Barışçıl gösteri ve eylemlere açılan davalarda 800 kişi yargılandı
Raporda, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na dayanarak açılan davalar ile Anayasa ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler tarafından garanti altına alınan önceden herhangi bir izne tabi olmaksızın barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme hakkının kriminalize edildiği kaydedildi.
Rapora göre bir yılda 800 kişi, Anayasa’nın 34. maddesi ile herhangi bir izne tabi olmaksızın düzenlenmesi garanti alınan barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katıldıkları için “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek” suçlamasıyla hakim karşısına çıktı.
Davalarda pandemi tedbirleri gerekçe gösterilerek alınan yasaklama kararları da suçlamalara delil olarak gösterildi.
Gazeteciler terör davalarında yargılanmaya devam etti
Rapora göre, gazeteciler, en çok terör suçlamaları ile yargılandı. Gazetecilerin yazdıkları haberler, yazılar, çektikleri fotoğraflar, sosyal medya paylaşımları ise suçlamalara sıklıkla delil olarak gösterildi. “Örgüt propagandası” suçlamasının 62 davada yöneltildiğine yer verilen raporda 143 gazetecinin bu suçlamayla yargılandığı kaydedildi.
Rapor 23 farklı şehirde görülen 210 davanın 446 duruşmasının izlenmesi ile elde edilen verilere dayanarak yazıldı. 11 aylık dönemde takip edilen ifade özgürlüğü davalarında en çok terörizm suçlamaları yapıldı.
Raporu incelemek için tıklayınız.