Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

3 Milyon Hikaye Anlatan Ajanda

Gayri Resmi Ajanda'yı Hayata Destek Derneği çalışanlarına eşlik eden Natalia Sancha, Kerem Yücel ve Servet Dilber'in fotoğraflardan 30 çizerin ürettiği illüstrasyon ve desenler süslüyor.

İçerik Alınlık Resmi

Gayri Resmi Ajanda'yı Hayata Destek Derneği çalışanlarına eşlik eden Natalia Sancha, Kerem Yücel ve Servet Dilber'in fotoğraflardan 30 çizerin ürettiği illüstrasyon ve desenler süslüyor.

Hayata Destek Derneği yaptığı çalışmalardan yola çıkarak bir ajanda hazırladı. Adını da Gayri Resmi Ajanda koydu.

Dernek afetlerden etkilenen toplulukların temel hak ve ihtiyaçlara erişimini sağlamak amacıyla 2005’te kuruldu. Acil yardım, mülteci destek, mevsimlik tarımda çocuk koruma ve sivil toplumda kapasite geliştirme çalışmalarını yürütüyor. Bu çalışmaları sahada yürütürken vakıf çalışanlarına üç fotoğrafçı, Natalia Sancha, Kerem Yücel ve Servet Dilber eşlik ediyor.

Ajandada bu fotoğraflardan 30 çizerin ürettiği illüstrasyon ve desenler yer alıyor ve tabii Hayata Destek Derneği’nin derlediği kısa hikayeler ve veriler de bulunuyor.

Mesela şöyle bir notla karşılaşıyorsunuz: “Suriye’de ne fakirdik ne zengin. Savaştan kaçtık geldik. Bir oğlum engelli. Diğer iki oğlum mühendislik okudu ama burada tezgahtarlık yapmaktan başka şansları yok, en çok buna üzülüyorum.” Suriyeli bir kadınla yapılan görüşmeden küçük bir pasaj bu. Hemen karşı sayfada görüşme sırasında Kerem Yücel’in çektiği fotoğrafı Sedat Girgin tarafından yapılmış illüstrasyonu yer alıyor. Bir diğer sayfada şunlar yazılı: “Aileleriyle çalışan çocukların yüzde 50’si okulu tamamen terk ediyor. Geri kalanlar okula düzensiz devam edebiliyor. Göçe çıkan ama tarlada çalışmayan çocuklarınsa yüzde 23’ü okulu tamamen bırakıyor.” Karşı sayfada Servet Dilber’in bir mülteci kapında çektiği fotoğrafın Tan Taşpolatoğlu tarafından yapılmış illüstrasyonunu görüyorsunuz.

Sayfalarında sadece günler yazılı. Yıl ibaresi yok. Sanki yıllar geçse de, Hayata Destek Vakfı gibi sivil toplum örgütleri vargüçleriyle çalışsa da sorunların hep aynı olduğuna işaret eder gibi. Yani ajandayı 2018’de değil de 2019’da kullanmak isteseniz ya da 2020’de sorun yok, bu mümkün.

Peki adın neden “Gayrı Resmi Ajanda” onu da “Neyin resmi? Neden gayri resmi” başlığıyla şöyle açıklıyorlar:

“Modern dünya, herkesin kendi yolunu kendinin çizdiği fikrine dayanıyor. Oysa gerçek hayatın çizdiği tablo böyle değil. Bugün de –tüm zamanlarda olduğu gibi- coğrafya kaderi belirliyor. Altını, resmi rakamlara yansımayanı resmederek çizmek istedik: Bugün Türkiye’de, ülkesini savaş yüzünden terk etmek zorunda kalan 3 milyondan fazla mülteci yaşıyor ve bize 3 milyondan fazla hikaye anlatıyor. Yine bugün Türkiye’de yarım milyondan fazla çocuk, mevsimlik tarımda çalışmak için göç yollarına düşüyor ve geride yarım milyondan fazla yaşanamamış çocukluk bırakıyor. Kendi yolunu çizmekte eşit koşullara sahip olmayanların gücüne güç katmak için, Hayata Destek olmanın biçimleri bu ajandanın satır aralarında, yani elinizde.”

Hemen belirteyim ajandanın çizdiği resim ya da kendi deyimleriyle “gayri resim” insanı umutsuzluğa itecek türde değil; çözüme doğru adım atmaya uğraşan açıkyüreklilikle anlatılmış hikayelerin, fotoğrafların ve desenlerin toplamı… 

Not: Gayri Resmi Ajanda'yı edinmek için [email protected] mail adresine yazabilirsiniz.

Bianet - Haluk Kalafat

Share
İlgili Eğitim