Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Ataerkiye Karşı Erkekler’den Atölye Dizisi

Ataerkiye Karşı Erkekler ilki 19 Mayıs Pazar günü olmak üzere beş ayrı atölye ile erkekliği çeşitli yönleriyle tartışmaya açacaklar.

İçerik Alınlık Resmi

Ataerkiye Karşı Erkekler ilki 19 Mayıs Pazar günü olmak üzere beş ayrı atölye ile erkekliği çeşitli yönleriyle tartışmaya açacaklar.

rahatsız erkekler görsel
Ataerkiye Karşı Erkekler’in çağrısı ve düzenleyecekleri atölyeler şöyle:

Ataerkiye Karşı Erkekler önümüzdeki iki buçuk ay içinde yapacağımız peş peşe beş ayrı atölye ile erkekliği çeşitli yönleriyle olabildiğince geniş bir şekilde tartışmak ve yeni yol arkadaşlarımızla tanışmak istiyoruz.

Atölyeler iki kişiden oluşan bir moderasyon ekibi eşliğinde gerçekleştirilir ve kişisel erkeklik deneyimlerinin toplumsal ve politik karşılıklarına ulaşma amacı taşır. Atölye tanıtım metinlerinde yer alan sorular, yapılan tartışmaların eksenini belirleme amacı taşır ve katılımcıların konuya ilişkin kendi soruları ile atölyeyi yönlendirmeleri mümkündür. Yapılan konuşmalar, sonrasında işlenip yayınlanmak üzere ses kayıt cihazına kaydedilir. Atölye içerisinde hiç kimse konuşmaya veya ismini açıklamaya zorlanmaz.

Ataerkil yapının kurumlarında üretilen erkekliğe karşı koymak, verili erkeklik rollerini reddetmek ve bunun örtük etkilerini açığa çıkartmak için düzenlediğimiz bu atölye dizisi, hem farklı erkeklik deneyimlerinin kesiştiği noktaları görmek hem de yürütülecek ortak bir mücadelenin eksenini belirlemeye yardımcı olacak amacını taşır. Bu amaçla, ilgilenen herkesi atölyeye bekliyoruz.

Atölye çalışmasında üst sınırımız 40 kişi olacağından katılımcıların e-mail ya da telefon ile haber vererek kaydolmalarını rica ediyoruz:

İletişim için: 0 505 403 90 84 - 0 555 592 08 25
http://ataerkiyekarsierkekler.blogspot.com/
https://twitter.com/ataerkiyekarsi

ATÖLYE PROGRAMI

1. Atölye: 19 Mayıs Pazar

Aile İçinde Erkeklik

Aile kurumu içerisinde erkeklik rolleri ile yüzleşilen süreçler nelerdir? Kişinin kendisini her şeyden önce bir erkek olarak tanımlamaya zorlandığı eşikler nelerdir? Yerleşik aile modeli ile egemen erkeklik rolleri arasındaki ilişkinin boyutları nelerdir? Bu yapı içerisinde egemen erkeklik rollerini kullanmadan var olmak mümkün müdür?

Babalık, oğulluk, ağabeylik, kardeşlik gibi erkeklik rolleri kişinin kendisi ile kurduğu ilişkiyi nasıl etkiler? Bu roller ne zaman bir iktidar aracı, ne zaman toplumsal bir yük halini alır?

Aile içerisindeki erkeklik rolleri ile toplumsal hayatın diğer tüm alanlarında tezahür eden erkeklik halleri birbirlerini nasıl beslerler? Politik olarak ataerkiye karşı çıkmak, yerleşik aile modelinin yarattığı tahribattan kurtulmak için yeterli midir? Ataerkil olmayan bir aile mümkün müdür? Aile içerisinde, ataerkiyi yeniden üretmeyecek şekilde ilişki kurmanın yolları var mıdır?

Toplumsal erkekliğe karşı yürütülen mücadelelerin yerleşik aile modelinin ataerkil yapısını dönüştürme potansiyeli mevcut mudur?

Karma atölye
Saat: 12.30 – 16.30, Yer: Bitakım Oyuncular Sahnesi, Sadri Alışık Sokak, No 24/ 3

2. Atölye: 2 Haziran Pazar

Toplumsal Mücadeleler içinde Erkeklik Halleri

Eşitlik ve özgürlük eksenli toplumu dönüştürücü tüm mücadeleler içinde erkekliğin kendisi bir sorun olarak nerede duruyor? Egemen erkeklikle erkekler olarak yüzleşmeden, kapitalizm, endüstriyalizm, otorite ve hiyerarşi, etnik tahakküm ve tüm baskı ve sömürü biçimlerine kaşrı mücadele yürütmek mümkün müdür? Eril tahakküm ve diğer tahakküm biçimleri arasındaki ilişki mücadele ekseninde nasıl kurulur?

