Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Selendi mağdurları hıdrellez bayramını kutlayamayacak

Selendi'de 1,5 yıl önce saldırıya uğrayan Romanlar Salihliye'ye sürgün edilmişti. Devletin kira yardımını kesmesi ve iş bulamamaları nedeniyle ailelerin hepsi şu anda Kula ilçesinde çadırlarda yaşamak zorunda.

İçerik Alınlık Resmi

Selendi'de 1,5 yıl önce saldırıya uğrayan Romanlar Salihliye'ye sürgün edilmişti. Devletin kira yardımını kesmesi ve iş bulamamaları nedeniyle ailelerin hepsi şu anda Kula ilçesinde çadırlarda yaşamak zorunda.

Özer ve Uçkun, Selendi'de yaşam şartlarının gayet iyi olduğunu, şimdi ise yiyecek parası dahi bulamadıklarını söyledi.

Manisa'nın Selendi İlçesi'nde yılbaşı gecesi bir kahvede Romanlara saldırı ile başlayan olaylarda Romanların ev ve işyerleri taşlanmış, üç kişi yaralanmıştı. Olaylardan sonra Salihli'ye sürülen, devlet yardımı kesilen ve iş bulamayan Romanlar şu anda Kula ilçesinde çadırlarda yaşamak zorunda.

Çadırda yaşamayan altı kişilik tek aileden Aşkın Özer olayın ardından geçen 1,5 yılın ardından şu anki durumlarını anlatıyor:

"Selendi'de kral gibi yaşıyorduk, şimdi aylakçıyız"

"Selendi'de oto galerimiz kendi evimiz vardı; hiçbir sıkıntımız yoktu kral gibi yaşıyorduk. Başımıza bu bela geldi; devlet kıştan kışa 20 torba kömür ve gıda yardımı yapıyor hepsi bu. Yani o kadar mağdur ve perişan durumdayız. İşe girmek istesen nereden geldin diyorlar. Bizim galerimiz vardı; bildiğimiz başka iş olmadığı için iş bulamadım. Şu anda aylakçıyız oraya buraya iş çıkacak da yövmiyesi 20-30 liraya karnımızı doyuracağız."

"Sürgünler kelimesinin şakası bile iğrenç"

50 yıldır Selendili olan Özer, "En yakın arkadaşımız bile şakasına 'sürgünler' diyor. Şaka bile olsa mutlaka insanın gururuna dokunuyor, ağırına gidiyor, hor görme oluyor. Şakası bile iğrenç" diyor. "Salihli'de uyum sağlayamadık; insanlardan çok tedirgin olmaya başladık; bizi ezmeye başladılar, bunaldık iyice ve Kula'ya geldik. Kula Selendi'ye 35 km uzaklıkta en azından Selendi'ye yakın olmak bize huzur veriyor; her şeyimiz orada çünkü."

Özer, Selendi'de Hıdırellez günü ailelerin toplandığını, çalgı çalıp oynadıklarını ve hep birlikte yiyip içtiklerini söylüyor ve ekliyor: "Ama şimdi kutlama gibi bir  imkanımız yok."

"Çöpten hurda topluyorum, çadırda beş kişi yaşıyoruz"

Ailesiyle çadırda yaşayan Erdal Uçkun ise konuşmasına "vahim durumdayız" diye başlıyor. "Ben araba alıp satıyordum, esnaflık yapıyordum. Evim kiraydı ama durumum iyiydi Allah'a şükür. Şu an her şeyimizi kaybettik. Salihli'de iş vermediler. Herkes kendi çabasıyla ayakta durmaya çalışıyor. Kira, elektrik, suyu ödemeyi de kesince hepimiz göçtük Kula'ya. Doğru düzgün kömür bile vermediler. Üç aileye verildiyse 10 aileye verilmedi."

Çadırda beş kişi kaldıklarını söylüyor. "Çöpten hurda topluyoruz. Hurda bulamayınca da yapacak bir şey kalmıyor" diye ekliyor.

Konuyla ilgili görülen davaya güvenlik gerekçesi ile Uşak'ta devam edilecek. Duruşma 9 Mayıs Pazartesi günü yapılacak. Uçkun  davayla ilgili olarak adalete güvendiğini söylüyor. Özer ise umudunu kaybetmek istemese de sanıkların ceza alacakları konusunda çok umutlu olmadığını belirtiyor.

http://bianet.org/bianet/toplum/129746-selendi-magdurlari-hidrellez-bayramini-kutlayamayacak

Share
İlgili Eğitim