Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

2015’te En Az 875 Çocuk Önlenebilir Sebeplerden Yaşamını Kaybetti

Gündem Çocuk Derneği’nin raporuna göre geçen yıl yaşanan önlenebilir çocuk ölümleri beş yılın en yüksek sayısına ulaştı. Raporda ancak bütüncül ve hak temelli bir çocuk politikasıyla bu ölümlerin önüne geçilebileceği belirtildi.

İçerik Alınlık Resmi

Gündem Çocuk Derneği’nin raporuna göre geçen yıl yaşanan önlenebilir çocuk ölümleri beş yılın en yüksek sayısına ulaştı. Raporda ancak bütüncül ve hak temelli bir çocuk politikasıyla bu ölümlerin önüne geçilebileceği belirtildi.

Gündem Çocuk Derneği ‘nin hazırladığı Türkiye’de Çocuğun Yaşam Hakkı 2015 Raporu’na göre, 2015 yılında en az 875 çocuk önlenebilir sebeplerden dolayı yaşamını kaybetti.

Bu yıl beşinci kez hazırlanan rapor 2015’in beş yılın en çok çocuk ölümlerinin olduğu yıl olduğunu gösteriyor.

Çocukların hayatlarını kaybetmelerinin nedenleri arasında okulda ve evde fiziksel güvenlik sağlanmamış olması da var, keskin nişancılar tarafından vurulmaları da…

Çocuklar arasında uyarı levhası bulunmayan su birikintisine düştüğü için ölen de var, savaştan kaçarken, sınırdan geçmek istedikleri için öldürülen de; sokağa çıkamadıkları yerlerde 35 günlükken hastaneye gidemediği için ya da evinde gücünü kötüye kullanan yakınlarının şiddetiyle hayatını kaybeden de var.

TIKLAYIN - AÇIK ÇAĞRI: ÇOCUKLAR ÖZEL OLARAK KORUNMA HAKKINA SAHİPLER

Rapora göre; 2015’te, devletin bizzat gerçekleştirdiği yaşam hakkı ihlallerinde ise en az 103 çocuk; devletin önlem almayarak sebep olduğu yaşam hakkı ihlallerinde ise en az 772 çocuk yaşamını kaybetti.

2015 verileri

Raporda yer alan 2015 verilerinin bazıları şöyle…

*Yargısız infaz sebebiyle en az 61 çocuk, eğitim hizmeti alırken en az 15 çocuk, bakım hizmeti alırken en az 8 çocuk, sağlık hizmeti alırken en az 11 çocuk yaşamını kaybetti.

TIKLAYIN - ÇOCUK ÖLÜMLERİNİ ENGELLEMEK İÇİN SİLAHLI ÇATIŞMALARI DURDURUN

*En az 102 mülteci çocuk ölümle sonuçlanan yaşam hakkı ihlaline maruz kalırken; 11’i mülteci olmak üzere en az 76 çocuk iş cinayetlerinde yaşamını kaybetti.

*En az 35 çocuk intihar etti.

*En az 30 çocuk bireysel silahlanma sebebiyle yaşamını kaybetti.

*Kentsel ve kırsal açık alandaki olaylar sebebiyle en az 142 çocuk yaşamını kaybetti.

*Trafik kazaları en az 186 çocuğu öldürürken, sadece bisiklet kazaları nedeniyle en az 17 çocuk yaşamını kaybetti.

* 2015’te en yoğun hak ihlallerinin yaşandığı ilk üç il Diyarbakır, Şırnak, İzmir.

Raporda “çocukları hak ve özgürlükleri olan bireyler olarak algılayan, cezasızlıkla mücadeleyi temel aks olarak belirleyen bütüncül bir çocuk politikasının” çocukların ölmesini engelleyeceğinden söz edildi. Aynı şekilde bunun çocukların haklarının hayata geçirilmesi ve geliştirilmesi için de tek yol olduğu vurgulandı. (YY)

* 2015 çocuğun yaşam hakkı ihlal verilerine buradan ulaşabilirsiniz.

Share
İlgili Eğitim