Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

“Talan Yasalarını Vadilerimizde Uygulatmayacağız!”

.

İçerik Alınlık Resmi

.

"Barajlara Karşı Eylem Günü" için bir araya gelen Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu bileşenleri, İstanbul AKP binası önünde su havzaları ve koruma alanlarının ticarileştirilmesinin önünü açan yasalara karşı “Vadilerimizde doğanın yasaları geçerlidir, sermayenin talan yasalarını uygulatmayacağız” dedi.

4 Mart Uluslararası Nehirler, Su ve Yaşam için Barajlara Karşı Eylem Günü kapsamında bir yürüyüş düzenleyen Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu (STHP) Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) İstanbul İl Başkanlığı önünde, çıkartılan yasalara ve hidroelektrik santral (HES) projesi adıyla su havzalarının ticarileştirilmesine tepki gösterdi.

Dün (13 Mart) Sütlüce'de Anadolu ve Trakya'nın farklı bölgelerinden bir araya gelen yüzlerce kişi, Miniatürk müzesi önünden AKP binasına doğru yolu trafiğe kapatarak yürüdü.

"Sularımız, Derelerimiz, Vadilerimiz Satılık Değildir" pankartı arkasında buluşan yaşam savunucularına Halk Cephesi ve Halkevleri üyeleri destek verirken Dersim, Karadeniz, Bingöl, Kastamonu ve Trakyalılar eylemde öne çıkan gruplar arasındaydı.

Dersim'den Trakya'ya "Su ve Yaşam" için tepki

Dersim Munzurlular "Munzur'da AKP'nin yasaları değil, Doğanın yasaları geçerlidir" pankartı arkasında yürüdü ve Munzur'dan Hasankeyf'e Direnenler Kazanacak" dedi.

Yürüyüşte Karadenizliler "Yasa Yalan, Amaç Talan, Yaşam için İsyan" sloganları attı; Hopalılar "Suyuma, Köyüme, Kültürüme Dokunma", "A naşkvit! Ğalepe çaçxalas (Bir Bırakın, Dereler Aksın-Lazca) dövizleri taşıdı.

Bingöl Peri Vadililer "Baraj Göç Demektir" dövizleri taşıyarak yörede Limak Holding'in inşa ettiği HES'lere ve yaratacağı zorunlu göç dalgasına tepki gösterdi; Kastamonu Loç Vadisi köylüleri de eylemdeydi.

Ergene Nehri üzerinde fabrikaların yarattığı kirliliğe ve nehrin çevresine verdiği zararlara karşı Trakyalılar da yürüyüşe kalabalık bir grupla katıldı; il binası önüne büyük bir ayçiçeği (güne bakan) maketi bıraktı.

Eylemde Karadenizliler tulum eşliğinde "HES'lere karşı horona" dururken, Direnişin Ritimleri müzik grubu da yürüyüşe davullarıyla katıldı.

"HES'ler suyun ticarileştirilmesinin önünü açıyor"

STHP adına basın açıklamasını okuyan Hasan Şen "İnsana, kente, doğaya ve yaşama dönük saldırılar büyük bir hızla yaygınlaşıyor. Munzur'dan Karadeniz Vadilerine, Ege'den Güney illerine Anadolu'nun dört bir yanında suyun ticarileştirilmesinin önünü açan HES ve baraj projelerine karşı direnişler sürüyor" dedi.

"Enerji Kanunu ile koruma alanları şirketlere açıldı"

Şen, Tabiat ve Biyoçeşitliliği Koruma Yasa Tasarısı ile "doğanın sermaye tarafından talan edilmesi önündeki tüm engellerin kaldırılmak için gerekli yasal zeminin" hazırlanmaya çalışıldığını ifade ederek, 8 Ocak günü resmi gazete yayınlanan Yenilenebilir Enerji Kanunu ile de koruma altındaki alanların "enerji bahanesiyle şirketlere açıldığına" dikkat çekti.

"Vadilerimizde doğanın yasaları geçerlidir! Sermayenin talan yasalarını vadilerimizde uygulatmayacağız!" diyen Şen 9 Nisan'da Ankara'da yapılacak mitinge de katılım çağrısında bulundu.

Açıklama sonrası eylemciler arasından bir grup AKP il binasına yumurtalar fırlatarak partiyi protesto etti.

http://bianet.org/bianet/goc/128552-talan-yasalarini-vadilerimizde-uygulatmayacagiz

Share
İlgili Eğitim