Ana içeriğe atla
Image
Tüsev_Vergi Düzenlemeleri Serisi
Share

“Sivil Toplumu İlgilendiren Vergi Düzenlemeleri” raporları yayımlandı

STGM ve TÜSEV işbirliğinde AB desteğiyle yürütülen Örgütlenme Özgürlüğünün İzlenmesi projemiz kapsamında TÜSEV tarafından hazırlanan “Sivil Toplumu İlgilendiren Vergi Düzenlemeleri” raporları yayımlandı.

Detaylı bir masabaşı araştırmasının yanı sıra, 150’den fazla STÖ temsilcisi ve uzmanın görüşleriyle katkı sunduğu saha araştırmasının sonuçlarına dayanan raporlarda, sivil toplum örgütlerinin kaynak arama ve kaynaklarını güvence altına alma hakkı bağlamında büyük önem taşıyan vergi düzenlemeleri, iktisadi işletmeler ile kamu yararı ve vergi muafiyeti statüleri ele alınıyor. Bununla birlikte sivil toplum örgütlerine sağlanan vergi avantajlarının çok sınırlı ve yetersiz olduğu ve sivil toplum örgütlerinin iktisadi işletmelerinde yaşanan temel sorunların tespit edildiği raporlarda, somut çözüm önerilerine de yer verildi. 

Kamu yararı ve vergi muafiyeti statülerine ilişkin raporda, bu özel statülerin berrak bir yaklaşımla tanımlanmadığı, başvuru şart ve süreçlerinin açık ve şeffaf olmadığı, sağlanan avantajların yetersiz olduğunun altı çizildi. Raporda ayrıca statülerin yeniden tanımlanması için bir reform çağrısı da yapıldı. Kamu yararı ve vergi muafiyeti gibi özel statülerin objektif ve adil bir yaklaşımla düzenlenmemesinin Türkiye’de örgütlenme özgürlüğünün evrensel ölçülerde kullanılmasını zorlaştıran genel sorunlar arasında olduğu STGM tarafından yayınlanan izleme raporlarında da yer verilen konular arasında yer alıyor.

“Sivil Toplumu İlgilendiren Vergi Düzenlemeleri” raporları; Dernek ve Vakıfları İlgilendiren Vergi Düzenlemeleri, Dernek ve Vakıfların İktisadi İşletmelerinin Vergilendirilmesi ve Kamu Yararı ve Vergi Muafiyeti Statüleri olmak üzere üç yayından oluşuyor.

Titiz bir çalışmanın ürünü olan raporların ülkemizde örgütlenme özgürlüğü konusunda yürütülen savunuculuk çalışmalarına katkı sağlayacağını düşünüyoruz.

İlgili Eğitim