Ana içeriğe atla
Image
SPoD LGBTİ Çalışmaları Kaynakçaları
Share

SPoD ve Kıraathane Edebiyat Evi Nisan-Mayıs-Haziran aylarını kapsayan etkinlik serisine davet ediyor

SPoD ve Kıraathane Edebiyat Evi, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarını içine alan zengin bir etkinlik serisine ev sahipliği yapacak. Katılımcılara, duygularını ve düşüncelerini özgürce ifade edebilecekleri, yeni insanlarla tanışabilecekleri alanlar yaratılarak dopdolu bir program sunuluyor.

SPoD ve Kıraathane Edebiyat Evi, LGBTİ+ hareketinin zengin hafızasıyla, edebiyatın büyüleyici dünyasıyla, sanatın ve mizahın iyileştirici gücüyle, politik tartışmalarla, içinden geçilen kolektif yas süreci ve daha fazlasıyla örülen bu buluşmalara katılmanızı heyecanla bekliyorlar. 

Etkinlik takvimi ve etkinlik içerikleri 

  • 18 Nisan 2024 Perşembe / 19:00
  • Kuir Kahkaha Nasıl Atılır?

Konuşmacılar: Nebiye Arı, Yağız Er Gülseven
Moderatör: Fulden Ergen

"Son yıllarda gittikçe genişleyen ve çeşitlenen stand-up sahnesi, mizahın bir eğlence ve sosyalleşme biçimi olarak hayatımızda kapladığı yeri dönüştürdü. Stand-up pek çok kimse için gündelik rutininin olağan bir parçası haline geldi. Ne var ki bu sahneye çıkan nice stand-up’çı, LGBTİ+’ları bir şaka malzemesi olarak görmekten çekinmiyor. LGBTİ+’lar sahnede kriminalleştiriliyor, egzotik bir meyve gibi yabancılaştırılıyor ya da küçümseniyor. Öte yandan LGBTİ+’ları ne sahnede ne de seyircilerin arasında gören bir mizah anlayışına karşı, LGBTİ+’ların mizahın bizzat öznesi olduğu stand-uplar da ortaya çıkarak kuir bir mizahı yeşertiyor. Stand-up’çı Nebiye Arı ve Yağız Yer Gülseven’in konuşmacı, Fulden Ergen’in de moderatör olacağı “Kuir Kahkaha Nasıl Atılır?: Stand-up Sahnesinin Nesnesi Değil, Öznesi olarak LGBTİ+’lar” etkinliğinde, LGBTİ+’ların stand-up sahnesinde özne olarak nasıl var olduğunu ve kuir mizah üretimine ilişkin deneyimleri dinleyeceğiz. Bununla birlikte, bir arada kuir kahkahalar atabileceğimiz ortamların LGBTİ+’lar için dönüştürücü bir rolü olup olmayacağı üzerine düşüneceğiz."

Kuir Kahkaha Nasıl Atılır? etkinliğine katılmak için tıklayın. 

  • 11 Mayıs 2024 Cumartesi / 13.00-15.30
  • Karin Karakaşlı ile Ocean Vuong’un Dünyasına Yolculuk Atölyesi

"Kuir Atölyelerimizin ilkinde, yazar Karin Karakaşlı ile Ocean Vuong’un Dünyasına Yolculuk edeceğiz. Ocean Vuong’un Yeryüzünde Bir An İçin Muhteşemiz romanı ve Gece Göğünde Çıkış Yaraları başlıklı şiir kitabından seçme bölümler eşliğinde eleştirel okuma uygulaması yapacağız. Vuong’un edebiyat dünyasındaki paralel izlekler, metaforlar, kuir bakış açısı, şiirsel dil gibi pek çok farklı başlığı birlikte keşfedeceğimiz atölyede, Karin Karakaşlı kurguya dönük okuma teknikleri konusunda katılımcılara keyifli ve verimli bir alıştırma alanı sunması amaçlayacak."
* Okuma malzemeleri atölye gününde katılımcılarla paylaşılacaktır.

Karin Karakaşlı ile Ocean Vuong’un Dünyasına Yolculuk Atölyesi etkinliğine katılmak için tıklayın.

  • 14 Mayıs 2024 Salı / 19.00-20.15
  • İstanbul Onur Yürüyüşlerini Hatırlamak

Konuşmacılar: Yeşim Başaran, Yunus Emre Demir
Moderatör: Ahmet Soykarcı
"Ahmet Soykarcı’nın kolaylaştırıcılığını üstlendiği, Yeşim Başaran ve Yunus Emre Demir’in konuşmacı olarak yer alacağı ve SPoD (Sosyal Politika Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği) ile ortaklaşa gerçekleştirilecek bu buluşmada, İstanbul’da gerçekleştirilen Onur Yürüyüşlerine dair hafızamız tazeleyeceğiz. LGBTİ+ hareketi bu yürüyüşlerin kendine özgü niteliklerini, dertlerini ve ayırt edici özelliklerini nasıl inşa etti? Neler hatırlıyoruz? Örgütlenme pratiklerimizde neler değişti? Neler hissettik? Yürüyüşlerin ve örgütlenme biçimlerinin tarihselliğini, dönüşümünü, duygularını ve yaratıcı
yollarını tartışmaya açtığımız etkinlikte geçmişten günümüze uzanan mücadele rotasını merakla takip edeceğiz."

İstanbul Onur Yürüyüşlerini Hatırlamak etkinliğine kayıt olmak için tıklayın. 

