Berger ilk olarak Avrupa Birliği'nin yapı taşı olarak değerlendirilen Schumann Deklarasyonu'nun hayata geçtiği dönem hakkında bilgi verirken savaşları ardında bırakmış bir Avrupa olduğunu hatırlattı ve hem deklarasyonun ve hem de Avrupa Birliği'nin barış projesi olduğunu söyledi.
Berger, Avrupa uluslarının kültür ve geleneklerinin çeşitliğiyle birlikte Avrupa Birliği'ni oluşturan temelin ise dayanışma olduğunu vurguladı. Bununla birlikte hukukun üstünlüğü ilkesine duyulan güçlü ve ortak inancın da birlik üyelerinin ortak noktası olduğunu hatırlatan Berger, birliği oluşturan farklılıkların ise birliği güçlü kılan unsur olduğunu söyledi. Avrupa Birliği'nin sivil toplumun sorunların çözümünde, karar vericileri etkilemede ve hayatımıza olan katkısına inancının tam olduğunu söyleyen Berger, bu nedenle Avrupa Birliği'nin çalışmalarında sivil toplumu karar alma süreçlerine teşvik ettiğini aktardı.
Türkiye'deki sivil toplumun çalışmalarını çeşitli düzeylerde desteklediklerini de anlatan Berger, Türkiye'deki sivil toplum örgütleri ile Avrupa'daki sivil toplum örgütleri arasında yakın işbirliğini çalışmalarını da desteklediklerini aktardı.