Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

Mülteci Haklarının Kullanılması için Sivil Hareket (CARE) Projesi Kapanış Toplantısı

Projenin kapanış toplantısını 27 Nisan 2013 tarihinde İzmir’de gerçekleştirilecek.

Projenin kapanış toplantısını 27 Nisan 2013 tarihinde İzmir’de gerçekleştirilecek.

Mültecilerle Dayanışma Derneği olarak, Ocak 2012 tarihinden itibaren yürüttüğümüz, Avrupa Birliği Delegasyonu tarafından desteklenen Mülteci Haklarının Kullanılması için Sivil Hareket (CARE) Projemizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Proje, temel olarak mülteci hakları üzerinde farkındalığı ve işbirliğini geliştirmeyi; mülteci ve sığınmacılara sunulan hizmetlerin nicelik ve niteliğinin arttırılmasını amaçlamaktadır. Proje amaçları doğrultusunda İzmir, Ağrı, Isparta, Hatay, Edirne, Mardin, Tokat ve Denizli illerinde alan çalışmaları yapılmış ve seminerler düzenlenmiştir.

Projemizin kapanış toplantısını 27 Nisan 2013 tarihinde İzmir’de gerçekleştireceğiz. Kapanış toplantısında genel çalışmalarımız ve proje faaliyetleri kapsamında elde edilen verilere dayanarak hazırladığımız raporu sunmayı ve bu çerçevede Türkiye’de mülteci ve sığınmacılara sunulan hizmetleri tartışmayı planlamaktayız.

 Program, ilgili sivil toplum örgütleri & kamu kurumları temsilcilerine açıktır.

Mülteci Haklarının Kullanılması için Sivil Hareket (CARE) Projesinin Amacı

Proje, temel olarak mülteci hakları üzerinde farkındalığı ve işbirliğini geliştirmeyi; mülteci ve sığınmacılara sunulan hizmetlerin nicelik ve niteliğinin arttırılmasını amaçlamaktadır.

Proje kapsamında neler yaptık?

Projenin temel amacı doğrultusunda, çeşitli illerde alan çalışmaları ve eğitim seminerleri düzenleyerek, farklı alanda çalışan STKlar ve ilgili kamu kurumu temsilcileri ile bir araya geldik. Hedef şehir olarak belirlediğimiz Isparta, Hatay ve Ağrı illerinde 4’er günlük alan çalışmaları düzenledik. Bu alan çalışmalarında ilgili kamu kurumları ve yerel otorite temsilcileri ile görüşerek, mülteci ve sığınmacılara sağlanan hizmetler konusunda görüşmeler yaptık. Ayrıca, mülteci ve sığınmacıların kendileriyle derinlemesine mülakatlar yaparak, ikamet ettikleri ilde sosyal ve ekonomik haklara erişimleri konusunda detaylı bilgiler edindik. Bu şehirlerde yaptığımız alan çalışmalarının raporu, katılımcılar ile paylaşılacaktır.

Hedef şehirlere düzenlediğimiz ikinci ziyaretlerde, sivil toplum ile kamu kuruluşları temsilcilerine yönelik eğitim seminerleri düzenledik. Bu seminerler ile, hedef şehirlerdeki STK’lar tarafından yürütülen mevcut faaliyetleri ve sunulan hizmetleri, mülteci ve sığınmacıların da yararlanabilmeleri için geliştirilmesini teşvik etmek ve mülteci ile sığınmacıları da kapsayacak şekilde yeni faaliyetlerin düzenlenmesine destek olmak amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik olarak, STK’ların idari ve mali kapasitelerini güçlendirmelerine katkıda bulunmak üzere, proje döngüsü yönetimi eğitimleri de yapılmıştır.

Hedef şehirlerimiz arasında yer alan Hatay’da, Isparta ve Ağrı’da düzenlediğimiz gibi mülteci hakları eğitim semineri düzenlenmemiştir. Hatay’daki mevcut durum dolayısıyla, mülteci hakları ile ilgili bir toplantının yereldeki aktörler arasında bir gerginlik yaratabileceği endişesi ile Hatay, hedef şehirler arasından çıkarılıp Edirne eklenmiştir. Buna bağlı olarak, Hatay yerine Edirne’de mülteci hakları eğitim çalışması düzenlenmiştir.

Hedef şehirlerin dışında projemize farklı iller de eklenmiştir. Genelde yerelden gelen ilgi ve davete bağlı olarak sırasıyla Mardin, Tokat ve Denizli illerini de projemize dahil ederek, bu şehirlerde Mülteci Hakları Seminerleri düzenledik. Çoğunlukla Valilik makamlarının sağladığı destek dolayısıyla, sivil toplum ve kamu kuruluşları temsilcilerinin büyük ilgi gösterdiği seminerlerimiz, projemizin hedeflerine ulaşmasına, başka bir deyişle mülteci hakları üzerinde farkındalığın artırılmasına katkı sağlamıştır.

Toplantı programını ekte bulabilirsiniz.

İlgili Dosyalar:

  1. Kanpanış Toplantısı Programı [PDF] [378.40K]
Share
İlgili Eğitim