  • 18 Mayıs 2024 Cumartesi / 13.00-15.30
  • Sibel Kır ile Karin Karakaşlı’dan “Ölüm Öpücüğü” Atölyesi

"Kuir Atölyelerimizin ikincisinde, Sibel Kır, Karin Karakaşlı’nın Asiye Kabahat’ten Şarkılar Dinlediniz adlı kitabından “Ölüm Öpücüğü” bölümünün metin analizini yapacağız. Kayıp, yas, kuir arzu ve aşkın sabit bir kimlikten çıkma eşiğini gösteren anlatı parçasını bir öykü olarak inceleyeceğiz. Kişinin sırları ve hakikatiyle yüzleşmesini, korkusu ve cesaretini, Antigone’nin kutsal suçu ve adalet talebiyle paralel işleyen öyküye çeşitli sorular yöneltecek, atölyenin okur merkezli yaklaşımla metni yeniden ve birlikte üretmesine çalışacağız."
* Okuma malzemeleri atölye gününde katılımcılarla paylaşılacaktır.

Sibel Kır ile Karin Karakaşlı’dan “Ölüm Öpücüğü” Atölyesi etkinliğine kayıt olmak için tıklayın.

  • 25 Mayıs 2024 Cumartesi / 13.00-15.30
  • Sevcan Tiftik ile Sürpriz Öyküler Atölyesi

"Hangi yazar tarafından ve hangi yılda yazıldığını bilmediğimiz 3 metne bakarken önce öykülerin bizlerde yarattığı hisleri, ardından hangi yıllarda, dönemde kimler tarafından yazılmış olabileceğini metindeki izler üzerinden tahmin etmeye çalışacağız. Tartışma yürütürken bu öyküleri Türkçe edebiyatın tarihsel seyri içerisinde konumlandıracağız. Sonrasında artık kimler tarafından, ne zaman yazıldığını öğrendiğimiz öyküleri çağrışımlarımız, fikirlerimiz, duygularımız, tahayyüllerimiz ve deneyimlerimizle birbirimize açacağız."

Sevcan Tiftik ile Sürpriz Öyküler Atölyesi etkinliğine kayıt olmak için tıklayın. 

  • 28 Mayıs 2024 Salı / 19.00-20.15
  • Kuir Alansızlık

Konuşmacılar: Şevval Kılıç, Özlem Şen, Es.
Moderatör: Oğulcan Yediveren
"Oğulcan Yediveren’in kolaylaştırıcılığını üstleneceği, Es., Özlem Şen ve Şevval Kılıç’ın konuşmacı olarak yer alacağı ve SPoD (Sosyal Politika Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği) ile ortaklaşa gerçekleştirilecek “Kuir Alansızlık” başlıklı buluşmamızda sivil toplumda, sokakta ve gece hayatında deneyimlediğimiz alansızlığı ve daralmayı konuşacağız. Aynı zamanda mevcut alanlarımıza dair hafızamız tazeleyecek, geçmişten günümüze sokakta, sivil toplumda ve gece hayatında ne tür kırılmaların yaşandığını ve bu dönüşümle nasıl ilişkilendiğimizi, baş etme stratejilerimizi masaya
yatıracağız. Alansızlık duygularımızı nasıl kuruyor? Daralma, kapanma, mekansızlık deneyimlerimize tercüman kavramlar mı? Bir arada oluş hallerimizde neler değişti?"

Kuir Alansızlık etkinliğine kayıt olmak için tıklayın. 

  • 30 Mayıs 2024 Perşembe / 19.00-20.15 
  • Rengarenk Stand-up!

Komedyenler: Merve Mingir, Taha Ercoşkun, Yağız Gülseven ve Nebiye Arı.

"Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi’nde yaza şen kahkahalarla gireceğiniz bir stand up etkinliği. Farklı karakterleri ve mizah anlayışlarıyla Merve Mingir, Taha Ercoşkun, Yağız Gülseven ve Nebiye Arı 30 Mayıs’ta Rengarenk Stand up etkinliğinde şakalarını anlatacak."

Rengarenk Stand-up! etkinliğine kayıt olmak için tıklayın.

  • 1 Haziran 2024 Cumartesi / 13:00-15:30
  • Aslı Tohumcu ile Kuir Yazı Atölyesi

"Kuir Atölyelerimizin dördüncü ve sonuncusunda, ilk üç atölyede okuduklarımızdan yola çıkarak yazar Aslı Tohumcu ile yaratıcı yazı egzersizleri yaparak kendi alanımızı yaratmayı deneyimleyeceğiz."

Aslı Tohumcu ile Kuir Yazı Atölyesi kayıt olmak için tıklayın. 

  • 2 Haziran 2024 Pazar / 19.00-20.15
  • Boğaç ve “Bizin”

Moderatör: Özgün Yeşiltepe
"Boğaç Uzun, nasıl hatırlanmak istersin? sorusuna şöyle cevap vermişti: “Sürekli üreten bir insan olarak hatırlanmayı isterim, iyi ya da kötü hiç fark etmez.” Boğaç’ı ürettiği işlerden 2018 tarihli kısa filmi “Bizin”i izleyerek anıyoruz. Bizin; dile, asimilasyona, ifadeye dair kısa ama derin bir çığlık atıyor. 1 dakika gibi kısa bir sürede, anadil ile kurulan bağın gücüne, yıkımının yarattığı etkiye ve bu yıkımın süregelişine şahit ediyor bizi. Film bıraktığı hisle çok fazla şey söylüyor. Bu hisleri paylaşıp, büyütüp, renklendirmeye
davetlisin/bekliyoruz."

Boğaç ve “Bizin” etkinliğine katılmak için tıklayın.

*Etkinlik takvimine ekteki PDF dokümanından da ulaşabilirsiniz. 

İlgili Eğitim