Ülkemizde yaklaşık her üç sivil toplum örgütüne bir ücretli çalışan düştüğü göz önüne alındığında, gönüllülerin sivil toplum örgütlerinin ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılır. Ancak gönüllülerle birlikte etkin bir şekilde çalışmak başta gönüllülüğün tanımından başlamak üzere önemli durakların iyi planlamasını gerekli kılıyor.
STGM gönüllülük alanında STÖ'lere destek olabilmek için içerik üretiyor, teknik destek sağlıyor ve eğitimler düzenliyor.
Yayınlarımız
Örgütünüzün gönüllülerle ilişkiler konusunda desteğe ihtiyacı varsa, öncelikle yayınlarımızı inceleyebilirsiniz. Bunun için hemen iki yayın önerebiliriz.
Nafiz Güder ve Özel Sektör Gönüllüler Derneği'nin ortak çalışması olan STÖ'ler İçin Gönüllülük ve Gönüllü Yönetimi Rehberi'nde sivil toplum örgütlerinin gönüllü yönetiminde nelere dikkat etmesi gerektiği örneklerle anlatılıyor. Bu konudaki referans kitaplardan biri olan Bilgi Üniversitesi yayını Gönüllülerle İşbirliği’ni de inceleyebilirsiniz.
Pratik öneriler için daha güncel başka bir yayınımızı inceleyebilirsiniz: Sivil Toplum Örgütlerinde Gönüllü Yönetimi için Temel Adımlar. Bu bilgi notumuzda gönüllü çalışmasını planlarken şu adımların izlenmesini öneriyoruz: i) Örgüte Özgü Gönüllü Tanımı, ii) İhtiyacı Doğru Tanımlamak, iii) Doğru Mecrada Gönüllülere Ulaşmak, iv) Planlama ve Süreç Yönetimi, v) Geri Bildirim ve Değerlendirme Mekanizması
Ayrıca örgütünüz içinde yapacağınız küçük sunumlar için Gönüllülerle İşbirliği sunumumuzu kullanabilirsiniz.
Teknik desteklerimiz
Kendi başınıza kullanabileceğiniz bu kaynakların yanı sıra teknik destek alma ihtiyacınız varsa, STÖ Destek Noktası bünyesindeki Örgütsel Koçluk kapsamında uzman desteği sağlıyor. STÖ Kaynak Merkezi Projemiz kapsamında sunulan örgütsel koçluk talepleriniz için STÖ Destek Noktası ile iletişime geçebilirsiniz.
Eğitimlerimiz
Son olarak STÖ Yönetimi Eğitimleri müfredatı içinde gönüllülerle ilişkilerin yönetimi konusu da ele alınıyor. Eğitimin gönüllülük yönetimi modülü STÖ’lerin özgünlükleri ile uyumlu bir gönüllü yönetim programı oluşturmaları konusunda destek olmayı hedefliyor. Bu amaçla modül öncelikle STÖ’nün kendi gönüllü tanımını, ihtiyaçlarını tanımlamaya odaklanıyor. Bu bölümde doğru iletişim, gönüllü oryantasyonu, gönüllü eğitimi ve geri bildirim mekanizmalarının örgütler tarafından hazırlanması için yapılması gerekenler ele alınıyor.
İlgili Dokümanlar:
STÖ'ler İçin Gönüllülük ve Gönüllü Yönetimi Rehberi
Sivil Toplum Örgütlerinde Gönüllü Yönetimi için Temel Adımlar
Gönüllülerle İşbirliği Sunumu
UNV Dünyada Gönüllülüğün Durumu Raporu
STK Yönetimi- Örgütsel Gelişim Analizi İçin Uygulama Araçları
Türkiye’de Gönüllülük: Gönüllülüğün Rolünün ve Katkılarının Keşfedilmesi
STK’larda Gönüllülük ve Gönüllülük Politikaları
Avrupa Birliğinde Gönüllülük
Gönüllü Çalışmaların Ölçülmesi İçin El Kitabı