Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

“Kadın ve STK” Toplantısı

“GÜÇLÜ KADIN GÜÇLÜ STK GÜÇLÜ TOPLUM” Projesinin faaliyetlerinden biri olan “Kadın ve STK” Toplantısı proje ortağımız Şanlıurfa Ticaret Odasının toplantı salonunda yapıldı.

İçerik Alınlık Resmi

“GÜÇLÜ KADIN GÜÇLÜ STK GÜÇLÜ TOPLUM” Projesinin faaliyetlerinden biri olan “Kadın ve STK” Toplantısı proje ortağımız Şanlıurfa Ticaret Odasının toplantı salonunda yapıldı.

Elbirliği Eğitim Kültür Yardımlaşma Ve Kalkındırma Derneğinin Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti desteği ile Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen Kadın ve Kadın Sivil Toplum Kuruluşlarının Güçlendirilmesi Hibe Programı kapsamında uygulamakta olduğumuz “ GÜÇLÜ KADIN GÜÇLÜ STK GÜÇLÜ TOPLUM”  Projesinin faaliyetlerinden biri olan “Kadın ve STK” Toplantı proje ortağımız Şanlıurfa Ticaret Odasının toplantı salonunda yapıldı.

Toplantımıza STGM’den Sivil Toplum Geliştirme uzmanı Mahmut Lezgin Yalçın katılarak eğitim gerçekleştirildi.

Sivil toplum kuruluşları, toplumun yüksek yaşam standardına sahip olması için mücadelelerine devam eden kurumlardır. Toplumlarda demokrasinin temel taşı haline gelen “sesini duyurma” yöntemlerinin en etkilisi haline gelen STK’lar hem demokratik sürecin hem de sivil hareketin doğal bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemiz 1980’li yıllarla birlikte STK’larla tanıştı ve bu tanışıklık gün geçtikçe artmaktadır. Güçsüz kalan toplumsal oluşumların arkasındaki halk desteğini artırmayı, bilinçli yurttaş katılımlarını güçlendirmeyi amaçlayan STK’lar, ancak bu bilinci oluşturduklarında toplumsal meşruiyet kazanabilmektedirler. Bu nedenle STK’ların kamuoyunun, halkın katılımına ve desteğe ihtiyaçları vardır.

Aslında bu destek ki türlüdür. Eğer zayıf olan taraf güçlenmek istiyorsa STK’lara dahil olarak sivil seslere bir ses daha eklemesi gerekmektedir. Diğer yandan güçlenen STK’odak probleminin çözümü ve hedef kitlesi için daha güçlü adımlar atar. STK’lar gönüllülük esasına göre dayanır. STK’ya üye olan ya da yönetiminde çalışan birisi kesinlikle maddi bir çıkar/beklenti içine girmemesi gerekmektedir. Ülkemizin en önemli ve en gerçek sorunlarından birisidir “kadın”. Çünkü kadın toplumun çimentosudur. Kadının sesini duyurabilmesi, aktif bir şekilde sosyal hayata dahil olabilmesi, evinin dışına çıkabilmesi için kadına yönelik STK faaliyetlerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Ancak bu STK faaliyetleri gönüllülük esasına dayandığından ciddi problemler yaşayan kadının ilgisinin bu noktaya çekilmesi gerekmektedir. Ancak ne yazık ki 1980’li yıllarda gelişmeye başlayan sivil hareketler içerisinde kadının odak olarak seçildiği çok az hareket vardır. Bu nedenle kadın STK’larının kurulması ve bu STK’ların özellikle kadınlar tarafından yeterince desteklenmesi gerekmektedir. Ancak oluşumu yeni yeni artan STK’lar konusunda ülkemizde yeterince bir bilinç ve farkındalık oluşmamıştır. Ülkenin genelinde durum böyleyken ilimizde bu durum daha d vahimdir. Sivil sesler hareketi yalnızca birkaç kadın ya da diğer illerden gelen kadınlar tarafından yürütülmektedir. Ancak sorun daha çok bizim kadınımızın, evinden çıkamayan, yalnız başına yürüyemeyen kadınımızın sorunudur. Bu nedenle de yerel halk özellikle de kadınlar tarafından bu soruna sahip çıkılması gerekmektedir.

Bu çerçevede kadınlara yönelik Kadın ve STK konulu toplantı gerçekleştirilecektir. Bu faaliyetin gerçekleştirilmesinin nedeni projenin ana faaliyetlerinden birisi olan yeni STK’ların kurulması ve bu STK’ların devamlılığının sağlanabilmesi için ciddi ölçüde farkındalık oluşturmak istenmesidir.

Toplantıda;

STK nedir?

Faaliyet alanları nelerdir?

STK’lar neden gereklidir?

STK’lar çalışmalarını nasıl yürütür?

Gönüllülük nedir?

İlimizdeki STK’lar hangileridir? Çalışma alanları Nelerdir?

Neden kadın odaklı STK’lar kurulması gereklidir? gibi birçok konu hakkında bilgilendirme yapıldı.

Share
İlgili Eğitim