Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

BENİM ÇOCUĞUM 31 İLDE GÖSTERİMDE!

Çocukları lezbiyen, gey, biseksüel, trans bireyler olan Türkiyeli bir grup anne babanın hikayelerini konu alan Benim Çocuğum, !f Bağımsız Filmler Festivali kapsamında, İstanbul ile eşzamanlı olarak 31 ilde birden gösterilecek.

İçerik Alınlık Resmi

Çocukları lezbiyen, gey, biseksüel, trans bireyler olan Türkiyeli bir grup anne babanın hikayelerini konu alan Benim Çocuğum, !f Bağımsız Filmler Festivali kapsamında, İstanbul ile eşzamanlı olarak 31 ilde birden gösterilecek.

Film Anadolu'daki 26 şehrin yanı sıra Lefkoşa, Gümrü, Erivan, Kudüs ve Ramallah'daki izleyicilere de ulaşacak.

Benim Çocuğum, !f Bağımsız Filmler Festivali kapsamında gerçekleştirilen, 'alternatif dağıtım ve paylaşım' projesi !f² sayesinde 31 ilde aynı anda seyredilebilecek. Yönetmenliğini Can Candan'ın, yapımcılığını Surela Film'in üstlendiği Benim Çocuğum isimli uzun metraj belgesel, 24 Şubat, Pazar günü Diyarbakır’da Cigerxwîn Kültür Merkezi’n de saat: 13.00 izlenebilecek.

Filmle ilgili ayrıntılı bilgi ve görsel malzemeler için: www.benimcocugumbelgeseli.com
Filmden görüntüler için: https://vimeo.com/59983642 Şifre: BCbasin2013

FİLM HAKKINDA
_________________________________________________________________________
2013 • 82 dakika • Renkli • Türkçe
FİLMİN KÜNYESİ:
Yönetmen: Can Candan
Yapım: Surela Film
Yapımcılar: Can Candan, Ayşe Çetinbaş, Gökçe İnce
Ortak Yapımcı: H. Metehan Özkan
Görüntü Yönetmeni: Oğuz Yenen
Ses: Öğünç Hatipoğlu
Kurgu: Gökçe İnce
Yardımcı Yönetmen: Boysan Yakar
Danışmanlar: H. Metehan Özkan, Mehmet Tarhan
Fimdeki Ana Karakterler: (Anne Babalar) Ömer Ceylan, Şule Ceylan, Günseli Dum, Pınar Özer, Sema Yakar, Nilgül Yalçınoğlu, Zeki Yalçınoğlu. (Aktivistler) H. Metehan Özkan, Mehmet Tarhan
CAN CANDAN / YÖNETMEN
Belgesel sinemacı ve akademisyen Can Candan lisans derecesini ABD’de Hampshire College'dan sinema-televizyon dalında, sanatta yeterlik (doktora seviyesi) diplomasını da yine ABD’de Temple Üniversitesi’nden film ve medya sanatları dalında aldı. Yönetmenliğini yaptığı belgeseller Boycott Coke (1989), Exodus (1991), Duvarlar, Mauern, Walls (2000) ve 3 Saat (2008) festivallerde, galerilerde, televizyonlarda, konferanslarda, üniversitelerde gösterildi, çeşitli ödüller kazandı. 2000 yılına kadar ABD'de, sonrasında da Türkiye’de çeşitli üniversitelerde ve eğitim kurumlarında film - medya sanatları üzerine dersler verdi, atölyeler düzenledi. 2000 -2005 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde öğretim elemanı, bölüm başkanı ve yüksek lisans program direktörü olarak çalıştı. 2005-2009 yılları arasında Sabancı Üniversitesi’nde ders veren Candan, 2007’de Boğaziçi Üniversitesi’nin öğretim kadrosuna katıldı. Benim Çocuğum, Belgesel Araştırmaları Merkezi docİstanbul’un kurucularından olan Candan'ın üçüncü uzun metraj belgesel filmi.
FİLMOGRAFİ:
Kısa Metraj: Boycott Coke (1989); Exodus (1991)
Uzun Metraj: Duvarlar, Mauern, Walls (2000); 3 Saat (2008); Benim Çocuğum (2013)
AİLELER VE LİSTAG (LGBT Aileleri İstanbul Grubu)
Ocak 2008’de Lambdaİstanbul LGBT Dayanışma Derneği çatısı altında bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda ebeveynin bir araya gelmesiyle ilk filizlerini atan LİSTAG, çocukları LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) olan anne babalar ve aile yakınları için çalışan bir dayanışma ve destek grubudur. Her hafta gruba yeni katılan bireylerle tanıştıkları ve etkinliklerini planladıkları toplantılar ve ayda bir kez de LGBT bireylerinin aileleriyle bir araya geldikleri yemekler düzenleyen LİSTAG her ayın ilk perşembesi Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği’nin (CETAD) gönüllü psikiyatrları ve psikologlarıyla bir araya gelip, biyolojik cinsiyet, cinsel kimlik, cinsel yönelim, cinsel rol ve davranış, toplumsal cinsiyet gibi kavramlar üzerine tartıştıkları toplantılar gerçekleştiriyor. Her ayın üçüncü cumartesi Lambda Kültür Merkezi’nde “açılma” toplantılarına katılan aileler aynı zamanda toplumda görünürlük kazanabilmek amacıyla çeşitli sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin düzenlediği panel ve söyleşilerde yer alıyor. 2008’den beri Onur Haftası Yürüyüşleri’nde en çok dikkat çeken gruplardan biri olan LİSTAG üyeleri İtalya’daki AGEDO, Almanya’daki BEFAH, İngiltere’deki FFLAG ve İspanya’daki AMGYL ile ortak toplantılar düzenliyor.
Aile kavramını yeniden tanımlamak…
Geleneksel aile kavramına alternatif bir yaklaşım sunan LİSTAG’da örgütlü anne-babalar, bocalayarak, kabullenerek, çaba harcayarak, yeniden keşfederek ama en önemlisi “karşılıksız severek” kan, toprak bağı gibi yollarla gelen geleneksel aile kodlarını sorgulamayı başardı. Yarattıkları bu yeni aile kavramını, Judith Buttler’ın “performatif” (edimsel) kavramına gönderme yapan “emek harcayınca hayat bulan aile” olarak tanımlamak mümkün. Katıldıkları her toplantıda ve yürüyüşte LGBT çocuklarının yanında durarak “başka bir aile mümkün” ve “çocuğumun yanındayım!” mesajlarını veren LİSTAG’lı evebeynler, eşcinselliğin, biseksüelliğin ve translığın bir hastalık veya bir sapkınlık olmadığını, onların dünyada yalnız olmadıkları göstermekle kalmayıp ulaştıkları sayısız aileye de can simidi oldular.

Share
İlgili Eğitim