Göç Araştırmaları Derneği (GAR) Suriyeli kadın çalışanlarla ilgili İzmir, Gaziantep ve Mersin’de yapılan saha araştırmasının sonuçları “Suriyeli Kadınların Çalışma Deneyimleri ve Toplumsal Cinsiyet İlişkileri- Mecburiyet, Müzakere, Değişim” başlıklı raporla paylaştı.
Suriyeli mülteci kadınların çalışma deneyimlerini ‘mecburiyet, müzakere, değişim’ başlıklarıyla ele alan çalışmada, yeniden yerleşme sürecinde Suriyeli kadınların ücretli iş deneyimlerinin yarattığı toplumsal cinsiyet normlarına, ilişkilerine ve rollerinin dönüşümüne, ücretli iş, çalışma rejimi ve toplumsal ağlara dikkat çekilirken, görüşülen kadınların tamamına yakınının Türkiye’de geçim sıkıntısı sebebiyle ve “mecburiyetten” çalışmaya başladıklarını belirtiliyor.
Raporda, Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin hayatlarını idame ettirmek için yeterli ücret alabilecekleri, düzenli ve güvenceli işlere erişmekte sorunlar yaşadığı aktarılırken, bu problemin toplumsal cinsiyet norm ve ilişkileri ve iş gücü piyasasının cinsiyetlendirilmiş yapısı nedeniyle, mülteci kadınlar tarafından daha da ağır deneyimlendiği not edildi.
Rapor, çalışmayı yürüten Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Didem Danış, Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Dr. İlhan Zeynep Karakılıç ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nda (TİHV) çalışmalarını sürdüren sosyolog Dr. Lülüfer Körükmez tarafından hazırlandı.
Image
Image
STGM YouTube Kanalı
STGM YouTube Kanalı'nda çeşitli eğitimler, sunumlar ve sivil alana dair güncel tartışmalar yer alıyor. Kanalımızı şimdi inceleyin, abone olun.
Kasım 2024
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
İlginizi Çekebilir