Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

Carl Friedrich Goerdeler - İyi Yönetişim Okulu 2013/2014

İlan ile ilgili Önemli Bilgiler

İlan ile ilgili Önemli Bilgiler

Programın çalışma dili Almancadır.

I. Programın Hedefi ve Uygulanması

  • Kamu sektörü veya sivil toplum sektöründe çalışıyor ve uluslararası İlişkilerin kurulması ve geliştirilmesinde etkin bir rol alıyor musunuz?
  • Sizi mesleki açıdan geliştirecek eğitimler almak ve Avrupalı meslektaşlarınızla yeni ilişkiler kurmak istiyor musunuz?
  • Yeni fikirler ve yenilikçi konseptler geliştirmek ve bunları hayata geçirmek istiyor musunuz?

Avrupayı birbirine bağlamak ve yeni nesil yöneticilerinin iyi yönetişim konusunda gelişmelerini desteklemek, Carl Friedrich Goerdeler İyi Yönetişim Okulu’nun hedefleri arasında yer almaktadır. Program, Almanca bilgisine sahip olan ve kamu sektörü veya sivil toplum sektöründe çalışan azami 20 genç yönetici adayına yönelik olarak oluşturulmuş uluslararası katılımlı (Program Ermenistan, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Gürcistan, Moldova, Rusya, Ukrayna ve Türkiye’ den gelecek başvurulara açıktır) ve bir yıl sürecek bir uzmanlık programıdır.

Programın Temel Konuları:

1. Sorumluluk üstlenmek:
Katılımcılar, kamu yönetimi reformları, kamu yönetiminin modernizasyonu ve iyi yönetişim kavramı ile tanışacak: AB’deki idari yapılanmalar ne şekildedir? İdareler e-yönetişim ile yeniden ve daha etkin bir şekilde nasıl yapılandırılabilir? Politikada işbirliği nasıl işliyor? Bir dönüşüm sürecinde idarelerin rolleri nedir? Bireyler iyi yönetişime nasıl katkı sağlayabilir? gibi sorulara ise yanıt aranacaktır. Seminerin bu bölümü bir Alman üniversitesi ile işbirliği içerisinde uygulanacak olup katılımcılar seminer sonunda ayrı bir sertifika almaya hak
kazanacaktır.

2. Kulislerin ardını görmek:
Katılımcılar, kamu yönetiminde, siyasette ve toplumda etkin uzmanlar ile görüşecek, siyasi hayata ve Almanya ile AB arasındaki ilişkiye dair bilgilerini geliştireceklerdir. Programın temeli, karşılıklı öğrenme ve iyi uygulama örneklerinin paylaşımına dayanmaktadır. Program Müdürü Prof. Günter Verheugen katılımcılara eşlik edecek ve siysetin işleyişi ile AB’nin idari yapılanması ve Avrupa’da sürdürülen çalışmalara ilişkin deneyimlerini paylaşacaktır.

Katılımcılar, çalıştıkları kurumlarla benzer çalışma alanları olan Alman kurumlarında staj yapacak ve böylelikle önemli bağlantılar oluşturup iletişim ağları kuracaklardır.

3. Sürdürülebilir Çalışma:
Program, katılımcılara çalıştıkları kurum ile ilgili bir proje geliştirmeleri ve proje yönetimi konusunda eğitim alarak programı takip eden yıl boyunca bu projeyi uygulamalarına imkân tanımaktadır.

Projeler, katılımcıların çalışma alanları ile doğrudan ilişkili olmalı ve çalıştıkları kurumlara fayda sağlamalıdır. Bunu yaparken, kurumda mevcut olan bir eksikliğin tamamlanması beklenmektedir: Uzmanlık, gerekli bağlantılar ya da uygulama biçimine ilişkin eksiklikler nedeniyle uygulama
imkânı bulamadığınız hangi projeler var? İş akışının geliştirilebilmesi için çalışma alanınızda ihtiyaç duyulan şeyler nelerdir? gibi sorularla bu eksiklerin tespit edilmesi beklenmektedir.

Programın dört aşaması bulunmaktadır:

1. 31 Ağustos-21 Eylül 2013 tarihleri arasında Luckenwalde, Berlin ve Varşova’da gerçekleştirilecek üç haftalık seminer

Program, Berlin yakınlarındaki Luckenwalde’de gerçekleştirilecek ileri düzey eğitim ve teorik temelli bir çalışma semineri ile başlayacaktır. Seminerin ağırlık noktası katılımcılar arasındaki iletişimi güçlendirme, proje yönetimi ve kamu yönetiminin modernizasyonu konuları olacaktır. Katılımcılar bu aşamada, aynı zamanda projelerini netleştirip projelerinin uygulama sürecinin detayları üzerinde de tartışma imkânı bulacaktır.

