Ana içeriğe atla

Paris Belediyesi Katılımcı Bütçe Uygulaması

Avrupa Birliği'nin desteğiyle yürütmekte olduğumuz Katılım Hakkı Projesi kapsamında, 2020 yılının Ocak ayında sivil toplum örgütlerinin ve kamu kurumlarının katılımıyla Fransa’ya gerçekleştirilen çalışma ziyareti sonrasında çalışma gezisinin gözlemlerini, Paris Belediyesi tarafından sunulan belgeleri ve konuyla ilgili hazırlanan raporları bir bilgi notunda derledik.  
Yazar / Editör:
STGM
Yayın Tarihi:
Share
Güncelleme Tarihi

Yerel yönetimlere yurttaş ve STÖ katılımını desteklemeyi hedefleyen bilgi notunda  “Paris Katılımcı Bütçe Şartının” Türkçe çevirisi de yer alıyor.    Paris Belediyesi “Katılımcı Bütçe Uygulaması” kısıtlı bir uygulama olmakla beraber, yurttaşların ve sivil toplum örgütlerinin karar verme süreçlerine katılımı açısından konuyla ilgili endekslerde iyi uygulamalar arasında gösteriliyor.

Katılımcı Bütçe Kavramı Nedir?

1989 yılında Brezilya’nın Porto Alegre kentinde ilk defa uygulanan katılımcı bütçeleme, yerel yönetimlerin harcama önceliklerinin halkın katılımı ve tercihleri doğrultusunda belirlendiği ve bütçelendirildiği bir süreci tarif eder. Dünyanın birçok yerinde farklı şehirlerde uygulanan bu yerel demokrasi modelinde, yerel yönetimlerin yatırım bütçesinin yaklaşık yüzde 5 ila yüzde 15’i katılımcı bütçeleme ile belirlenir.

Image
YouTube Kanalı
Image
YouTube Kanalı

STGM YouTube Kanalı

STGM YouTube Kanalı'nda çeşitli eğitimler, sunumlar ve sivil alana dair güncel tartışmalar yer alıyor. Kanalımızı şimdi inceleyin, abone olun.

Aralık 2024