Image
Sivil Toplum Geliştirme Merkezi Derneği (STGM) 2004 yılında, ülkemizde katılımcı demokrasinin gelişiminde sivil toplumun önemine inanan bir grup fikir önderi ve aktivist tarafından kuruldu.
Derneğin benimsediği değerleri ve yol gösterici ilkeleri şunlardır:
- Yeryüzündeki yaşamın bütünlüğünü esas alır; insanların da bir parçası olduğu tüm canlı ve cansız varlıkların başlı başına değerini kabul eder. Kullanacağı kaynakların temini ve kullanımına dair tercihlerini bu bütünlüğü gözeterek yapar.
- Uluslararası sözleşmelerde kabul edilen evrensel hak ve özgürlükleri benimser. Bütün çalışmalarında, çalışma ortamlarında ve ilişkilerinde her türlü ayrımcılıkla mücadele eder ve farklılıkların temsilini esas alır.
- Toplumsal cinsiyet temelinde ayrımcılığa maruz kalan kesimler için eşit ve eşitleyici uygulamaları benimser.
- Sivil toplumu demokratik yönetişimin temel unsurlarından biri olarak görür.
- Sivil toplum örgütlerinin demokrasinin gelişmesi ve insan haklarının hayata geçirilmesindeki vazgeçilmez önemini her durumda dikkate alır.
- Sivil toplum örgütlerinin toplumsal fayda yaratma olanaklarını kabul ederek, bu işlevlerin hak temelli bir yaklaşımla genişletilmesine odaklanır.
- Sivil toplumun özerkliğine saygıyı karar alma süreçlerinin demokratikleşmesi için bir ön koşul olarak kabul eder.
- Uluslararası ve ulusal düzeyde, politik yapılar, kamu idaresi ve özel sektör ile genel olarak sivil toplumun, özel olarak kendi kurumsal yapısının özerkliğini koruyacak biçimde ilişki kurar.
- Çalışma alanlarındaki toplumsal sorunlara temel hak ve özgürlükler açısından yaklaşır, ancak politik kurumlar karşısındaki tarafsızlığını korur.
- Birlikte çalıştığı ve destek olduğu bütün sivil toplum örgütleriyle eşitlik ve kapsayıcılık ilkeleri temelinde ilişki kurar.
- Bütün çalışmalarında farklı koşullara sahip bireylerin erişebilirliğini sağlamaya yönelik önlemleri alır.
- Sivil toplum örgütlerinin güçlenmesi için geliştirdiği kaynakların, örgütler arasındaki eşitlik ve hakkaniyet ilkesine zarar vermemesi için özel önlemler alır.
- Sivil toplum örgütlerinin özerklik ve bağımsızlıklarının korunması ile katılımcılıklarının sağlanmasını iki temel ön koşul olarak görür.
- Tüm paydaşlarına karşı açık ve erişilebilir olma, bilgilendirme, danışma, dahil etme ve bu süreçlerle sonuçlara ilişkin geri bildirim sağlama ve hesap verme mekanizmalarını işletir.
- Kamusal kaynaklar kullanmaktan ileri gelen sorumlulukların bilinci ile aldığı her türlü kararın Derneğin misyonu ve burada tanımlanan değer ve ilkeleriyle tutarlılığını sağlayacak şeffaflık önlemlerini alır.
İlgili Eğitim
İlgili İçerikler