Ana içeriğe atla
Image
TBMM
Share

2022'de Romanlar TBMM'nin gündeminde ne kadar yer aldı?

Romani Godi (Roman Hafıza Çalışmaları Derneği), TBMM'deki çalışmalarda Romanların sorunlarının ne kadar yer aldığı ve Romanların yaşadığı sorunların TBMM'de ne kadar yer bulduğu sorularına odaklandığı “Mahalle Bizim, Meclis Sizin” başlıklı bir bilgi notu paylaştı.

Bilgi notunda "Yüzyıllık cumhuriyet tarihinde Romanların temsil edilmesinin yedinci yılına girildi ama Romanların sorunları meclis gündemine giremedi." denildi. Bilgi notunda Roman topluluklarından Dom, Lom ve Abdal kimlik grupların Meclis'te temsil edilmediği ve yine Roman nüfusun yoğun olduğu İstanbul, Edirne, Kırklareli, Çanakkale, Hatay, Diyarbakır, Sakarya, Tekirdağ, Artvin gibi illerden seçilen vekiller arasında hiç Roman vekilin yer almadığı vurgulandı. 

2022'de Romanlarla ilgili TBMM'de neler oldu?

  • Meclis'te 114 birleşim gerçekleştirildi. Meclis tutanaklarına göre sadece 19 birleşimde Romanlar ilgili cümle kuruldu.
  • Meclis tutanaklarına göre 11 milletvekili Romanlar ilgili cümle kurdu.
  • TBMM’de 1548 meclis araştırma önergesinin 3'ü Romanlarla ilgiliydi.
  • 20 bin 547 yazılı soru önergesinin 53'ü doğrudan Romanlarla ilgiliydi. 53 soru önergesinde 35'i ise aynı içeriğe sahipti. Bakanlara sorulan yazılı soru önergeleri 19 farklı içerik hakkında oldu.

Bilgi notunda şunlar öne çıktı:

  • TBMM’de Romanların yaşadığı insan hakları yeterince yer almadı ve eşitliğin sağlanmasına somut adımlar atılmadı.
  • Roman vekillerin partili kimlikleri Romanların yaşadığı hakları ihlallerini etkin rol almalarını engelledi.
  • 2023 bütçesinde Roman Strateji Eylem planına bütçe ayrılmadı.
  • Yaygın ve derinleşen yoksullukla mücadele eden ve Romanları kapsayan alanda herhangi bir yoksullukla mücadele çalışması yürütülmedi.
  • Kesişimsel kimliklere sahip Roman kadınlar, Roman engelliler, Roman çocuklar, Roman LGBTİ+'lar, Roman gençler, Roman Aleviler, Roman hristiyanlar karar vericiler tarafından görmezden gelindi.
  • 2022 yılında Meclis'ten Romanların insan haklarına eşit erişimini güvence altına almaya dönük somut adımlar atılmadı.
  • Mecliste ayrımcılıkla, nefret söylemiyle ve Antigypsyismle mücadeleye dönük herhangi bir çalışma yürütülmedi. Romanların ve Roman mahallelerin kriminalize edilmesi meclis gündeminde yer almadı.

Öne çıkan öneriler

Bilgi notunun öneriler kısmında ise ‘Türkiye'deki Romanların sorunlarının araştırılması, Antigypsyismle mücadele ve Romanlara yönelik sosyal politikalar geliştirilmesi’ amacıyla meclis araştırma komisyonu oluşturulması önerildi

Yine ırksal, inançsal, dinsel, cinsel, cinsiyet, mezhepsel veya farklı bir kimliksel aidiyet temelli ayrımcılıkla ve nefret söylemiyle mücadeleye dönük mevzuat hazırlanması da önerilen başlıklar arasında yer aldı.

İlgili Eğitim