Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Diyarbakır’da Sivil Toplumla İnsan Hakları ve Sinema Günleri Kasım 2012’de devam edecek !

Diyarbakır Sanat Merkezi’nin 16 Eylül 2012 Pazar günü Sülüklü Han’da yapılan açılış gösterimiyle başlayan “Diyarbakır’da Sivil Toplumla İnsan Hakları ve Sinema” projesi ilk yarısını tamamladı.

İçerik Alınlık Resmi

Diyarbakır Sanat Merkezi’nin 16 Eylül 2012 Pazar günü Sülüklü Han’da yapılan açılış gösterimiyle başlayan “Diyarbakır’da Sivil Toplumla İnsan Hakları ve Sinema” projesi ilk yarısını tamamladı.

Diyarbakır Sanat Merkezi’nin 16 Eylül 2012 Pazar günü Sülüklü Han’da yapılan açılış gösterimiyle başlayan “Diyarbakır’da Sivil Toplumla İnsan Hakları ve Sinema” projesi ilk yarısını tamamladı. Diyarbakır’da sivil toplum çalışmalarının kültürel boyutuna katkı sağlamak amacıyla yola çıkan ve Açık Toplum Vakfı tarafından desteklenen çalışma, Diyarbakır’da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının ortaklığıyla, film gösterimleri ve yuvarlak masa tartışmalarından oluşuyor.

16 Eylül’de Sülüklü Han’da yapılan açılış gösteriminde Ralf Christensen’in dünyanın farklı kıtalarındaki sivil direniş öykülerini anlattığı “Direniş Öyküleri” belgesel filmi seyredildi. Dört farklı kıtadan küçük ve alternatif sivil itaatsizlik öyküleri anlatan Direniş Öyküleri, !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali’ndeki gösteriminin ardından Türkiye’de ikinci kez Diyarbakır’da 100’ün üzerinde izleyiciyle buluştu.

Projenin ikinci etkinliği olan Çocuk Hakları başlıklı program, 20-21 Eylül 2012’de Sümerpark’ta yapıldı. ÇAÇA (Çocuklarla Aynı Çatı Altında Derneği) ve Göç Vakfı işbirliği, Beyrut merkezli sivil toplum kuruluşu Al-Jana’dan Moa’taz Dajani’nin katılımı ile gerçekleşen programda Barak & Tomer Heymann’ın Vadinin Üzerindeki Köprü ve çocuk haklarıyla ilgili kısa film seçkileri gösterildi. Ardından gerçekleşen “Çatışmalı Ortamda Çocuk Olmak ve Alternatif Yaklaşımlar” başlıklı yuvarlak masa toplantısında ÇAÇA’dan Azize Leygara, Göç Vakfı’ndan Emin Sarıkaya ve Al-Jana’dan Moa’taz Dajani konuşmacı olarak yer aldılar. Dajani’nin Filistinli çocuklarla yaptıkları çalışmalardan örnekler paylaştığı toplantı, çocuk çalışması yapan kurumlardan gönüllü ve çalışanların deneyimlerinin aktarıldığı soru ve cevaplarla devam etti. 2 günlük film gösterimleri ve yuvarlak masa toplantısı yaklaşık 100 kişi tarafından takip edildi. Dajani, ayrıca Diyarbakır’da çocuk çalışmaları yürüten kurumları ziyaret ederek, ileride gerçekleşebilecek işbirlikleri için görüşmeler yaptı.

Programdaki üçüncü etkinlik, 6-7 Ekim 2012’de Diyarbakır Eğitim-Sen ve YG-21 Kent Konseyi Gençlik Meclisi işbirliğiyle Gençlik ve Eğitim başlığı ile yapıldı. Can Candan’ın 3 Saat (Bir ÖSS Belgeseli) ile Laurent Cantet’in Sınıf filmlerinin gösteriminin ardından etkinlik, “Gençlik Çalışmaları, Eğitim ve Örgütlenme” başlıklı yuvarlak masa tartışması ile devam etti. Diyarbakır Eğitim-Sen’den Hakan Korelli, YG-21 Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nden Hamdusena İlkbuhar ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Sivil Toplum Eğitim ve Araştırma Birimi’nden Devin Bahçeci’nin konuşmacı olarak katıldığı toplantıya özellikle eğitimciler yoğun ilgi gösterdi.

Programın devamında 12-13 Ekim 2012’de Sümerpark’ta Kadın ve LGBT başlıklı etkinlik gerçekleştirildi. Dahna Abourahme’nin Kadınlar Krallığı film gösterimiyle başlayan etkinlik, Ulrike Böhnisch’in Çürük adlı filmi ile devam etti. Film gösteriminin ardından, seyirciler ve sivil toplum çalışanlarının katıldığı “Deneyimden Eyleme ‘Cinsiyet Belası’” başlıklı yuvarlak masa tartışmasına KuirFest’in yönetmeni Bilge Taş ve Berfu Şeker konuşmacı olarak katıldı. Kadın ve LGBT alanlarındaki deneyim, eylem ve temsil süreçlerinin birlikte ele alındığı ve kuir kuramı ile kültür sanat alanındaki örneklerin değerlendirildiği yoğun tartışmaya Diyarbakır’da yaşayan LGBT bireyleri önemli katkılarda bulundu.

“Diyarbakır’da Sivil Toplumla İnsan Hakları ve Sinema” projesi 9-10 Kasım 2012’de Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Sarmaşık Derneği işbirliğinde İnsan Hakları ve Toplumsal Adalet başlığının ele alınacağı programla devam edecek. 16 Kasım 2012’deyse Kentleşme ve Kentsel Dönüşüm başlığının tartışılacağı etkinlikle projenin kapanışı yapılacak.

İletişim ve ayrıntılı bilgi için:
Diyarbakır Sanat Merkezi
Telefon: 0 412 228 9400
www.diyarbakirsanat.org
E-posta: [email protected]

Share
İlgili Eğitim