Skip to main content

Sivil Toplumu İlgilendiren Vergi Düzenlemeleri Raporları

STGM ve TÜSEV işbirliğinde AB desteğiyle yürütülen Örgütlenme Özgürlüğünün İzlenmesi projemiz kapsamında TÜSEV tarafından hazırlanan “Sivil Toplumu İlgilendiren Vergi Düzenlemeleri” raporları yayımlandı.
Author / Editor:
Prof. Dr. Leyla Ateş
Doç. Dr. Özgün Akduran

Proje Ekibi (Alfabetik Sırayla)
Duygu Doğan
Güneş Engin
Rana Kotan
Publishing Date:
2024
Language:
Türkçe
Publisher:
TÜSEV Yayınları
Share

Detaylı bir masabaşı araştırmasının yanı sıra, 150’den fazla STÖ temsilcisi ve uzmanın görüşleriyle katkı sunduğu saha araştırmasının sonuçlarına dayanan raporlarda, sivil toplum örgütlerinin kaynak arama ve kaynaklarını güvence altına alma hakkı bağlamında büyük önem taşıyan vergi düzenlemeleri, iktisadi işletmeler ile kamu yararı ve vergi muafiyeti statüleri ele alınıyor. Bununla birlikte sivil toplum örgütlerine sağlanan vergi avantajlarının çok sınırlı ve yetersiz olduğu ve sivil toplum örgütlerinin iktisadi işletmelerinde yaşanan temel sorunların tespit edildiği raporlarda, somut çözüm önerilerine de yer verildi. 

Kamu yararı ve vergi muafiyeti statülerine ilişkin raporda, bu özel statülerin berrak bir yaklaşımla tanımlanmadığı, başvuru şart ve süreçlerinin açık ve şeffaf olmadığı, sağlanan avantajların yetersiz olduğunun altı çizildi. Raporda ayrıca statülerin yeniden tanımlanması için bir reform çağrısı da yapıldı. Kamu yararı ve vergi muafiyeti gibi özel statülerin objektif ve adil bir yaklaşımla düzenlenmemesinin Türkiye’de örgütlenme özgürlüğünün evrensel ölçülerde kullanılmasını zorlaştıran genel sorunlar arasında olduğu STGM tarafından yayınlanan izleme raporlarında da yer verilen konular arasında yer alıyor.

“Sivil Toplumu İlgilendiren Vergi Düzenlemeleri” raporları; Dernek ve Vakıfları İlgilendiren Vergi Düzenlemeleri, Dernek ve Vakıfların İktisadi İşletmelerinin Vergilendirilmesi ve Kamu Yararı ve Vergi Muafiyeti Statüleri olmak üzere üç yayından oluşuyor.

Image
YouTube Kanalı
Image
YouTube Kanalı

STGM YouTube Channel

On the STGM YouTube Channel, you can find various tutorials, presentations and current discussions on civil society. Check out our channel now and subscribe.

September 2024

26
27
28
29
30
31
1
 
 
 
 
 
 
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6