Küresel düzeyde bir dayanışma örgütlemek için toplantılara devam etme kararının alındığı ilk toplantıdan hemen iki gün sonra 21 Ağustos’ta ikinci toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya 5 kıtadaki 22’den fazla ülkeden 200’ü aşkın kadın katıldı. Afganistan, ABD, Avustralya, Brezilya, Britanya, Endonezya, Estonya, Esvatini, Filipinler, Fransa, Güney Afrika, Hırvatistan, Hindistan, İran, İtalya, Kanada, Kıbrıs, Lübnan, Mozambik, Pakistan, Türkiye ve Yunanistan’dan katılan kadınlar Afganistanlı kadınlarla dayanışma kararlılıklarını dile getirerek, küresel eylemliliklere ilişkin önerilerini tartıştılar.
Toplantıda söz alan kadınlar, ilk toplantıda da olduğu gibi Afganistan’daki kadınlarla dünya kadınlarının kaderlerinin birbirine bağlı olduğunun, tüm dünyada kadın haklarına karşı bir saldırı olduğunun altını çizdiler. Afganistan’da liseyi evlerde gizlice okuduğunu ve okulunun Taliban tarafından yakıldığını söyleyen bir katılımcı, Afganistan’da kadınların şu an üniversitelere alınmadığını, kadın sunucunun devlet televizyonunun kapısından döndürüldüğünü, pek çok kadından haber alamadıklarını anlattı. Başka bir katılımcı, Taliban’ın, “Yabancı güçler 20 güne gidecek, sonra göreceksiniz” diye tehdit ettiğini anlattı. Taliban’ın şu anda dünyayı oyalama ve ılımlı görünme politikası izlediğini ancak çok kısa sürede yaşanabilecek insan hakları ihlallerine karşı Afgan halklarının Taliban yönetimine karşı direneceğini dile getirdi.
ARTIK YETER!
Toplantıda, yirmi yıl süren ABD öncülüğündeki NATO işgalinin, Afganistan halklarına barış da, demokrasi de getirmediğinin altı çizildi. Taliban'ı yaratan ve 1980’ler boyunca destekleyen, Taliban'ın 1990’larda sürdürdüğü insanlık dışı ve kadın düşmanı baskı rejimini görmezden gelen ABD ve müttefiklerinin, emperyalist projelerinin faturasını Afganistan halklarına ödetmeye devam ettiği vurgulandı. Taliban yönetiminin geçmişte olduğu gibi bugün de, başta kadın ve çocuklar olmak üzere Afganistan halkı için ağır tehdit oluşturduğunu vurgulayan kadınlar, tüm ülkelerdeki kadınları kendi hükümetlerine baskı yapmaya, sokaklar kan gölüne dönmeden harekete geçmeye çağırdılar.
Taliban gibi suç örgütlerine silah sağlayan ülkelerin sorumluluğuna da dikkat çeken kadınlar, “silahsızlanma ve barış” istiyoruz dediler. Emperyal güçlerin kendi çıkarları için dünyayı cehenneme çevirdiklerine işaret eden kadınlar artık yeter demek, değişimi daha örgütlü ve daha yüksek sesle talep etmek gerektiğini belirtiler. Kadınların ve toplumların özgür ve barış içinde yaşamaları için laikliğin vazgeçilmez önemini tekrar tekrar vurguladılar.
Eşitlik İçin Kadın Platformu’nun (EŞİK) çağrısı, ulusal ve uluslararası pek çok ülkeden kadın aktivistin ve kadın örgütlerinin katılımıyla yapılan Afganistanlı kadınlarla küresel dayanışma toplantıları devam edecek ve bir kadın ağı oluşturma çalışmalarına ivedilikle başlanacak.
Yaşasın Küresel Kadın Dayanışması!