Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

EngelsİZMİR İçin Ortak Akıl Çalışması

6 – 7 Ekim 2012 tarihlerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından “Engelsizmir Stratejik Plan Ortak Akıl” toplantısı düzenlendi.

6 – 7 Ekim 2012 tarihlerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından “Engelsizmir Stratejik Plan Ortak Akıl” toplantısı düzenlendi.

engelsizmir
Engelli STÖ’ ler, akademisyenler ve İzmir Kent Konseyi bileşenlerinin geniş katılımının dikkat çektiği toplantının moderatörlüğü Ali Poyrazoğlu tarafından gerçekleştirildi.

Poyrazoğlu, yaptığı açılış konuşmasında engelliliğin, tüm kentin sorunu olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Bunu herkesin içselleştirmesi gerekiyor. Demokratik bir şekilde, ortak akıl oluşturarak, hep birlikte bulacağımız çözüm yolları ve önerilerinin bütün Türkiye'ye örnek olmasını diliyoruz. İstiyoruz ki, buradan çıkacak bütün fikirler, uygulanacak projeler Türkiye'deki bütün belediyeler tarafından kopya edilsin. Biz zaten buradaki sonuçları bir bilgi bankası üzerinden paylaşacağız. Bedensel engelli olmanın da bir kısıtlama olmadığını düşünüyoruz. Engelli olmak, bizim hayatta yürüyeceğimiz yolun şeklini değiştirmekten başka bir şey yapmıyor. ENGELSİZMİR 2013 Projesi kapsamındaki bu çalışma sonunda İzmir kenti, sizin ışığınızda, uzmanların desteğiyle zihnini özgürleştirerek, engelsiz bir İzmir bakışı ve yorumu getirsin istiyoruz. Onun için buradayız. Herkes kendi engelinden yola çıkarak, başkasının engeline empati geliştirmek zorunda."

ENGESİZMİR 2013 Kongresi Başkanı Levent Köstem de Türkiye'nin ilk "Engelli Stratejik Planı"nı hazırladıklarını ve söz konusu planın Mayıs 2013 ‘ e kadar tamamlanmasını planladıklarını kaydetti.

Planın, İzmir Büyükşehir Belediyesi için engellilere yönelik yol haritası olmasının yanı sıra bir çok belediyeye de örnek teşkil edeceğini ifade eden Köstem , "Dünyada, engelli insanların toplumsal yaşama ve üretime nasıl katılabileceği konuşuluyor, ama Türkiye'de pek böyle değil. Engelliler, federasyonlar ve dernekler altında örgütleniyor, belediyeler ve devletin bir çok kurumu bu konuyla ilgili güzel çalışmalar yapıyor, ama yeterli olmuyor. İnsanların bir çoğu komşularının engelli olmasını istemiyor. Biz, düzenleyeceğimiz kongrenin yanı sıra yıl boyunca da kısa film, öykü, resim, fotoğraf yarışmaları ve sergileri, spor müsabakaları gibi bir çok etkinlik yapmak istiyoruz. Engelliler konusunda farkındalık yaratmak için tekerlekli araba kros yarışması ve özel bir fuar planlıyoruz. Engelli turizmi ile ilgili bir kongre yapmak için çalışıyoruz. Büyükşehir belediyesi, bundan sonra da her alandaki çalışmalarını engelsiz İzmir'e yönelik olarak yapacak. Herhangi bir yerin, alanın engelsiz hale getirilmesi yönündeki standartları belirleyerek, meclis kararıyla söz konusu yerlere kırmızı bayrak asmak istiyoruz. Budapeşte'de bir örneği bulunan 'farkındalık evi' oluşturarak, engelsiz insanların bu ev sayesinde engellilerin günlük hayatta yaşadıkları sıkıntıları farketmelerini sağlayacağız" dedi.

Toplantıda “Ayrımcılık", “Engelli Hakları“, “Kentsel Dönüşüm“, “Ulaşım“, “Engellilerin Yaşamlarını Kolaylaştıracak Standartlar“,    “İstihdam“, “Üretim Stratejileri ve Önerilerinin Açılması“, “Engelli Ailesi Olmak” konu başlıkları altında oluşturulan çalışma gruplarında katılımcılar tarafından sorun ve ihtiyaç analizleri ile birlikte sorun alanlarına ilişkin somut öneriler geliştirildi, sunumlar yapıldı.

İlgili Dosyalar:

  1. engelsizmir [JPG] [71.81K]
Share
İlgili Eğitim