“Madem ki değişim istiyoruz, daha güçlü olmalıyız”
Yerelde hak temelli çalışmalar yürüten STÖ’lerin hızla değişen ortamda hayatta kalması, uyum sağlaması ve gelişmesi için ihtiyaç duydukları becerileri onlara kazandırmak hedefiyle çevrim içi öğrenme platformumuz STOK'u hayata geçirdik.
Daha iyi bir dünya için değişim isterken, daha güçlü bir sivil toplum ihtiyacına karşılık olarak “Madem ki değişim istiyoruz, daha güçlü olmalıyız!” sloganıyla yılın son günlerinde açtığımız STOK Öğrenme Platformu’na 682 kişi kayıt oldu.
STOK Öğrenme Platformu için toplamda 82 video ve 5 podcast ürettik.
Birlikte güçlendik
20 yıla yaklaşan sivil alan deneyimimizle, STÖ'lere proje geliştirmeden proje başvuru ve yürütme sürecinde karşılaşılan teknik sorunlara, STÖ’lere yönelik fonlardan mevzuata, iletişim ve görünürlük faaliyetlerinden diğer STÖ’lerle ortaklık kurmaya kadar pek çok başlıkta bilgi, görüş ve öneri veriyoruz.
2021'de de STÖ'lerin ihtiyaç duydukları konularda kapasitelerini geliştirmek için çalışmalarımıza hız kesmeden devam ettik. STÖ Destek Noktasında ise 310 talebe, cevap, görüş ve öneri sunduk.
Dernekler mevzuatından, yerel mali mevzuata, kaynak geliştirmeden, proje ve hibe yönetimine, örgüt yönetiminden, gönüllü yönetimine kadar farklı başlıklarda 81 soruyu ise “Sıkça Sorulan Sorular” başlığında cevapladık.
Tam size göre: Biçilmiş Kaftan
2021'de örgütlerin ihtiyaçları doğrultusunda, onlarla birlikte tasarladığımız ve planladığımız özelleştirilmiş kapasite güçlendirme desteği olan “Biçilmiş Kaftan” Ismarlama Eğitim Programı'nı da hayata geçirdik.
Biçilmiş Kaftan Ismarla Eğitim Programı’na 49 başvuru aldık. Bu başvurulardan uygun bulunan 5 tanesine destek sağladık.
Çevrim içi buluşmalarla STÖ'lerle buluştuk
Pandeminin gündelik hayatımıza vazgeçilmez biçimde yerleştirdiği çevrim içi buluşmalara geçtiğimiz yıl da devam ettik. STÖ Destek Noktası uzmanlarımızla toplamda 144 STÖ’den 236 temsilcinin katıldığı 5 ayrı çevrim içi seminer düzenledik. Gündemimizdeki konuları birlikte konuşmak ve sorgulamak için ise "Meseleler" başlığıyla bir dizi buluşma gerçekleştirdik.
Sivil toplum için kaynak dokümanlar ürettik
Yıllardır Türkiye’nin dört bir yanında yerel STÖ’lerle çalışıyor ve bu sayede STÖ’lerin desteğe ihtiyaç duydukları konulardan haberdar oluyoruz. Bu doğrultuda ise ihtiyaç duyulan konulara yönelik bilgi, kaynak ve belge üretiyoruz. 2021 yılı içinde 5 bilgi notu hazırladık.
Sivil alanın nabzını tutmaya devam ediyoruz
Türkiye'deki sivil toplum çalışmalarının daha fazla kişiye ulaşabilmesi, sivil alana dair üretimlerin görünür olması için geçtiğimiz yıl da yayın faaliyetlerimize devam ettik.
- 2021'de web sitemizde Türkçe ve İngilizce 1562 içerik yayınladık. Bunların 115'i ulusal ve uluslararası fon ve hibe duyurusu oldu.
- 380 bin kişiye gönderdiğimiz 30 e-bülten ise 70 bin okundu. Bültenimize abone olmak isterseniz tıklayınız.
Video yayıncılıkta biz de varız!
Sivil alanın nabzını haberlerle tutarken, birlikte video üretimlerimize de hız verdik. Geçtiğimiz yıl Mart ayında uygulamaya başladığımız Sivil Toplum İçin Kapasite Geliştirme Merkezi Projesi kapsamında video kayıt stüdyosunu hayata geçirdik. Bu stüdyoda 129 video 5 podcast ürettik. Buna ek olarak stüdyomuzu video içerik üretmek isteyen STÖ'lere de açtık.
Bununla birlikte stüdyo kullanmak isteyenler için de Çekim Planlama ve Uygulama, Video Üretimi Sonrası Süreçleri ve Kurgu ve Çekim Sonrası Süreçleri başlıklarında 3 rehber hazırladık. Yine rehberlere ek olarak çekim için yardımcı olacak 6 video da hazırladık. Bu videoları da youtube kanalımızdan izleyebilirsiniz.
İklim Diplomasi Haftasında düzenlediğimiz “Çocuklar İklim İçin Buluşuyor” adlı kısa film atölyesinde çocuklar “Yarının Tabağı” isimli 3.5 dakikalık kısa filmi hazırladı. Bu kısa film 5 farklı ulusal yayın yapan haber portalında kendine yer buldu.
STÖ’leri dijital desteklerle buluşturduk
2015 yılından beri aktif olarak yürüttüğümüz TechSoup Türkiye Yazılım Bağış Programına 2021 yılında 373 yeni STÖ’nün kayıt oldu. 238 örgütün ise uygunluk onay sürecinin tamamlandı.
Sosyal medyada büyümeye devam ettik
Geçtiğimiz yıl sosyal medyada daha fazla kişiye ulaştık. Youtube kanalımız 2 bin abone ile büyümeye devam ederken, Facebook, Instagram, Linkedin, Youtube ve Twitter’da toplamda 80 bini aşkın takipçiye ulaştık.
Bizi takip etmek isterseniz;
- Facebook: https://www.facebook.com/STGM.Dernegi
- Twitter: https://twitter.com/stgmdernegi
- Instagram: https://www.instagram.com/stgmdernegi/
- LinkedIn: https://tr.linkedin.com/company/stgmd...