Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

"Karaburun' a iyi bak"

“Karaburun’a iyi bak” mak için 17 Ağustos’ta Karaburun Cumhuriyet Meydanı’na.

İçerik Alınlık Resmi

“Karaburun’a iyi bak” mak için 17 Ağustos’ta Karaburun Cumhuriyet Meydanı’na.

İzmir ’e bağlı Karaburun’da bir süredir yoğun bir çevre tahribatı yaşanıyor. Karaburun’u yok olma noktasına getiren kirli endüstrilerin gittikçe artması üzerine 17 ve 18 Ağustos’ta halkın da iştiraki ile yoğun katılımlı ile eylem yapma kararı alındı.

“Karaburun’a İyi Bak!” sloganı ile çağrısı yapılan eylemde Balık çiftliği, kontrolsüz avcılık, maden ve rüzgâr türbini tehdidi altındaki Karaburun’un durumu şu şekilde özetlendi:

“Yarımada Doğu Akdeniz Havzasının en bozulmamış bölgesidir. Aralarında Akdeniz Foku, Ada Martısı, Kızıl Şahin, Ada Doğanı ve Küçük Kerkenez, Deniz Çayırları …gibi küresel ölçekte koruma altında olan türlerin de bulunduğu nadir bitki ve hayvan varlığıyla çok zengin bir biyoçeşitliliğe ve ekosisteme sahiptir.

Hurma zeytini, nergisi, sümbülü, enginarı, erkenci mandalinası, kara keçileri ve peyniri, değerli balık ve diğer deniz ürünleriyle Karaburun Yarımadası kendiliğinden doğal ürün markasıdır”.

Bu doğal güzellikleri sahip olan Karaburun Yarımadası'nın yoğun rüzgar enerjisi santralleri ve taş-mıcır-mermer ocaklarıyla tehdit altında olduğunun belirtildiği eyleme çağrı basın açıklamasının tam metni şu şekilde;

"Karaburun yarımadası doğal ve kültürel değerleriyle, sahip olduğu nadir bitki ve hayvan varlığıyla korunmassı gereken dünya mirassıdır!

Yarımada' da, doğayı ve yöre insanının varlığını tehdit eden yatırımlara verilen izinlerle, doğaya ve insana hoyrat uygulamalarla akıl tutulması yaşanıyor!

Karaburun Yarımadası' nda dünya varlıkları yok ediliyor!

Karaburun' a iyi bakın diyoruz çünkü;

Yarımada Doğu Akdeniz Havzasının en bozulmamış bölgesidir. Aralarında Akdeniz Foku, Ada Martısı, Kızıl Şahin, Ada Doğanı ve Küçük Kerkenez, Deniz Çayırları …gibi küresel ölçekte koruma altında olan türlerin de bulunduğu nadir bitki ve hayvan varlığıyla çok zengin bir biyoçeşitliliğe ve ekosisteme sahiptir.

Hurma zeytini, nergisi, sümbülü, enginarı, erkenci mandalinası, kara keçileri ve peyniri, değerli balık ve diğer deniz ürünleriyle Karaburun Yarımadası kendiliğinden doğal ürün markasıdır.

Yarımada, beşikten mezara yaşatılabilen gelenekleriyle, doğayla barışık turizm olanakları, kırsal kalkınma potansiyeliyle nadir alanlardan biridir.
Yarımada’nın sahip olduğu değerlerin korunması sadece Karaburunluların değil Türkiye ve dünyanın sorumluluğudur.

Karaburun' a iyi bakın diyoruz çünkü;

Yarımada, sahip olduğu değerleri yok eden, plansız, yereli yok sayan, sürdürülebilirliği olmayan, doğal kaynakları hızla, ölçüsüzce, adaletsizce tüketen yatırımların ağır tehdidi altındadır.

Yarımada’da balık çiftlikleri, yoğun rüzgar enerjisi santralleri ve taş-mıcır-mermer ocaklarıyla karasal, denizel ve kıyısal alanlara, kırsal yaşama yönelik seri cinayetler devam ediyor!

Karaburun Yarımadası Bıçak Sırtında! Yarımada ya doğal değerleri ve bununla birebir örtüşen kalkınma potansiyeliyle, bütüncül bir yaklaşımla korunacak ya da insan ve doğa yaşamında sözü dahi edilemeyecek ölçüde kısa vadeli yatırımlara feda edilecek.
Karaburun Yarımadası halkı sahip olduğu değerlerin farkında, koruma bilincinde ve kararlılığındadır.

Ulusal ve uluslararası kamuoyunun Karaburun halkıyla dayanışmasını güçlendirmek ve karar vericilerin güçlü sesimizi duymasını sağlamak amacıyla “KARABURUN’A İYİ BAK” ana sloganı altında 17 Ağustos 2013 Cumartesi günü 10.30’da Karaburun Cumhuriyet Meydanı’nda toplanıyoruz. Değerlerimizi paylaşmak ve yatırımların neden olduğu tahribat ve tehdide tanık olmak için köylerimizle, dağlarımızla, kıyılarımızla, denizle, balıkçılar ve teknelerle buluşmak üzere hep birlikte kısa bir yolculuğa çıkıyoruz.

18 Ağustos Pazar günü saat 10.00’da Karaburun Belediyesi Salonu' nda, bilim insanlarının ve doğa savunucusu sivil örgütlerin de katılımıyla düzenlenecek olan panelde Yarımada’nın sorunları, çözüm ve mücadele yollarını tartışacağız.

Karaburun Yarımadası halkı, yerel yönetimleri ve sivil örgütlenmeleriyle birlikte, yaşamı tehdit eden çıkarcı girişimlere ve yanlış kararlara karşı Yarımada’nın doğasının ve kırsal yaşamının korunması için verdiği mücadelede duyarlı tüm kuruluş ve kişileri aktif dayanışmaya çağırıyor.

Halkın kendi yaşamı ve içinde yer aldığı doğal çevre üsütnde söz ve karar sahibi olma hakkı ile doğamızı ve sağlıklı yaşam hakkımızı savunuyoruz.

Karaburun' a İyi Bak Buluşması Düzenleme Komitesi

Eylem ve diğer detaylar için karaburunaiyibak.org/

http://www.yesilgazete.org/blog/2013/07/30/karaburuna-iyi-bakmak-icin-17-agustosda-karaburun-cumhuriyet-meydanina/

Share
İlgili Eğitim