Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

2018’e Şiddet Damgasını Vurdu

Umut Vakfı, ulusal ve yerel basına yansıyan şiddet vakalarını tarayarak hazırladığı Türkiye’nin Silahlı Şiddet Haritası ve 2018 Raporu’nu kamuoyu ile paylaştı. Rapora göre,  2018 yılında 3 bin 679 silahlı şiddet vakası gerçekleşti.

İçerik Alınlık Resmi

Umut Vakfı, ulusal ve yerel basına yansıyan şiddet vakalarını tarayarak hazırladığı Türkiye’nin Silahlı Şiddet Haritası ve 2018 Raporu’nu kamuoyu ile paylaştı. Rapora göre,  2018 yılında 3 bin 679 silahlı şiddet vakası gerçekleşti.

Raporda şiddetin azalmadığı aksine arttığını söylenirken, şiddetin okullara kadar yayıldığı bilgisi paylaşıldı. Rapora göre şiddet olaylarındaki artışın en önemli nedeni önlenemeyen bireysel silahlanma olurken geçtiğimiz yıl silah kadar bıçak kullanımı da dikkat çekici boyuta ulaştı. 

Umut Vakfı'nın basına yansıyan haberlerden oluşturduğu istatistiklere göre; sonu yaralama ve öldürmeye varan silahlı şiddette son 4 yılda %69 artış dikkat çekti. 2015 yılında 2 bin 175 silahlı olay basına yansırken, 2018 yılında 3 bin 679 olay basına yansıdı. 

Rapor, 2018 yılında en çok olayın Marmara Bölgesi'nde yaşandığını ortaya koyarken, bireysel şiddet olaylarının en çok artış gösterdiği bölge ise Orta Anadolu oldu. Orta Anadolu bölgesi illerinde 2015 yılında 283 olay yaşanırken 2018 yılında 8 artışla 646 olay yaşandı. 


 

Rapor 2018’de işlenen şiddet haritasında nüfus yoğunluğu ve sanayinin olduğu, göçün yoğun yaşanması nedeniyle kozmopolit yapıya sahip kentlerde olayların daha çok
yaşandığını belirtilirken, bölgeler bazında bakıldığında da; büyük nüfus yoğunluğuna sahip Marmara Bölgesi'nin Türkiye genelinde en çok suçun işlendiği bölge olarak ön plana çıktığı aktarıldı.

 

Rapor tüfek ediniminde de artış olduğunu ortaya koydu.

Raporun sonuç ve öneriler bölümünde silahlanmaya karşı mücadelede önceliğin silahlanma nedenlerini ortadan kaldırmak olduğu vurgulanırken, " 'merak, örf ve adet, suç korkusu' gibi nedenlerin kaldırılması veya en azından azaltılması gereklidir" denildi.

"6136 Sayılı Ateşli Silahlar, Bıçaklar! ve Diğer Aletler! hakkındaki Kanunun “toplum sağlığı, yükümlülükler, cezalar, denetim ve bireysel güvenlikler, vd.” yönünden acil olarak düzenlemesi, silah ruhsatı alabilmenin güçleştirilmesi yanında, denetimlerin, kanunların etkin ve çabuk bir şekilde uygulanması suretiyle adalet sistemine olan inancın kuvvetlendirilmesini de eklemek gerekir." denilirken "İçişleri Bakanlığı başta olmak üzere yetkililerin internetten bir tıkla silah alımının önüne geçmesi gerekiyor.” vurgusu yapıldı.

 

 

 

 

İlgili Dosyalar:

  1. BAŞLIK YOK [JPG] [30.65K]
  2. BAŞLIK YOK [JPG] [25.38K]
  3. BAŞLIK YOK [JPG] [511.80K]
  4. BAŞLIK YOK [PNG] [39.82K]
  5. BAŞLIK YOK [JPG] [25.38K]
Share
İlgili Eğitim