Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Marmara Depremi'nin 14. Yılı

17 Ağustos 1999 Marmara depreminde hayatını kaybedenler için İzmit, Yalova, Sakarya ve Gölcük'te saat 03.02'de anma töreni düzenlendi.

İçerik Alınlık Resmi

17 Ağustos 1999 Marmara depreminde hayatını kaybedenler için İzmit, Yalova, Sakarya ve Gölcük'te saat 03.02'de anma töreni düzenlendi.

haber içerik fotoğraf
17 Ağustos 1999 Marmara depreminde hayatını kaybedenler için İzmit, Yalova, Sakarya ve Gölcük'te saat 03.02'de anma töreni düzenlendi.

Depremin 14. yılında İzmit’teki törende Merkez Bankası önünde toplanan grup ellerinde meşalelerle, "Unutmadık, Unutturmayacağız" yazılı pankartla Hürriyet Caddesi'nden Anıt Park'a doğru yürüyüş düzenledi.

Kocaeli Depremzedeler Derneği Başkanı Nurcan Taşpınar, depreremin üzerinden 14 yıl geçmesine karşın hala yitirdikleri yakınlarını unutamadıklarını söyledi.

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Taner Yüzgeç, 17 Ağustos depreminde bilinçsiz ve standart dışı yapılan binaların yıkıldığını hatırlatarak "Depremden dersler çıkarılmazsa ve gerekli önlemler alınmazsa bu acılar yaşanmaya devam edecektir" dedi.

Deprem Anıtı'na çelenk bırakan grup, 03.02'de depremde ölenlerin anısına saygı duruşunda bulundu.

Yalova'da düzenlenen anma töreninde de akşam saatlerinden itibaren depremde yıkılan binaların enkazı üzerine kurulan Deprem Anıtı'nı ziyaret edildi. Depremde hayatını kaybedenlerin isimlerinin yazılı olduğu beton bloklara çiçek bırakan vatandaşlar, anıt içindeki fotoğraf sergisini de gezdi.

Depremde yaklaşık 3 bin kişinin yaşamını yitirdiği Sakarya'da ölenler için saat 03.02'de anma töreni düzenlendi. Törene gelenler hayatını kaybeden yakınlarının eşyalarını ve resimlerini yanlarında getirdi. Depremde ölenlerin anısına fenerler yakılarak gökyüzüne bırakıldı.

Gölcük'teki törende ise aileler deprem için düzenlenen programa çocuklarıyla birlikte geldi.

2012'de 28 bin 740 deprem oldu

Kavaklı Sahili'ndeki anmada konuşan Başbakanlık Afet, Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Onurlu, 2012 yılında büyüklüğü 2 ve üstü olan 28 bin 740 deprem meydana geldiğini söyledi.

"Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı'nı çıkarttık. Deprem zararlarını azaltmak için alınacak önlemler tek tek belirlendi. Bu eylemler gerçekleştirmekten sorumlu 13 tane sorumlu kuruluşumuz var. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı MTA Türkiye'nin yeni fay haritasını güncelledi. Daha önce kulandığımız harita 1992 yılına aittir."

Resmi rakamlarla 17 bin kişi öldü

Kocaeli Gölcük merkezli deprem 7,5 büyüklüğünde deprem tüm Marmara Bölgesinde, Ankara'dan İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedildi.

Resmi raporlara göre, 17 bin 840 ölüm, 43 bin 953 yaralı oldu. 505 kişi sakat kaldı. 285 bin 211 konut, 42 bin 902 işyeri hasar gördü.

Resmi olmayan bilgilere göre ise yaklaşık 50 bin kişi hayatını kaybetti. Ağır-hafif 100 bine yakın kişi yaralandı. Ayrıca 133 bin 683 çöken bina yaklaşık 600 bin kişiyi evsiz kaldı. Yaklaşık 16 milyon insan, depremden değişik düzeylerde etkilendi. (NV)

Fotoğraflar: AA

* Bu haberde cnntürk.com'dan yararlandık.

Kaynak: Bianet

İlgili Dosyalar:

  1. haber içerik fotoğraf [JPG] [15.68K]
Share
İlgili Eğitim