Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

TİHV: Gezi Parkı Eylemleri Bilgi Notu

Gezi Parkı projesine yönelik 28 Mayıs 2013’te başlayan ve polisin topluma yönelttiği şiddet nedeniyle temel hak ve özgürlüklerin talep edildiği protestolara dönüşerek 77 ile yayılan eylemler 14 Haziran 2013’te, eylemlerin başlamasının 18. gününde de devam ediyor.

Gezi Parkı projesine yönelik 28 Mayıs 2013’te başlayan ve polisin topluma yönelttiği şiddet nedeniyle temel hak ve özgürlüklerin talep edildiği protestolara dönüşerek 77 ile yayılan eylemler 14 Haziran 2013’te, eylemlerin başlamasının 18. gününde de devam ediyor.

İstanbul’daki eylemlerin merkezi Gezi Parkı olurken, Taksim Meydanı’ndan polisin çekilmesi nedeniyle burada 11 Haziran 2013 tarihine kadar çatışma olmamıştı. Gazi Mahallesi’nde ise hergün saat 21:00’de başlayan eylemlere polis sert şekilde saldırarak eylemcilere karşı gaz bombası, basınçlı su kullanıyor.

Ankara’da eylemler Kuğulu Park bölgesinde devam ederken polis çok sert saldırarak hem eylemcilere hem de çevreye rastgele gaz bombası atmakta, iddialara ve bulgulara göre plastik mermi kullanmaktadır.

Kolluk kuvvetlerinin uyguladığı şiddet nedeniyle çok sayıda insan yaralanmış ve/veya gözaltına alınmıştır.

Eylemcilerin kararlığı ve toplumun verdiği destek dolayısıyla kolluk kuvvetlerinin özellikle Gezi Parkı’ndaki ve Ankara’daki eylemleri önleyememesi nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 12 Haziran ve 13 Haziran 2013’te eylemcileri temsilen sanatçılarla ve meslek odaları yetkileriyle görüşmeler yaptı. Görüşmeler sonunda konunun idari yargıdaki durumunun sonucuna göre gerekirse referanduma götürülmesi fikri ağırlık kazandı.

Eylemlerin 15. gününde (11 Haziran 2013) sabah saatlerinde polis ekipleri Taksim Meydanı’na saldırmış, meydan’da bulunan eylemcileri gaz bombalarıyla ve basınçlı suyla dağıtan polis ekipleri, meydanda ve meydanı gören Atatürk Kültür Merkezi’nde bulunan bayrak, flama, afiş ve pankartları indirerek Taksim Meydanı’nın kontrolünü ele almıştı. Saldırının ardından SDP’nin il binasına düzenlenen baskında gözaltına alınan 70 kişinin sorguları ise devam etmektedir.

12 Haziran 2013’deki belirlemelere göre tüm Türkiye’de eylemler nedeniyle TTB’ye göre 11823 kişi yaralanarak veya kimyasal gazdan etkilenerek hastanelere/gönüllü revirlere başvurmuştur. Maalesef eylemler nedeniyle 3’ü eylemci, biri polis biri de temizlik işçisi olmak üzere 5 kişi de yaşamını yitirmiştir.

Tüm Türkiye’de 14 Haziran 2013 tarihi itibariyle gözaltına alınanların sayısı ise TİHV verilerine göre 2636’ya ulaşmıştır. Şu ana kadar tutuklanan kişi sayısı ise 2’dir. 48 kişinin gözaltına alınmasına twitter mesajları gerekçe gösterilmiştir.



[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: [email protected] adresine konu başlığına “günlük insan hakları raporu üyelik talebi” yazarak boş e-posta atınız.

[4] Twitter: @insanhaklari

Share
İlgili Eğitim