Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

İğneada'da Termik Santrale Karşı Mücadele

İğneadalılar Longoz Ormanları Milli Parkı'nın bitişiğindeki orman arazisine yapılması planlanan kömürle çalışacak termik santrale karşı mücadele başlattı. Tepkiler üzerine ÇED bilgilendirme toplantısı yapılamadı.

İçerik Alınlık Resmi

İğneadalılar Longoz Ormanları Milli Parkı'nın bitişiğindeki orman arazisine yapılması planlanan kömürle çalışacak termik santrale karşı mücadele başlattı. Tepkiler üzerine ÇED bilgilendirme toplantısı yapılamadı.

İğneadalılar, çevreciler ve sivil toplum kuruluşları Beğendik köyüne yapılması planlanan termik santral projesinin bilgilendirme toplantısını yaptırmadı.

Longoz Ormanları Milli Parkı'nın bitişiğindeki orman arazisine yapılması termik santrali istemediklerini söyleyen İğneada, Beğendik, Limanköy, Sivriler, Avcılar, Demirköy, Vize, Babaeski, Yenice, Edirne, Kırklaeli, İstanbul'dan gelen çevreciler ve çeşitli sivil toplum kuruluşları ÇED toplantısına tepki gösterdi.

İğneada Belediye Başkanı Tahir Işık da Kırklareli'nin Demirköy İlçesi, Beğendik Köyü sınırları içinde, Emba Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması düşünülen Trakya Entegre Termik Santrali Projesi'yle ilgili bir açıklama yaptı.

Işık ithal kömürle çalışacak termik santralin yapılmaması için sonuna kadar mücadele edeceklerini dile getirdi.

"Gerek orman arazisine böyle bir yatırımın yapılmaya çalışılması, gerek seçilen yerin hemen yanıbaşında İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı olması bakımından planlanan bu yatırımın geç olmadan durdurulmasını istiyoruz."

"Proje durdurulsun"

Kömür yakan termik santralle birlikte dünyadaki üç longoz ormanından biri olan İğneada Longoz Ormanları'nda doğal yaşamın büyük hasar göreceğini vurgulayan Işık, longoz ormanlarının milli park olduğunu, korunması için Dünya Bankası'ndan ve Avrupa Birliği'nden maddi destek alındığını hatırlattı ve projenin durdurulmasını istedi.

"Tüm bilimsel araştırmalarda santralin baca gazının etrafını nasıl olumsuz etkilediğini, küllerin depolanmasının ne büyük felaketlere yol açtığı açıklanmaktadır. ÇED sürecini hemen durdurun.'

Longoz ormanları

Longoz (Subasar) ormanlık alanı dünyada Amazon, Afrika Kongo Havzası ve İğneada da bulunuyor. İğneada bölgesi içerdiği farklı ekosistemleriyle yöredeki birçok hayvan türü için kaliteli ve farklı yaşam alanları oluşturuyor.

İğneada bölgesinde tatlı ve tuzlu su gölleri, kıyı kumulları, tatlı ve hafif tuzlu bataklıkları, subasar ormanları, yaprak döken meşe, kayın, gürgen, dişbudak, kızılağaç gibi karışık ağaç türlerinden oluşan orman tipleri bulunuyor.

http://bianet.org/bianet/ekoloji/141791-igneadada-termik-santrale-karsi-mucadele

Share
İlgili Eğitim