Hrant Dink Vakfı, medyadaki nefret ve ayrımcı söylemleri izlediği "Medyada Nefret Söylemi ve Ayrımcı Söylem 2019 Raporu"nu yayınladı.
Medyada Nefret Söyleminin İzlenmesi Projesi kapsamında hazırlanan rapor, 2019 yılı verileri ve bu verilerin nicel ve nitel analizleriyle birlikte, yazılı basında Kürtlere yönelik ayrımcı söylemin incelendiği ‘Yazılı basında Kürtlere yönelik ayrımcı söylem: 2019 Yerel Seçimleri örneği’ başlıklı dosyayı da içeriyor.
Medyanın nefret içeren ayrımcı söylemlerini izleyen çalışma kapsamında tüm ulusal gazeteler ve sayısı 500’ü bulan yerel gazete düzenli olarak taranırken, 2019 yılında Türkiye yazılı basınında, günde 17’den fazla haberde ve köşe yazısında nefret söylemi üretildiği ve bu metinlerde yıl boyunca toplamda 80 farklı etnik, dinî ve ulusal kimliğin hedef alındığı ortaya konuldu.
Raporda yer alan ‘Yazılı basında Kürtlere yönelik ayrımcı söylem: 2019 Yerel seçimi örneği’ raporunda ise yazılı basının Kürtleri hangi konular ve temalar etrafında ele aldığı, Kürt kimliğinin ve Kürtlerin kamusal bir mecra olan gazetelerde nasıl sunulduğu incelendi. Çalışmada, siyasi tartışmaların yoğunlaştığı seçim dönemlerinde medyada üretilen ayrımcı söylemin daha belirgin ve kesin olabildiği gözleminden hareketle, 2019 yerel seçimi döneminde yazılı basında Kürtlere yönelik ayrımcı dile odaklanıldı.
Mesut Yeğen'in 'Milletin Kıyısında Kürtler' başlıklı giriş yazısıyla başlayan raporun 'Yazılı Basın Analizi' bölümünde ise, rapor için yapılan yazılı basın analizinin bulgularına yer verildi. Türkiye ulusal basınından seçilen 9 ulusal gazetede, anahtar kelimeler temelinde eleştirel söylem analizi yöntemiyle de inceleme yapıldı.
STGM YouTube Kanalı
STGM YouTube Kanalı'nda çeşitli eğitimler, sunumlar ve sivil alana dair güncel tartışmalar yer alıyor. Kanalımızı şimdi inceleyin, abone olun.