İkinci ve üçüncü haftada ise programın ağırlık noktası uygulamalı çalışma olacaktır. Katılımcılar staj yapacak, Berlin ve Varşova’daki kurumları tanıyacak, çalıştay ve seminerlerde tartışmalara katılacak ve yöneticilik becerilerini geliştireceklerdir. Katılımcılar; Prof. Günter Verheugen, konuyla ilgili deneyimli diplomatlar, uzmanlar ve katılımcı grubu içerisinde sohbetler gerçekleştirerek deneyimlerini paylaşma imkânına sahip olacaklardır.

2. Projenin katılımcıların ülkelerinde Ekim 2013 ile Ağustos 2014 tarihleri arasında uygulanması

Başlangıç seminerinden sonra katılımcılar projelerinin uygulama sürecini kendi ülkelerinde başlatacaktır. Bunun için, proje planları üzerinde proje danışmanı ile çalışacaklar; ardından projeler yıl boyunca uygulanacak ve sonuçlandırılacaktır.

3. Şubat 2014’te Gerçekleştirilecek Ara Seminer

Ara seminer, çoğunlukla katılımcılardan birinin ülkesinde gerçekleştirilip yine katılımcılar tarafından organize edilmektedir. Ara seminerin amacı; seçilen ülkede kamu yönetimi ile toplum ve siyasette gerçekleşen dönüşümlerden elde edilen deneyimlerin paylaşılmasıdır. Bu amaçla katılımcılar, siyasetçiler ve uzmanlar ile bir araya gelecek ve Program Müdürü ile birlikte Avrupa Birliği ile ilişkilerin geleceğini tartışacaklardır.

Bunun yanı sıra, katılımcılar proje yönetimi eğitimi alacak, projelerinin ilk aşamasını değerlendirecek ve gelecek yarıyılın planlamasını da yapacaktır.

Ara seminerin bir diğer amacı da, Carl Friedrich Goerdeler İyi Yönetişim Okulu’nun farklı sınıflarından olan katılımcıların birbirini tanımasını sağlamak, aralarındaki iletişimi güçlendirmek ve program bitimini müteakip katılımcıların program için yapacağı çalışmaları planlamaktır.

4. Ağustos 2014 Tarihinde Berlin’de Gerçekleştirilecek Kapanış Semineri

2014 programının başlangıcında katılımcılar, Berlin yakınlarında yine bir araya gelecektir. Bu kapanış seminerin amacı, yıl boyunca yürütülen projelerin uygulamasını sonlandırmaktır. Bu amaçla katılımcılar bir kapanış eğitimi alacak ve projelerinin sonuçlarını birbirleriyle paylaşacaklardır.

Bunun yanı sıra, katılımcılar bir sonraki yılın katılımcı sınıfı ile tanışacak ve program bitiminden sonra, program için yapacakları çalışmaları planlayacaklardır.

Programın çalışma dili Almancadır.

II. Harcamalar

Robert Bosch Vakfı aşağıda belirtilen harcamaları karşılamaktadır:

Mülakatlar
– Katılımcının ülkesinden Berlin’e gidiş-dönüş seyahat giderleri
– Konaklama ve yemek giderleri
– Vize giderleri ile sağlık sigortası harcamaları

Program öncesi Almanca dil kursu

– Goethe Enstitüsü tarafından Dresden’de bir veya iki haftalık bir süre için verilecek olan Almanca dil kursu ücreti (kurs günde 4 saat olacaktır ve dil kursuna katılıma ihtiyaç olup olmadığına Robert Bosch Vakfı karar verecektir)
– Katılımcının ülkesinden dil kursunun verileceği kente ve Berlin’e gidiş dönüş seyahat giderleri
– Yarım pansiyon konaklama (Akşam yemeği dâhil değildir)
– Yemek, ulaşım ve Goethe Enstitüsü‘nün ücrete tabi ek programları için Haftalık 150.- Avro tutarında harcırah
– Vize giderleri ile sağlık sigortası harcamaları
– Alternatif olarak katılımcılar ülkelerinde, sertifika sağlayabilecek (örneğin Goethe Enstitüsü gibi) bir kurumda dil kursuna katılım sağlayabilir ve kurs ücreti ile azami 300 Avro tutarında harcırahın karşılanmasını talep edebilirler (Bu harcamaların finansmanı konusunda nihai kararı Robert Bosch Vakfı verecektir).

