Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

"Kadına Karşı Şiddeti Önlemede Mevcut Mekanizmalar Yetersiz"

Mor Çatı'nın 2013 6 aylık faaliyet raporu vakfın çalışmalarının yanı sıra kadına karşı şiddeti önlemede mevcut mekanizmalar ve kurumların yetersiz kaldığını ortaya koyuyor.

İçerik Alınlık Resmi

Mor Çatı'nın 2013 6 aylık faaliyet raporu vakfın çalışmalarının yanı sıra kadına karşı şiddeti önlemede mevcut mekanizmalar ve kurumların yetersiz kaldığını ortaya koyuyor.

mor çatı
Mor Çatı’nın son 6 aylık sürede 654 kadınla yaptığı görüşmeler sonunda hazırladığı raporda, sığınakların durumu ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının yükümlülüklerine dikkat çekiliyor. Bakanlığın, başta 6284 sayılı yasa olmak üzere, kadınlar için sığınak, sosyal ve ekonomik desteklerin yetersizliğine dikkat çekiliyor.

Tüm sığınakların Bakanlık bünyesindeki ŞÖNİM’lere bağlanmasını düzenleyen yönetmelik, destek hizmetlerini merkezi hale getirdi belki ama, kadınlar sığınak, kreş desteği, mesleki eğitim desteği, iş bulma desteği gibi hizmetlere ulaşmakta güçlük çekiyor. Bu durum, sığınak ihtiyacı olan kadınların, bu sürecin daha ilk adımında kolluk kuvveti ile karşılaşmasını kaçınılmaz hale getiriyor. Raporda, şiddete maruz kalan ve travma yaşayan kadınların, karakolda eksik bilgilendirildiğine tanıklık edildiği belirtiliyor. Bu durum, yeterli bilgi alamayan kadınların sığınak hakkından faydalanmasına “engel” olunduğu anlamına geliyor.

Şiddet mağduru kadınların yaşadıkları en büyük güçlüklerden biri ekonomik nedenler. Mor Çatının görüştüğü kadınların, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından yeterince destek alamadığı için mağduriyetleri de artıyor. Yardımlardan faydalanabilen sınırlı sayıda kadının aldığı destekler ise, hayatlarını kolaylaştıracak nitelikte değil. Ayrıca raporda, Mor Çatıya başvuran kadınların 6284 sayılı yasa kapsamında verilmesi gereken “geçici maddi yardım”la ilgili kaymakamlıklara yaptığı başvuruların “öyle bir şey yok” denilerek reddedildiği belirtiliyor.

Mor Çatı raporu İstanbul ŞÖNİM’e yapılan başvurularda her kadının yaşantısına uygun seçenekler sunulması yerine sadece birkaç kuruma yönlendirme yapılması bilgisini de ortaya koyuyor. Böylece kadınlar, şiddetten uzak yeni yaşamlar kurabilmeleri için gerekli sosyal destekleri, ne ŞÖNİM, ne sığınak, ne de mülki amirliklerden alabiliyor. Ayrıca ŞÖNİM’lerin kadınları şiddet ortamına geri dönmeye zorladığı ve “aile bütünlüğü” adına arabuluculuk mekanizmalarını güçlendiren bir konumda olduğu ifade edilen raporda, gizlilik kuralının da ihlal edildiğinin altı çiziliyor.

Mor Çatı'nın 2013 yılı 6 aylık faaliyet raporuna http://www.morcati.org.tr/tr/24-faaliyet-raporlari/203-2013-yili-6-aylik-faaliyet-raporu adresinden ulaşabilirsiniz.

(Bu haberi hazırlarken Evrensel'den faydalandık.)

İlgili Dosyalar:

  1. mor çatı [JPG] [28.49K]
Share
İlgili Eğitim