Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

“Diyaloğumuzun işbirliğine dönüşmesini umud ediyoruz”

13 – 14 Aralık tarihlerinde Romanlar için Kamu – STK Diyalog Grubu çalıştayı Ankara’ da gerçekleştirildi.

13 – 14 Aralık tarihlerinde Romanlar için Kamu – STK Diyalog Grubu çalıştayı Ankara’ da gerçekleştirildi.

Sıfır Ayrımcılık Derneği’ nin ana faydalanıcısı olduğu, Global Dialouge ve Ol Of Palme Center tarafından deteklenen “Romanlar için Kamu – STK Diyalog Grubu Oluşturulması” projesi kapsamında düzenlenen çalıştayın açılış törenine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Zahteroğulları ve İŞKUR Genel Müdürü Dr. Nusret Yazıcı da katıldı.

Örgütlü toplum son derece önemli

Kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütü temsilcileri ile akademisyenlerin de katıldığı çalıştayın açılış konuşmasını yapan Bakan Çelik, “Örgütlü toplum son derece önemli. Hak aramada örgütlenme olmadığı sürece tek taraflı ne kadar çaba gösterirseniz de netice elde etmek mümkün değil” dedi.

Roman vatandaşlar ile ilgili eşitsizlikleri ortadan kaldırmaya çalıştıklarını vurgulayan Bakan Faruk Çelik, Romanların atması gereken adımlar varsa atmalarını ve bir bütün olmalarını söyledi. Bakan Çelik, “Ayrımcılığı kaldıracağız, ancak karşılıklı adımlar atmamız gerekiyor. Eskiden olduğu gibi kimliklerimizi gizlemeye gerek yok.” dedi.

Yapılan çalışmalar sonucunda Roman vatandaşlara ilişkin eylem planı oluşturulacağını vurgulayan Çelik, “ İlgili bakanlıklar Roman Strateji Belgesini ortaya koyacak, böylece yol haritası belli bir noktaya getirirlecek. Roman vatandaşların bütün sorunların çözülmesi konusunda samimiyiz” dedi.


Roman vatandaşlar için onlarla birlikte politika üretmeliyiz

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Zahteroğulları ise; toplumun tüm dezavantajlı kesimleri için hizmet ürettiklerini belirtti. Roman vatandaşların topluma kazandırılması amacıyla sürdürülebilir ve sürekli politikaların üretilmesine ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Zahteroğulları şözlerini şöyle sürdürdü: “Roman vatandaşlar için onlarla birlikte politika üretmeliyiz. Masada STK’lar, akademisyenler ve Roman vatandaşların temsilcileri olmalı”.


Roman sivil toplum örgütlerinin kapasiteleri güçlendirilmelidir

Sıfır Ayrımcılık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Elmas Arus; Romanların sorun alanları ve bu sorun alanlarına çözüm üretecek hizmet sağlayıcı ilgili kurumların sorunun çözümüne odaklanmasına yardımcı olmak, hedef kitle olan Romanları ve sorunlarını doğrudan anlatmak /tanıtmak amacıyla, Hükümet nezdinde etkin çalışmalar yürütecek  “Romanlar İçin Kamu-STK Diyalog Grubu’’ oluşturulmasının gerekliliğini ifade etti.

Roman sorununun çözümünde farklı hizmetleri sağlayan kamu kurumlarının yanı sıra sivil dinamiklerin de büyük rolleri bulunduğunu da ifade eden Arus, “Ancak Roman Sivil Toplumu sorunlarının çözümünde inisiyatif alabilecek gelişmişliğe henüz sahip değildir. Dolayısıyla Roman STK’ların Kapasitelerinin güçlendirilmesi acildir” dedi.

Romanlar için Kamu – STK Diyalog grubunun sivil toplum örgütleri ve kamunun da sahiplenmesi gerekliliğini ifade eden Arus; “Diyaloğumuzun işbirliğine dönüşerek çok daha güçlü bir biçimde devam edeceği umudunu taşıyoruz” dedi.

Törenin ardından düzenlenen panelde Kamu-STK Diyalog Grubu çalışmalarında gelinen son nokta ve projeden beklentiler tartışıldı. Kamu-STK Diyalog Grubu Projesi kapsamında gerçekleştirilen çalıştayda oluşturulan alt gruplarda Roman vatandaşlar ile ilgili barınma ve sosyal politikalar, istihdam, sağlık ve eğitim konuları ele alındı.

Çalıştayda elde edilen somut çıktıların Romanlarla ilgili var olan politikalara ve kamu kurumları tarafından yazılan Ulusal Roman Strateji Belgesi ve eylem planına katkı sağlayacak.

Share
İlgili Eğitim