daha fazla karbondioksit emisyonunun atmosfere salınması, yani kuraklık, kıtlık, aşırı yağış, aşırı soğuk, su baskınları ve maden kazasını yaşamak demektir.

KomureYerYok4

Maden kazası verileri Dağ Medya’dan alınmıştır.

Afşin-Elbistan Çöllolar havzasında 2011’de dünya tarihinin sayılı maden kazalarından biri yaşandı. 13 Mayıs 2014’de Soma’da yaşanan maden kazası da sayılı maden kazalarından biriydi. Ancak, bütün bu kazalara rağmen 2014’de kazalar durmadı ve can kaybı 383’e çıktı. Daha fazla kömür üretimi ancak insan yaşamı ve doğayı yok sayarak mümkün.

Türkiye bugün doksanlı yıllara göre üretimi ikiye katlamış durumda. Böylesi bir üretim artışı kömüre sağlanan imtiyazlarla mümkün. Bu imtiyazlar yüzünden kömür yakan termik santraller atmosfere %219 daha fazla karbondioksit salarken, pek çok kömür madeni kazasının da yaşanmasına neden oldu.

Türkiye’nın sıcaklık ortalaması 1970-2000 yılı arasında 12,8 santigrat iken, 1990’da atmosfere saldığı emisyonları 2012’de 3,4 arttırmışken küresel sıcaklık artışından etkilenmemesi mümkün değildi. 2014 yılı, 2010 yılından sonra Türkiye tarihinde ölçülmüş en sıcak 2.  yıl olarak tarihe geçti. 2014 yılı ortalamadan  2,1 santigrat daha sıcak geçerek 14,9 C ile sıcak bir yıl oldu.

Bilim, sıcaklık artışını 2C’nin altında tutmak için kömürün %80’inin toprakta kalması gerektiğini ortaya koyuyor. Yani en fazla mevcut rezervlerin %20’sini kullanabilecek yer atmosferde var. Türkiye mevcut yatırımları ile kendi rezervlerini yakmayı planlıyor ve dünyanın de dört bir yanından kömür ithal ediyor. Sadece 2012’de tüketilen kömür miktarının %27’si ithal kömür.

Dünya’nın kömürünü yaktığımızı biliyor muydunuz?

Mevcut kömür santralleri yetmezmiş gibi, Türkiye’de resmi olarak  20 bin MW’a yakın yeni termik santrali başvurusu bulunmakta. 20 GW’lık lisans almış ve inşa halindeki, ön lisans almış yada değerlendirmedeki bu santrallerin 3/4’ü ithal kömürle çalışacak. Gelecekte Türkiye dünyanın kömürünü yakacak!

Küresel düzeyde emisyonları azaltmak gerekiyorken, sadece termik santrallerde yakılan kömürden kaynaklı seragazı salımları 1990’a göre 2012’de 3’e katlandı. Aday santrallerin yapılması durumunda Türkiye emisyonlarını 2012’ye göre bir kez daha 3’e katlayacak.

Sizce #KömüreYerYok deme zamanı değil mi?

- * -

Kaynak:

http://www.onderalgedik.com/komuru-finanse-etmek/

MGM Verileri

http://madencilik.dagmedya.net/

Kaynak

Share
İlgili Eğitim