Raporun bazı özet bulguları şöyle:
- 2020 sonu itibarıyla dünyada zorla yerinden edilmiş olan toplam 82,4 milyon kişiden tahmini 12 milyonu engelli bireylerdir.
- Nüfusu bir buçuk milyona ulaştığı tahmin edilen engelli mültecilerin ihtiyaçlarını karşılama ve kapsayıcı stratejiler geliştirme ihtiyacı giderek artmaktadır.
- Türkiye’deki engelli mülteciler için yoksulluk ortak bir sorundur; çoğunluğun aylık hane gelirinin ülkedeki net asgari ücretin altındadır. Engelliler, en temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorluk çekmektedir.
- Uluslararası toplum, ihtiyaç duyan herkes için, özellikle engelli mülteciler gibi en hassas gruplar için koruma ve hizmetlere erişimdeki zorlukları bertaraf etmek için Türkiye gibi yoğun mülteci nüfusuna ev sahipliği yapan ülkeleri destekleme konusunda daha proaktif bir yaklaşım benimsemelidir.
- Uluslararası toplumun engelli mülteciler için üçüncü ülkelere yerleştirme imkanlarını öncelikli hale getirmesi ve iyileştirmesi; daha kapsayıcı bir küresel mülteci koruma çerçevesi yaratılması için hayati önem taşımaktadır.
- Eğitime erişimin iyileştirilmesi için mevcut kapasite desteklenmeli ve güçlendirilmelidir.
- Sağlık hizmetleri, sosyal hizmetler, rehabilitasyon hizmetleri gibi engelli bireylere yönelik özel hizmetlere engelli mültecilerin erişiminin iyileştirilmesi için mevcut kapasite, desteklenmeli ve güçlendirilmelidir.
- Temel hizmetlere erişim için ulaşım desteği sağlanmalıdır.
- Türkiye’de yaşayan engelli mülteciler için koruma kapsamını genişleten kapsayıcı stratejilerin ve politikalar oluşturulmalı ve uygulanmalıdır.
- Dil engeli, engelli mülteciler için tüm ana akım hizmetlere ve istihdama erişme konusunda önemli bir zorluk yaratmaktadır.
İlgili Dokümanlar
Image
Image
STGM YouTube Kanalı
STGM YouTube Kanalı'nda çeşitli eğitimler, sunumlar ve sivil alana dair güncel tartışmalar yer alıyor. Kanalımızı şimdi inceleyin, abone olun.
Kasım 2024
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1