Ankara'da kendilerini gerekçe göstermeden karakola götürmek istemesine direnen üç Pembe Hayat aktivistinden şikayetçi olan iki polis, üçüncü duruşmaya da katılmadı.
Polisler duruşmaya gelmediği için beş aydır ilerleme sağlanamadığını belirten Pembe Hayat üyeleri, beraatlerini istedi.
Ankara, Bağlar Caddesi'nde otomobillerini durdurup kimlik kontrolü yapan polislerin kendilerini gerekçe göstermeksizin karakola götürmek istemesine direnen üç Pembe Hayat aktivistinin yargılandığı davanın üçüncü duruşmasına da şikâyetçi polisler gelmedi.
Pembe Hayat aktivistlerinin avukatları, suçlamayı doğrulayacak herhangi bir kanıt bulunmadığını belirterek müvekkilerinin beraatını istedi.
Hakim, Pembe Hayat aktivistlerinin gözaltına alınırken şiddete maruz kaldığını görüntüleyen cd ve çözümleriyle ilgili avukatların beyanının sorulmasına karar verdi.
Haklarındaki zorla getirme kararına rağmen duruşmaya katılmayan polislerin bir dahaki duruşmada hazır edilmeleri kararlaştırıldı. Ankara Adliyesi 15. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen dava, 3 Mayıs'a ertelendi.
"Pembe Hayat üyelerinin suç duyurusu dikkate alınmadı"
Pembe Hayat'tan yapılan açıklamada, trans insan hakları savunucularına yönelik davalar devam ederken şiddet mağduru olan trans aktivistlerin polisler hakkında yaptığı suç duyurusu ile ilgili herhangi bir gelişme yaşanmadığına dikkat çekti.
"Adli birimlerin trans bireylere yönelik bu gibi vakalardaki olumsuz tutumu, keyfi gözaltı ya da şiddet uygulayıcısı olan polislere yönelik adım atmıyor oluşu, zaten her gün şiddeti odağında olan trans bireyleri daha da savunmasız kılıyor."
Kabahatler Kanunu keyfi uygulamalara imkan veriyor
19 Haziran 2010'da Bağlar Caddesi'nde üç trans insan hakları savunucusunu durduran polis, Kabahatler Kanunu'nu gerekçe gösterip üç kişiyi karakola götürmek ve para cezası uygulamak istemişti. Buna karşı çıkan Pembe Hayat üyeleri, polis müdahalesiyle araçlarından çıkarılarak gözaltına alınmıştı.
Üç Pembe Hayat üyesi, gözaltına alınırken ve gözaltına alındıktan sonra götürüldükleri Esat Karakolu'nda kötü muamele ve hakarete maruz kaldıklarını belirterek polislerden şikayetçi olmuştu. Öte yandan, iki polis memuru da üç Pembe Hayat üyesi hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
Pembe Hayat aktivistlerinin suç duyurusu dikkate alınmazken, polislerin şikayeti sonunda Pembe Hayat üyeleri hakkında "polise direnme", "hakaret" ve "kamu malına zarar verme" iddiasıyla altı aydan üç yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.
Davanın ilk duruşması ekimde, ikinci duruşma aralık ayında görülmüş; müşteki polisler iki duruşmaya da katılmayınca mahkeme, "zorla getirilmelerine" karar vermişti.
Benzer dava beraatla sonuçlanmıştı
Aynı bölgede 17 Mayıs 2010'da da beş Pembe Hayat üyesi trans insan hakları savunucusu, polisten kötü muamele ve şiddet görmüş ve haklarında "polise direnme" ve "görevli memura hakaret" iddiaları ile dava açılmıştı. Davaya Avrupa İnsan Hakları Komisyonu ve Avrupa Konseyi ile uluslararası insan hakları örgütleri de tepki göstermişti. Davanın ilk duruşmasında hakim, iddia edilen suçlarla ilgili kanıt bulunmaması sebebiyle sanıkların beraatına karar vermişti.