Ana içeriğe atla
Image
yaratıcı eylem
Share

Panel: Yaratıcı Eylem I Çaresizleştirmeden Etkilemek ve Bir Savunuculuk Aracı Olarak Sanatı Kullanmak

BİRLİKTE Kurumsal Destek Programı faydalanıcıları 6 Kasım'da Ankara'da "Yaratıcı Eylem I Çaresizleştirmeden Etkilemek ve Bir Savunuculuk Aracı Olarak Sanatı Kullanmak" başlıklı panelde bir araya gelecek. Panelde, sanatın savunuculuk ve aktivizmle nasıl ve hangi araçlarla ilişkilenebileceği konuşulacak. 

Moderasyonunu STGM'den Meltem Çolak'ın yapacağı panelde İrlanda'da sanatçılara destek sağlayan bir yapı olan Smashing Times'dan Freda Manweiler, Muzir.org kurucusu, karikatürist ve hayvan hakları savunucusu Aslı Alpar, Altyazı Sinema Dergisi editörlerinden Berna Güler, iletişim uzmanı ve kültür çalışanı Sait Fehmi Ağduk, Hafıza Merkezi İletişim ve Kampanyalar Direktörü Kerem Çiftçioğlu, CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı’nın direktörü Ayşe Eraslan yer alacak.

Panel programı şöyle;

  • Toplumun Bir Aynası Olarak Sanat I SmashingTime I Freda Manweiler

Sanatın yaratıldığı dönemlerin toplumsal kaygılarını ve mücadelelerini nasıl yansıttığı ele alınacak. Tarihsel ve güncel örnekler üzerinden sanatın bir toplumun aynası olarak işlevi tartışılacak.

  • Bir Protesto Aracı Olarak Sanat I Muzir.org I Aslı Alpar

Bu oturumda sanatın adaletsizliklere karşı bir protesto aracı olarak nasıl kullanılabileceği üzerinde durulacak. Picasso'nun "Guernica"sı ve diğer çağdaş sanatçılar aracılığıyla sanatın, toplumsal değişim yaratma potansiyeli ve direnişin sembolü olarak rolü tartışılacak.

  • Ötekileştirilenler İçin Bir Platform Olarak Sanat I Hafıza Merkezi I Kerem Çiftçioğlu

Bu oturumda sanatın marjinalleşmiş toplulukların seslerini duyurmak ve onların deneyimlerini paylaşmak için nasıl bir platform sağladığı üzerinde durulacak. Frida Kahlo ve diğer sanatçılar üzerinden marjinalleşmiş grupların sanat yoluyla güçlenmesi ele alınacak.

  • Diyalog ve Empati Aracı Olarak Sanat I Altyazı Derneği I Berna Güler

Sanatın farklı bakış açıları arasında empati ve diyalog kurma gücü JR'ın Inside Out Projesi gibi örneklerle konuşulacak ve sanatın toplumsal önyargıları yıkma ve farklılıkları kutlama yolları tartışılacak.

  • Toplumsal Katılım için Bir Katalizör Olarak Yaratıcılık I Hayat Evi I Sait Fehmi Ağduk

Sanatın, toplulukları bir araya getirme ve ortak hareket etme duygusunu pekiştirme potansiyeli üzerine odaklanılacak olan bu oturumda Vik Muniz’in "Waste Land" projesi gibi toplumsal katılımı artıran sanatsal uygulamalar üzerine konuşulacak.

  • Türkiye’deki Aktivistler Ne Yapıyor ve Sanatı Hangi Bağlamda Kullanıyor? I CultureCivic I Ayşe Eraslan

Türkiye’deki güncel protesto ve aktivist hareketlerdeki yaratıcı direnç örneklerinin konuşulacağı oturumda özellikle sokak sanatı, performans sanatları ve dijital medya gibi alanların aktivist söylemi yayma ve kitleleri harekete geçirme konusunda ne denli etkili olduğu ele alınacak.

Yaratıcı Eylem I Çaresizleştirmeden Etkilemek ve Bir Savunuculuk Aracı Olarak Sanatı Kullanmak başlıklı panel BİRLİKTE Programı'nın dördüncü tematik buluşması kapsamında düzenlenecek. 

İlgili Eğitim