Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

2015'e 1 Kala Geçmişimiz ve Geleceğimiz

Gazeteci, avukat ve insan hakları savunucularından oluşan sivil bir inisiyatif, Ermeni Soykırımı’nın 100. Yıldönümü yaklaşırken, “2015’e 1 kala: Geçmişimiz ve geleceğimiz” başlıklı bir konferans düzenliyor.

Gazeteci, avukat ve insan hakları savunucularından oluşan sivil bir inisiyatif, Ermeni Soykırımı’nın 100. Yıldönümü yaklaşırken, “2015’e 1 kala: Geçmişimiz ve geleceğimiz” başlıklı bir konferans düzenliyor.

haber fotoğraf
İsmail Beşikçi Vakfı’nın İstanbul'daki merkezinde yapılacak konferansa ilişkin konuşan Demokrat Haber Editörü Mehmet Göcekli, “Madem halkımız tarihi çok seviyor, tarih kitapları çok satıyor, tarih programları ve dizileri çok izleniyor. Alın size tarih. Hadi hep birlikte tarih okuyalım. 1915’te neler oldu?” dedi.

Gazeteciler Serdar Korucu, Müjgan Halis, Mehmet Göcekli, Murat Mıhçı, Evrim Kepenek, Hrant Kasparyan, Kadir Kaçan, avukat Erdal Doğan ve Yüzleşme Derneği Başkanı Cafer Solgun’un da aralarında olduğu bir grup aydın, yazar ve gazeteciden oluşan sivil inisiyatif, 1915 Ermeni soykırımının 100. Yıldönümü yaklaşırken biraraya geldi.

“2015’e 1 kala: Geçmişimiz ve geleceğimiz” başlıklı bir konferans düzenlemeye karar veren inisiyatif üyeleri, ilgilileri 16 Mart’ta İsmail Beşikçi Vakfı’nın İstanbul'daki toplantı salonuna çağırıyor.

‘BİZ DE HAZIRLIK YAPMALIYIZ’

“Devletler 1915’in 100. Yılına hazırlanıyorsa 1915’in yaşandığı topraklarda yaşayan halklar da hazırlanmalı diye düşünüyoruz. Onlar kendi siyasi amaçları için hazırlanırken, bizler de gerçeklerin konuşulması, geçmişimizle yüzleşmek ve onurlu bir gelecek için hazırlık yapmalıyız” diyen Göcekli bu nedenle bir konferans yapmaya karar verdiklerini söyledi ve 1915 Ermeni Soykırımı’nın devletlerin politikalarına bırakılamayacak kadar önemli bir konu olduğuna dikkat çekti.

“Örneğin Agos Gazetesi ya da İnsan Hakları Derneği, ya da bu konularla ilgili birkaç derneğin sorunu değil bu konu. Bu çok büyük bir haksızlık ve insani görevlerden kaytarma olur. Bu topraklarda yaşayan herkes ‘1915’te ne oldu?’ diye sormalı” diyen Göcekli, kendilerinin küçük bir ekiple işe başladıklarını hatırlatarak, herkes üzerine düşeni yapmalı çağrısı yaptı.

‘FELAKET YAŞANMAMIŞ GİBİ YAŞAMAYI BIRAKIP, KONUŞACAĞIZ’

“Sadece 100 yıl önce Hakkari nüfusunun yarısının Asuri, Van nüfusunun yarısının Ermeni olduğunu düşünelim yeter. Nereye gitti bu insanlar? Neden gitti? Hiç mi merak etmiyoruz?” diye soran Göcekli, konferansın öyle büyük amaçlarının, iddialarının olmadığını ancak, bu topraklarda böyle büyük bir felaket hiç olmamış gibi yaşamayı bırakmak ve konuşmak istediklerini söyledi.

Özgür, eşit ve demokratik bir gelecek kurulacaksa bunun ancak geçmişle yüzleşerek yapılacağını söyleyen Göcekli, “Başbakan CHP’yi sıkıştırmak için arada bir Dersim’den bahsediyor, hepsi bu. Mış gibi yapmayı ve yaşamayı bırakmazsak bu zihniyetle Kürt Sorunu da çözülemez” diye konuştu.

“ALIN SİZE TARİH”

Göcekli son olarak şunları söyledi: “2015’e 1 kala 1915’te neler olduğuna dair herkes üzerine düşeni yapmalı. Biz ‘herkes şöyle yapsın, herkes şunu savunsun’ vb demiyoruz. Ama herkes bir şeyler yapsın, bu konuyu merak etsin, okusun, araştırsın, yazsın, tartışsın. Madem halkımız tarihi çok seviyor, tarih kitapları çok satıyor, tarih programları ve dizileri çok izleniyor. Alın size tarih. Hadi hep birlikte tarih okuyalım. 1915’te neler oldu? Muhteşem Yüz Yıl’a gösterdiğimiz alakanın binde birini bu konuya gösterirsek daha özgür, daha demokratik ve daha barışık bir toplum olacağımıza emin olabilirsiniz.”

ERGUN BABAHAN VE PAKRAT ESTUKYAN DA VAR

İnisiyatifin düzenlediği konferans 16 Mart Pazar günü, İsmail Beşikçi Vakfı’nın Beyoğlu’ndaki binasında 10.30'da başlayacak. İlk oturum “1915’in Kadın Yüzü” başlığında planlanıyor ve bu oturumda, yazarlar Kayuş Çalıkman Gavrilof, Takuhi Tovmasyan ve Gülçiçek Günel Tekin konuşmacı olarak yer alıyor. Bu oturumun moderatörlüğünü gazeteci Müjgan Halis yapacak.

Konferansın ikinci oturumu ise, “1915 ve Soykırım Hukuku” başlığında yapılacak. Oturumun moderatörü Av. Eren Keskin. Bu oturumda Av. Erdal Doğan, Av. Ercan Kanar, Rita Ender ve Av. Ramazan Demir konuşmacı olarak yer alacak.

Soykırımın önemli tartışma alanlarından biri de kuşkusuz medya. Düne kadar “sözde” olarak nitelendirilen 1915’i medyanın nasıl ele aldığına ilişkin tartışmanın moderatörlüğünü, Gazeteci-Yazar Cafer Solgun yapacak. Bu oturumda Sabah gazetesi eski genel yayın yönetmeni Ergun Babahan, CNN Türk’ten Serdar Korucu, Agos’tan Pakrat Estukyan, Özgür Gündem’den Sedat Yılmaz ve Demokrat Haber’den Mehmet Göcekli yer alacak. (Evrim Kepenek)

Kaynak: Demokrat Haber

İlgili Dosyalar:

  1. haber fotoğraf [JPG] [80.29K]
Share
İlgili Eğitim