13. Kadın Sığınakları Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı'nda biraraya gelen kadın örgütleri, kadına yönelik şiddetle mücadelenin sistemli bir devlet politikasına dönüştürülmesini; kadın erkek eşitliğinin hayata geçirilmesi için gerekli önlemlerin alınmasını istedi.
13. Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı Sonuç Bildirgesi açıklandı. Kurultay katılımcıları, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve kadın erkek eşitliğinin hayatın her alanında hayata geçirilmesi için gerekli önlemlerin bir an önce alınmasını istedi.
Söke'de 17-19 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen kurultayın bu yılki ana gündemi, kadın cinayetlerine karşı mücadeleydi.
Kadın intiharlarına ve silahlanmaya dikkat
Kurultay katılımcıları kadın cinayetleri ile ilgili sayısal verilerin yetersizliğine dikkat çekti, kadın intiharlarının da kadın cinayetleri kapsamında değerlendirilmesini istedi.
Silahlanmanın denetimsiz bırakılmasının kadına yönelik şiddeti artırdığını hatırlatan kadınlar, yeni silah yasa tasarısı gibi, silah edinmeyi kolaylaştıracak uygulamaların durdurulması gerektiğini vurguladı.
4320 sayılı yasada düzenleme yapılmalı
Kadınlar 4320 Sayılı Yasada düzenleme yapılmasını, tecavüz kriz merkezleri kurulmasını, kadına yönelik çalışmalarda doğrudan kadının ihtiyaçlarının göz önüne alınmasını, aile içi şiddetle mücadelenin bir kamu politikası haline getirilmesini istedi.
Aile içi şiddete karşı mücadele yürüten kadın örgütlenmelerini biraraya getiren kurultayın sonuç bildirgesinde, şu ifadeler yer aldı:
* 432O sayılı yasaya, işlemlerin tamamlanmasını beklemeden koruma kararı verilmesi biçiminde işlerlik kazandırılmalı. Kolluk birimleri yasanın uygulanmasında etkin olmalı. Yasa, evlilik birliği olmayan birliktelikleri de kapsayacak şekilde genişletilmeli.
Ailenin değil kadının ihtiyaçları
* Tecavüzün medya aracılığıyla sıradanlaştırılmasının önüne geçilmeli. Üniversite ya da tam teşekküllü hastanelerde, tecavüz kriz merkezleri kurulmalı.
* Kadına yönelik çalışmalarda doğrudan kadının ihtiyaçları göz önüne alınmalı.
* Kadına karşı aile içi şiddetle mücadele bir kamu politikası haline getirilmeli; projelere havale edilmemeli, gerekli bütçeler ayrılmalı.
* Emniyet, sosyal hizmetler, adalet, sağlık gibi alanların koordinasyonu güçlendirilmeli, kamu kuruluşlarında kadınlarla ilgili çalışmaları yürütenler, cinsiyetçilik karşıtı bakış açısına sahip kadınlar olmalı.
Başbakanlık genelgesi ve ulusal eylem planı hayata geçirilmeli
* Başbakanlığın 2006 /17 sayılı genelgesi ve ulusal eylem planı uygulamaya geçirilmeli.
* Şiddete uğrayan kadınların başvurduğu SHÇEK merkezleri, onların ve çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ve kadın bakış açısına sahip görevli sayısı artırılarak yeniden düzenlenmeli, "kadın destek merkezi" adını almalı.
* İl ve ilçelerde emniyet müdürlüklerine bağlı kadın destek birimleri kurulmalı.
* Sığınaklarda, dayanışma merkezlerinde, sağlık kurumlarında, adli kurumlarda ve kolluk kuvvetlerinde yerelin ihtiyaç duyduğu dilde hizmet verilmeli.
* Kolluk kuvvetleri ve diğer birimlerde çalışanlar, sığınakların gizliliğini ihlal ederek kadın ve çocukların can güvenliğini tehlikeye atmamalı. E-devlet uygulamalarında kadının ve çocuğunun nüfus kayıt bilgileri karartılmalı, yeniden kütük bilgilerinin girilmesi sağlanmalı.
* Nüfusu 50 bini geçen belediyeler sığınak açmalı. Açmayanlara yaptırım uygulanmalı.
* Sığınaklar kadın ve çocukların güçlenmelerini sağlayabilecek donanıma sahip olmalı. Sığınak sonrası yaşamı kolaylaştıracak bütçe ayrılmalı, sosyal politikalar geliştirilmeli.
* Yerel ve merkezi yönetimler kadına yönelik aile içi şiddet konusundaki çalışmalarını, kadın örgütlenmeleri ile ortaklık geliştirerek sürdürmeli.
Kurultay bileşenleri ve katılımcıları
Adana Akdam, Amargi İzmir, Antalya Kadın Dayanışma Derneği, Bağlar Belediyesi Kardelen Kadınevi, ÇEKEV İzmir Çiğli Evka 2 Kadın Kültür Derneği, Diyarbakır Selis, Diyarbakır Silvan Belediyesi Meya Kadın Merkezi, DİKASUM Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Elder Çanakkale, Ergani Selis, EVKADAY (Ev Kadınları Danışma ve Dayanışma Derneği-Aydın), İzmir Kadın Dayanışma Derneği, İzmir Konak Kadın Meclisi, Kapadokya Kadın Dayanışma Derneği, KADAV, Kadınları Koruma Dayanışma Derneği Erciş Şubesi, Kadının İnsan Hakları - Yeni Çözümler Derneği, Kamer Vakfı, Karadeniz İlleri Kadın Platformu Derneği, Kars Girişimci Kadınlar Derneği, KAZETEDER, Mersin İştar Kadın Danışmanlık Merkezi, Nevşehir Kadın Derneği, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, Muş Kadın Derneği, Nilüfer Belediyesi Eşitlik Birimi, Nilüfer Kadın Dayanışma Merkezi, Nusaybin Belediyesi Gulşilav Kadınevi, Seferihisar Belediyesi Kadın Danışma Merkezi, Sosyalist Feminist Kolektif, Söke Kadın Sığınmaevi Derneği, Söke Kent Konseyi Kadın Meclisi, Şahmaran Kadın Dayanışma ve Araştırma Merkezi Derneği, Şırnak Sittiya Zin Kadın Danışmanlık Merkezi, Trabzon Türk Anneler Derneği, Trabzon Yaşam Kadın Derneği, Trabzon Yaşam Kadın Merkezi Derneği, VAKAD Van Kadın Derneği, VAKSUM Van Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi, Van Mavigöl Kadın Derneği, Van Saray Kadın Derneği, YAKA Kadın Kooperatifi
* 13. Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı Sonuç Bildirgesine ulaşmak için tıklayın.
http://bianet.org/bianet/kadin/126901-kadin-orgutleri-siddetle-mucadele-icin-taleplerini-acikladi