Ana içeriğe atla
Image
matris
Share

TÜSEV Sivil Toplum için Elverişli Ortam İzleme Matrisi Türkiye Raporu'nu Yayımladı

TÜSEV, Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve birlikte yürüttüğümüz Örgütlenme Özgürlüğünün İzlenmesi Projesi kapsamında Sivil Toplum için Elverişli Ortam İzleme Matrisi Türkiye Raporu'nu yayımladı.  Üç başlık altında sivil toplum için elverişli ortamı inceleyen rapor; hükümet, uluslararası kuruluş ile donörler için politika önerileri ortaya koyan bir yayın olma özelliği taşıyor.

Aralarında TÜSEV’in de olduğu Balkan Sivil Toplum Destekleme Ağı (BCSDN) üyeleri tarafından, Uluslararası Kâr Amacı Gütmeyen Hukuk Merkezi (ICNL) ve Avrupa Kâr Amacı Gütmeyen Hukuk Merkezi (ECNL) desteğiyle oluşturulan İzleme Matrisi metodolojisi uygulanarak hazırlanan rapor sivil toplum için elverişli ortamı üç başlık altında inceliyor. 

Masa başı ve saha çalışmasını içeren kapsamlı bir çalışma 

Özgürlüklerin Temel Hukuki Güvenceleri, STK’ların Finansal Kapasitesi ve Sürdürülebilirliği için Çerçeve ve Kamu – STK İlişkisi olmak üzere üç ana bölümden oluşan rapor kapsamında, dernek ve vakıfları ilgilendiren yasal ve mali mevzuat ile uygulamalara dair mevcut durumun tespit edilebilmesi için masa başı ve saha araştırmasına dayanan kapsamlı bir çalışma yapıldı.

Sivil toplumla ilgili mevzuat ve mevzuat taslakları, kamu kurumlarının faaliyet raporları, eylem planları ve taslakları, internet siteleri, haberler, istatistikler, TBMM tutanakları ve bakanlıklara ait bütçe sunuşlarının incelenmesine ek olarak, ilgili kamu kuruluşlarına bilgi edinme başvuruları da yapıldı. Yine TÜSEV ve alandan diğer paydaşlar tarafından hazırlanan kaynaklar, Avrupa Komisyonu Ülke Raporları, uluslararası raporlar, gazete ve dergi makaleleri ile akademik yayınlar da gözden geçirildi.

Raporun hazırlık sürecinde bir de saha çalışması yürütüldü. 21 Haziran – 25 Ağustos 2022 tarihleri arasında yürütülen saha çalışmasında Türkiye’de faaliyet gösteren 800’ü dernek, 203’ü vakıf olmak üzere toplam 1.003 STK temsilcisine soru kâğıdı uygulandı, 48 derinlemesine görüşme ve 2 odak grup toplantısı yapıldı.

Sivil toplum için elverişli ortam için öneri ve tespitler 

Raporda, izleme metodolojisinin ortaya koyduğu izleme göstergeler temel alınarak mevzuat ve uygulamada benimsenmesi gereken değişiklikler ve politikalara dair önerilere de yer verildi.

Öneriler arasında örgütlenme özgürlüğü, idarenin sivil topluma müdahalesi, finansal kaynakların güvence altında olması, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı, ifade özgürlüğü, politika geliştirme ve karar alma süreçlerine katılımı gibi başlıklar bulunuyor. 

Sivil Toplum için Elverişli Ortam İzleme Matrisi Türkiye Raporu'nu incelemek için buraya tıklayınız. 

İlgili Eğitim