Ağustos – Eylül 2013 Tarihleri Arasındaki Başlangıç Semineri

– Katılımcının ülkesinden (dil kursu katılımı haricinde) Berlin’e gidiş dönüş seyahat giderleri
– Yarım pansiyon konaklama (akşam yemeği dâhil değildir) ve 400 Avro tutarında harcırah
– Varşova’ya yapılacak irtibat seyahati giderleri
– Vize giderleri ile sağlık sigortası harcamaları
– Berlin ve Varşova’da ihtiyaç duyulacak ulaşım giderleri
– Seminer ücretleri (eğitimciler, eğitim salonu ve materyalleri ile teknik gereklilikler için)

Ara ve Kapanış Semineri

– Katılımcının ülkesinden seminerlerin gerçekleştirileceği ülkelere gidiş dönüş seyahat giderleri
– Konaklama ve yemek giderleri
– Vize giderleri ile sağlık sigortası harcamaları
– Seminer ücretleri (eğitimciler, eğitim salonu ve materyalleri ile teknik gereklilikler için)

Projeler

Projenin uygulanması sürecinde Robert Bosch Vakfı tarafından maddi destek sağlanmayacaktır. Buna karşın, projenin uygulanacağı yıl süresince, proje danışmanı, katılımcılara projelerinin uygulaması konusunda destek olacaktır.

III. Programı Düzenleyen Kuruluşlarla ilgili Bilgilendirme

Robert Bosch Vakfı
Bir şirkete bağlı olan en büyük Alman vakıflarından biridir. 1964 yılında kurulan vakıf, şirketin ve vakfın kurucusu olan Robert Bosch’un (1862- 1942) kamu yararı güden çabalarını devam ettirmiştir. Vakfın öncelikli çalışma alanları; toplumlararası iletişim ve uzlaşma ile eğitim ve sağlıktır.

Alman Dış Politika Konseyi
Program, Alman Dış Politika Konseyi (Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik e.V., DGAP) Robert Bosch Vakfı Orta ve Doğu Avrupa Merkezi tarafından gerçekleştirilmektedir. Merkez, siyaset, ekonomi ve sivil toplumun önde gelen karar vericilerine, Orta ve Doğu Avrupa’da meydana gelen güncel gelişmeler konusunda danışmanlık yapmakta, konferanslar düzenlemekte ve uzmanlar ile söyleşiler gerçekleştirmektedir.

Prof. Günter Verheugen

2011 yılından bu yana Carl Friedrich Goerdeler - İyi yönetişim Okulu‘nun Program Müdürüdür. 2010 yılından beri de Frankfurt-Oder’daki Viadrina Avrupa Üniversitesi’nde fahri profesör olarak Avrupa Yönetimi, AB Genişlemesi ile Uluslararası Politika konularında dersler vermektedir. 2004- 2010 yılları arasında I. Barroso Komsiyonu’nda Başkan Yardımcılığı ve İşletme ile Sanayi‘ den Sorumlu Komiser olarak, Romano Prodi başkanlığındaki Komsiyon’da ise 1999-2004 yılları arasında Genişlemeden Sorumlu Komiser olarak görev yapmıştır. 1998-1999 yılları arasında ise Alman Dışişleri Bakanlığı’nda Devlet Bakanlığı ve 1994-1997 yılları
arasında da SPD Bundestag Grubunun Güvenlik ve Kalkınma Politikasından sorumlu Başkan Yardımcılığı görevlerini de yürütmüştür.

Carl Friedrich Goerdeler
İyi Yönetişim Okulu adını, idare hukukçusu ve direnişçi Carl Friedrich Goerdeler’den (1884 –1945) almıştır. 1930-1936 yılları arasında Leipzig Belediye Başkanı olan Goerdeler, Nazi Partisi NSDAP’nin üyesi olmayan nadir büyükşehir belediye başkanlarından biriydi. Goerdeler, Nasyonal Sosyalistlerin Leipzig’deki politikalarını protesto etmek amacıyla görevinden istifa ettikten sonra, Bosch firmasında çalışmaya başlamış ve böylelikle Nazi rejimine karşı direniş hareketinde etkin olarak çalışma imkânı bulmuştur. Sivil direnişi örgütleyenlerden biri olan Goerdeler, yayınladığı bildirilerde, Avrupa bütünleşmesi için yeni anayasa düzenlemeleri ve planlar kaleme almıştır. Goerdeler, 20 Temmuz 1944’te başarısız bir suikast girişiminin ardından 2 Şubat 1945 tarihinde Berlin’de idam edildi.

Uyarı: Programa ilişkin olarak Almanca web sitesinde verilen bilgiler geçerli ve bağlayıcıdır.

İletişim:
Marie-Lena May
Telefon +49(0)30/25 42 31-13
Telefax +49(0)30/25 42 31-16
[email protected]
www.dgap.org
Deutsche Gesellschaft für
Auswärtige Politik e. V. (DGAP)
Zentrum für Mittel- und Osteuropa
der Robert Bosch Stiftung
Rauchstraße 17/18
10787 Berlin
Online-Başvuru Sistemi:
https://bewerbung.boschstiftungportal.de/onlinebewerbung/
Bilgi için:
www.goerdeler-kolleg.de
Son Başvuru Tarihi:
28 Şubat 2013
Türkiye’deki irtibat noktası:
Aysel Önem
[email protected]

İlgili Dosyalar:

  1. Goerdeler-Kolleg_Flyer_2013_2014 [PDF] [654.54K]
Share
İlgili Eğitim