COVID19 salgınından en çok etkilenen gruplar içerisinde yer alan özel gereksinimli çocukları ve pandemide yaşam kalitelerini artırmak için neler yapabileceğimizi 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık günü vesilesiyle Tohum Otizm Vakfı ve Denizli Otizm Derneği'yle konuştuk.
Söyleşinin ilk bölümünde Tohum Otizm Derneği'nden Nergis Koçarsalan konuşmasında özel gereksinimli çocukların süreçten negatif olarak etkilenmemesi için ailelere ve öğretmenlere oldukça fazla görev düştüğünü anlatırken, rutinin önemli olduğu otizmli bireylerin yaşam kalitesini düşürmemek adına rutinleri devam ettirmenin önemli olduğunu aktardı.
Otizm spektrumlu bireylerin bireysel eğitimle birlikte yok aldığını da hatırlatan Koçarsalan, salgın gibi krizli süreçlerde çocukla birlikte olmaya daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini aktardı.
Denizli Otizm Derneği’nden Dudu Karaman ise koronavirüs sebebiyle birlikte pek çok kişinin hayatına giren karantinanın, otizmli çocuklar ve aileleri için yeni bir durum olmadığını anlatarak, engelli ailelerinin görünmeyen bir karantina altında oluğunu söyledi. Tüm dünyayı etkisi altın alana krizden ve yaşananlardan çıkarılacak çok ders var diyen Karaman, haklara dayalı birlikte yaşamanın önemine vurgu yaparak “Dayanışma yaşatır” dedi.