Ana içeriğe atla
Image
YSG
Share

Yerelleşme Savunuculuk Grubu 2023’te Neler Yaptı?  

İnsani yardım alanında yerel örgütlerin güçlenmesi ve koordinasyonu için çalışma yürüten Yerelleşme Savunuculuk Grubu 2023 yılı verilerini paylaştı. 

2020’de Hayata Destek Derneği'nin inisiyatifiyle ilk adımlarını atan ve 'Sivil Toplum Kapasite Güçlendirme Projemiz kapsamında destekleyerek sekreteryasını yürüttüğümüz Yerelleşme Savunuculuk Grubu (YSG)  2023’ü 25 kurum ve bu kurumlardan 75 temsilciyle  katılımıyla çalışarak kapattı. Yine farklı hedefler ve ölçeklerde ağların kurulmasına da öncülük etti. 

Ulusal Referans Grubu kuruldu

Yerelleşme Savunuculuk Grubu, yerelleşme gündeminde ilerlemek ve yerelleşmenin küresel taahhütlerin Türkiye’deki takibini yapmak üzere fon sağlayıcı paydaşlar, Birleşmiş Milletler ajansları, uluslararası sivil toplum kurumları ile aynı masaya oturduğu Ulusal Referans Grubu’nu kurdu. Grubun tanıtımını 25 Ocak’ta Ankara’da gerçekleştirilen bir etkinlikle yapıldı.  

Türkiye Yerel STK İnsani Forumu'nun kuruluşuna destek verildi

YSG, Kahramanmaraş Depremleri'nin sonucunda ortaya çıkan insani krize müdahalede koordinasyonunu sağlamak için de aktif rol aldı. 

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi’nin (UN OCHA) uluslararası STÖ’lerle birlikte yürüttüğü acil müdahale operasyonunda Türkiye’deki ulusal ve yerel ölçekli STÖ’lerin de aktif olarak rol almaları için aralarında YSG’den de üyelerin bulunduğu 78 STÖ’nün bir araya gelerek oluşturduğu Türkiye Yerel STK İnsani Forumu’nun (TİF) kuruluşuna destek olundu. 

Kahramanmaraş Depremleri sonrası yeniden inşa süreçleri için STÖ’lerden görüş alındı

Kahramanmaraş Depremleri'nin ardından Türkiye Mülteci Konseyi (TMK) ile bölgenin yeniden inşasında mevcut ve gelecekte oluşturulacak koordinasyon yapılarına ilişkin yerel ve ulusal sivil toplum örgütlerinin görüş ve önerilerini almak üzere anket çalışması yürütüldü. Anket sonuçlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Yeniden inşa ve geleceğe yatırım için derhal harekete geçmek gerekiyor

Yerelleşme Savunuculuk Grubu, 20 Mart'ta Brüksel'de düzenlenen Uluslararası Donörler Konferansı’na yönelik olarak Türkiye Mülteci Konseyi (TMK) ile birlikte, STÖ’lerin deprem sonrası yeniden yapılanmaya ilişkin önerilerini içeren ortak bir bildiri hazırladı.

Ortak bildiride TMK, YSG ve TİF olarak toplam 57 kurumun imzası ile daha iyi bir yeniden inşa ve geleceğe yatırım için acilen hep birlikte harekete geçilmesi gerektiği söylendi.

Avrupa’daki Sivil Toplum Kuruluşlarıyla Bölgesel İstişare Toplantısı

YSG, Cenevre’de düzenlenen “Avrupa’daki Sivil Toplum Kuruluşlarıyla Bölgesel İstişare" toplantısına katılarak grubun çalışmalarını anlattı ve yerelleşme takibini yerel ve mülteci örgütlerle kurulan ağlarla birlikte yapmanın önemi vurguladı. 

Örgütsel koordinasyon yapısını güçlendirmek için çalışma yürütüldü

Yerelleşme Savunuculuk grubu temsilcileri geçtiğimiz yıl, YSG’nin misyonu çerçevesinde yürüttüğü faaliyetler ve örgütsel koordinasyon yapısını güçlendirmeye yönelik çalışmalar için 100 saatin üzerinde toplantı yaptı.  

Bu toplantılarda katılım, kapsayıcılık, karar alma ve koordinasyon süreçleri netleştirilirken TİF ve URG için gerçekleştirilen 200 saatin üzerindeki toplantıya katılarak bu ağların faaliyetlerine ve yapılanmalarına katkı sağlandı.

Yerelleşme Savunuculuk Grubu'nun 2023 yılı çalışması için hazıladığımız infografige aşağıdaki ekten ulaşabilirsiniz.

doküman ikonu
İlgili Dokümanlar
İlgili Eğitim