Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

Af Örgütü: Tarihi karar; devlet görevlileri aktivist Engin Çeber’in gözaltında ölümüne neden oldu

İki ceza infaz koruma memuruna ve bir cezaevi müdürüne Ekim 2008’de aktivist Engin Çeber’i işkenceyle öldürmek suçundan müebbet hapis cezası verildi. Uluslararası Af Örgütü kararı ülkede adaletin sağlanması açısından tarihi olarak nitelendiriyor.

İki ceza infaz koruma memuruna ve bir cezaevi müdürüne Ekim 2008’de aktivist Engin Çeber’i işkenceyle öldürmek suçundan müebbet hapis cezası verildi. Uluslararası Af Örgütü kararı ülkede adaletin sağlanması açısından tarihi olarak nitelendiriyor.

60 devlet görevlisinin yeniden yargılandığı davada, dokuz devlet görevlisine daha, Çeber’in 10 gün gözaltındayken ölümünde oynadıkları rol nedeniyle, beş aydan 12 yıl altı aya kadar olmak üzere hapis cezası verildi.

Uluslararası Af Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü John Dalhuisen “Türkiye’de devlet görevlileri nadir olarak işkence ve kötü muamele nedeniyle adaletin karşısına çıkarılıyor; bu nedenle karar bir dönüm noktası teşkil ediyor.  Bir cezaevi müdürünün işkenceyle ölüme sebebiyet vermekten sorumlu bulunması da oldukça önemli. Devlet görevlileri, emirlerinde çalışan polis memurlarının, infaz koruma memurlarının ve askerlerin herhangi bir koşulda işkence suçunu işlemediklerini temin ederek işkenceyi ortadan kaldırma sorumluluklarından kaçamazlar” diye konuştu.

Ancak kararların temyiz edilmesi beklendiğinden, ailenin adalet beklentisi sürüyor.

Uluslararası Af Örgütü’yle konuşan Engin Çeber’in ablası Şerife Çeber, “Hiçbir karar kardeşimi geri getiremez. Kardeşime yapılan işkencede yer alan ya da işkenceyi görmezden gelen birçok kişi özgür.  Üç kişi kardeşimin işkenceyle ölümüne sebebiyet vermekten sorumlu bulundu. Bu davayı sadece Engin için adaletin sağlanması amacıyla sürdürmedik. Gözaltında ölümlerin sona ermesi amacıyla da mücadele verdik” dedi.

İkinci dava, Türkiye’de ilk defa dört devlet görevlisine işkenceyle ölüme sebebiyet vermekten müebbet hapis cezası veren ilk davanın kararının Yargıtay tarafından bozulmasının beş ay ardından Şubat 2012’de başladı.

Yargıtay’ın kararı bozmaya yönelik kararı, mahkeme belgelerinde yapılan yazı hataları ve bazı sanıkların aynı avukatla savunulmaları sonucu adil yargılanma haklarının ihlali ile temellendirilmişti.

Yeniden yargılanma sürecinde, ilk davada müebbet hapis cezası alan dördüncü ceza infaz koruma memuruna iki yıl altı aylık hapis cezası verildi. Memur, cezaevinde kaldığı süre göz önünde bulundurularak serbest bırakıldı.

İki polis memuruna, Engin Çeber ve diğer iki tutukluya işkence yapmaktan toplam yedi yıl altı aylık (her işkence mağduru için iki yıl altı aylık) hapis cezaları verildi.

Share
İlgili Eğitim