İşyerlerinde, sokakta, mahallede, okullarda, ev içinde yürütülen özgürlük ve eşitlik mücadelelerinde ataerkiden beslenmeyen bir örgütlenmenin yolları neler olabilir? Politik mücadelelerde toplumsal erkekliği üretmeyen pratiklerin ve yaklaşımların yaygınlık, süreklilik ve önem kazanması nasıl sağlanır?

Karma atölye

Saat: 12.30 – 16.30, Yer: Bitakım Oyuncular Sahnesi, Sadri Alışık Sokak, No 24/ 3

3. Atölye: 25 Haziran Çarşamba

Erkekliğin İnşasında Heteroseksizm

Eril kimliğin oluşumunda heteroseksizm ne derecede belirleyicidir? Heteroseksist erkek rol kalıpları hangi sınırlamalarla üretiliyor? çocukluktan, ergenliğe ve yetişkinliğe kadar gelişim süreci içinde erkeklerin kişisel deneyimlerinde konulan davranış kuralları ve yasaklar heteroseüel kimliği nasıl şekillendiriyor? Toplumsal alana katılımda zorunlu heteroseksüellik nasıl işliyor? Homofobi erkekler arası sosyal ilişkileri nasıl düzenler?

Heteroseksizmle yüzleşme toplumsal erkekliğe karşı mücadelenin neresinde durur? Lgbtt mücadeleriyle toplumsal erkekliğe karşı mücadelenin ortaklaştığı noktaların sunduğu politik olanaklar nelerdir?

Karma Atölye

Saat: 19.00-22.00, Yer: Yeşil Ev Tel Sk. 28/4 Beyoğlu

4. Atölye: 14 Temmuz Pazar

İlişkilerdeki Erkeklik

Sahiplenme, aidiyet ve kıskançlık duygusal ilişkilerin doğasından mı kaynaklanır yoksa ataerkinin ürettiği egemenlik kurma biçimleri midir? Kendine muhtaç kılma ve sahiplenmeden sevememe, aşkın kanunu mudur? Duygusal ve cinsel ilişkilerde rıza ile dayatma arasındaki eşik neresidir?

İlişkilerde kadınları “annelik” rolüne iteleyen çocuklaşma davranışı yoluyla erkekler, ilişkide nasıl duygusal avantaj elde ederler? Ya da, kadınları çocuklaştırıp kendilerini babalık ve/veya abilik rollerine sokarak nasıl bir duygusal hakimiyet kurarlar?
Duygusal ilişkilerde, toplumsal erkeklik içerisinde nasıl bir “özel alan” olarak kodlanır, bu “özel alanın” toplumsal arka planında neler yatar? Toplumsal erkekliğin duygusal ilişkilerdeki tezahürleri ile sadece kişisel bir zeminde yüzleşmek mümkün müdür?

Karma Atölye
Saat 12.30-16.30, Yer: Bitakım Oyuncular Sahnesi, Sadri Alışık Sokak, No 24/ 3

5. Atölye: 28 Temmuz Pazar

Erkeklik ve Beden

Erkeklik kendisini bedende nasıl görünür kılar? Eril bedeni ayırt eden özellikler, biyolojik farklılıklara indirgenebilir mi? Eril bedeni, duruşu, yürüyüşü, oturup kalkması, jestleri, mimikleri ve ses tonlamalarıyla kendisini devamlı bir performans halinde sahnelemesini olağan karşılamak mümkün mü?

Bir otobüste yolculuk ederken yan koltuğa doğru yayılan bacaklar, erkeklerin bulundukları alanı kaplama şekli konusunda bize hangi ipuçlarını vermektedir? Neden erkekler birbirlerinin bedenlerine dokunma konusunda bazı sınırlamalara tabi olurlar? ‘Ötekine’ dönüşme ya da benzeme kaygısı, erkek bedenlerinin dışa dönük ifadelerini kalıplara, sert ve kasılmış vücut jestlerine nasıl sıkıştırır?

Kas, göbek, kıl, sakal, bıyık, gür ses gibi erkeklik alametleri; üşümeyen, yorulmayan, bütün içkilere, hastalıklara dayanıklı, olma gayretleri, bir yandan kendilerini aklın temsilcisi gibi sunmaya çalışan erkeklerin buna tezat olarak pratikte salt bedenleri üzerinden kendilerini ispatlama çabalarıyla mı ilgilidir?

Erkekliğin varsayılan davranış kataloğuna karşı, egemen pratiklerin dışında kendini var edebilecek bir erkek bedeni kurgulamak ne kadar mümkün? Erkek bedeni, içine tıkıştığı eril kimlik hapishanesinden bireysel farkındalıkla nereye kadar özgürleşebilir?

Bu atölye yalnızca her cinsel yönelimden erkeklere açık olacaktır.

Saat 12.30-16.30, Yer: Bitakım Oyuncular Sahnesi, Sadri Alışık Sokak, No 24/ 3

Kaynak: Kaos GL

İlgili Dosyalar:

  1. rahatsız erkekler görsel [JPG] [31.09K]
Share
İlgili Eğitim