Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Diyarbakır, engelli dostu olmak için çalışıyor!

Diyarbakır Engelliler Meclisi, engellileri toplumla bütünleştiriyor.

İçerik Alınlık Resmi

Diyarbakır Engelliler Meclisi, engellileri toplumla bütünleştiriyor.

Bundan birkaç yıl öncesine kadar Diyarbakır'da kimse "Engelli Turizmi" diye bir şey hayal edemezken, bugün artık kenti ziyaret etmek için yüzlerce engelli turist geliyor. Engelli turist akınının ardındaki sebep ise, kentteki dönüşümsel değişiklikler kapsamında engellilerin ihtiyaçlarına uygun şekilde daha fazla park, yol ve kaldırım yapılmış olması.

Engelli dostu kent fikri, vatandaşların örgütlenerek iyileştirmeleri daha iyi desteklemelerine yardımcı olan Engelliler Meclisi'nin kurulması neticesinde ortaya çıktı. 2003 yılında kurulan gayri resmi çalışma grubu, 2005 yılında Diyarbakır Belediyesi bünyesinde resmi statüye kavuştu.

SES Türkiye'ye konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Engelliler Şubesi Müdürü ve Engelliler Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Keziban Demir, meclisin, kentteki farklı engelli gruplarını tek bir çatı altında birleştirmek amacıyla kurulduğunu ifade etti.

"Diyarbakır’da bu alanda faaliyet yürüten pek çok dernek vardı, ama hepimiz birbirimizden kopuktuk. Örneğin aynı bina içinde şubelerimiz vardı, kapı komşusu idik, ama birbirimizin çayını bile içmezdik," diyen Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Böyle olunca sağlıklı projeler üretemiyor, kalıcı çözümler geliştiremiyor ve sorunumuzu tam ifade edemiyorduk. Birbirimizi rakip olarak görüyorduk. Bu meclis girişimi hepimizi bir çatı altına soktu. Yaklaşık 20 derneğin çalışmaları bu sayede birleştirildi."

Engellilerin durumunu iyileştirmeye yönelik değişiklikler sadece Diyarbakır ili ile sınırlı kalmayıp, 2005 yılında kabul edilen ve engellilerin ihtiyaçlarının kentsel planlamaya entegre edilmesini öngören kanun kapsamında ülke geneline yayılmış durumda.

Ancak Diyarbakır'ın bu konuda başı çektiğini söyleyen Engelliler Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Ramazan Serin, 2005 yılında çıkarılan kanundan önce de hazırlıklarını yapıp, yollara engelli dostu işaretler koyulması, kaldırım taşlarının görme engellilere göre düzenlenmesi gibi çalışmalar için kaynak başvurusunda bulunduklarını dile getirdi.

Engelliler Meclisi üyeleri, kentte yapılan değişikliklerin vatandaşlarda bir "zihniyet devrimi" yarattığı ve artık engellilerin sorunlarına dair farkındalığın arttığı inancında. Bu değişimin en önemli ayağını, engellilere topluma katılmaları için gereken alanın sağlanması ve diğer vatandaşların bu kesimin ihtiyaçlarına dair bilinçlendirilmesi oluşturuyor. Engelliler Meclisi bu noktada devreye girerek, müteahhit ve mimarlardan belediye yetkililerine kadar herkesi, söz konusu ihtiyaçlar konusunda bilgilendirmekte. Kimi örneklerde durum, bina girişlerinin tekerli sandalyeye uygun olarak düzenlenmesi kadar basit.

Meclisin gayretleri, çok sayıda başarılı netice doğurmuş ki, bunların arasında bir de yakında yapımı tamamlanacak olan görme ve fiziksel engellilere yönelik bir park mevcut.

Demir, konu hakkında şunları söyledi: "Bu park tamamen görme ve fiziksel engelli vatandaşların rahatlıkla gezebileceği, oyun oynayabileceği ve spor yapabileceği bir yer olacak. Yavaş yavaş bu değişimler insanlarda da bir bilinç geliştirdi. Artık bizim varlığımız görünür oldu.”

Engelliler Meclisi üyeleri, insanların engellilerin durumları hakkında bilinçli olmasını arzu etmekle birlikte, kendilerine acınmasını da istemiyor.

“Engellilerin acınacak halde insanlar olmadığını; gayet normal ve anlamlı yaşamaya çalışan, herkes gibi duyguları olan bireyler olduğunu" kaydeden Serin, engellilerin pek çok insandan daha bağımsız olduğunu da eklemeden geçmedi.

Engelliler Meclisi bünyesindeki halk oyunları ekibini örnek gösteren Serin, “Jennifer Lopez'in gibi sahneye çıkmak için 30 kişiye ihtiyaç duymadıklarını," söyledi.

Serin, "Biz kimseye ihtiyaç bile duymadan işimizi halledebiliyoruz. O zaman kim engelli? Bu durumu tekrar düşünmekte fayda var,” şeklinde konuştu.

Resmi istatistiklere göre, Diyarbakır'da yaklaşık 80 bin engelli bulunuyor.

http://turkey.setimes.com/tr/articles/ses/articles/features/departments/national/2013/06/05/feature-01

Share
İlgili Eğitim