Giriş
Kalkınmada Kadın Hakları Derneği (The Association for Women’s Rights in Development - AWID) 12. Uluslararası Forumunu 2012 Nisan’ında İstanbul, Türkiye’de düzenlemektedir. Forum dünyanın her yanından 2000’e yakın kadın hakları lideri ve aktivistini Kadın Hakları ve Adaleti Geliştirmek için Ekonomik İktidarı Dönüştürme konusunda strateji üretmek üzere bir araya getirecektir.
AWID Nedir?
Kalkınmada Kadın Hakları Derneği (Asosciation for Women’s Rights in Development) kadın hakları savunucusu, kuruluşu ve hareketlerinin uluslararası düzeyde kadın haklarını etkin bir şekilde ilerletmesi için sesini, erişim alanını ve etkisini güçlendirmeye çalışan üyelik esasına dayanan uluslararası feminist bir kuruluştur. AWID kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliğini ilerletmede değişiklik sağlayacak kolektif güç inşasına kuvvetle inanmaktadır. Bu inanç, eylem araştırması ve bilgi üretme, önde gelen kuruluşları etkileyecek savunu faaliyeti, enformasyon paylaşımı ve ittifak kurma, köprüler kurarak parçalanmayı aşmak üzere diyalog ve stratejik görüşmeler yürütmeyi de içeren tüm stratejilerimizin merkezinde durmaktadır. Çalışmalarımızı Stratejik İnisiyatifler adı verdiğimiz şey üzerinden yürütüyoruz. Uluslararası Forumumuza ek olarak inisiyatiflerimiz şunlardır: Kadın Hakları Nereden Para Bulmalı?, Köktendinciliğe Direnmek ve Karşı Çıkmak, Kadın Hakları için Kalkınma Aktörleri ve Pratiklerini Etkilemek, Genç Feminist Aktivizm, Kadın Hakları Konusunda Bilgilenme, Feminist Hareketler ve Örgütler İnşa Etmek. Üye tabanımız 140’tan fazla ülkede binlerce birey ve kuruluşu içermektedir. 45 kadar çalışanımız 3 ofiste (Cape Town, Meksiko ve Toronto’da) ve başka 10 ülkedeki ev-ofisler aracılığıyla görev yapmaktadır. AWID ve çalışmalarımız hakkında www.awid.org/eng/About-AWID adresinde daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.
AWID Forumu Nedir?
AWID Uluslararası Kadın Hakları ve Kalkınma Forumu hem konferans hem eylem çağrısıdır. Bu alanda gerçekleşen en büyük organizasyon olan AWID forumu, her üç yılda bir strateji geliştirmek, ağ çalışması yapmak, kutlamak ve öğrenmek için derin tartışmaları, sönümlenmeyecek kişisel ve profesyonel gelişimi teşvik eden son derece yüklü bir atmosferde dünyanın dört bir tarafından kadın hakları liderleri ve aktivistlerini bir araya getirir. Forum delegeleri dört gün boyunca genel oturum konuşmalarına, interaktif oturumlara, atölyelere, tartışmalara ve toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadının insan hakları üzerine güçlü bir şekilde düşünmeye odaklanmış yaratıcı oturumlara katılır. Delegeler aynı zamanda enformel grup toplantılarına, sanat organizasyonlarına, kültür etkinliklerine, küresel ve bölgesel ağ iletişimi ve ittifak kurmayı teşvik eden sosyal ve siyasal alanlara katılır.
Forum, ilk AWID Forumunun 1983’te Vaşington’da gerçekleştirilmesinden bu yana AWID’in amiral gemisi olmuştur. AWID olağanüstü ilgi gördü ve Forum katılımcılarının yorumları bizi bu alanın önemli ve stratejik bir boşluğu doldurduğuna ikna etti. Bugüne kadar AWID her 2-4 yılda, başlangıçta Vaşington’da olup, sonra ABD dışındaki farklı ülkelere (mesela, Meksika -2002, Tayland 2005) taşınan 11 uluslararası forum düzenlemiştir. 11. Forum 2008 Kasım’ında Cape Town, Güney Afrika’da düzenlenmiş, 1900’ün üzerinde katılımcıyla şimdiye dek en geniş Forum olmuştu.
Her Forum, Forum konusu hakkındaki bilgisi, bölgesel denge, çeşitli meseleler, kesimler, farklı örgütlenme düzeyleri ve tipleriyle ilgili çalışma deneyimiyle ilişkili kriterler temelinde seçilen kadın hakları aktivistleri ve liderlerinin oluşturduğu Uluslararası Planlama Komitesinin (UPK) rehberliğinde AWID tarafından olgunlaştırılmaktadır. Keza Forumun gerçekleşeceği ülkede güçlü bir kadın örgütlenmesi çeşitliliğini de içermeyi amaçlıyoruz. UPK 2012 Forumu için 26 ülkeden 33 üyeyle, Türkiye’de yerleşik 6 aktivistin dahil olduğu en geniş haline ulaşmıştır. UPK Forumun konusu ve çerçevesine tavsiye ve yaratıcı girdiler sağlamakta, doğru bir dengenin sağlanması için oturum seçimlerini desteklemekte, kendi bölgeleri ya da çalışma alanlarında katılımı sağlamak için etki alanı yaratarak Forum ‘elçileri’ gibi görev yapmaktadır.
Neden 2012 AWID Forumunun yeri İstanbul, Türkiye olacak?
İstanbul birçok sebepten ötürü gelecek AWID Forumunun yeri olarak seçilmiştir. Birincisi, AWID organizasyonu daha önce Foruma ev sahipliği yapmamış bir bölgeye taşımak istedi. İstanbul Doğu Avrupa, Bağımsız Devletler Topluluğu, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgelerine (geçmiş AWID forumlarında yeteri kadar temsil edilmeyen tüm bölgeler) son derece kolay erişilebilir bir konumdadır. Türkiye Forumu kadın örgütlenmesinin çeşitliliği ve deneyimiyle zenginleştirmeye katkıda bulunacağına inandığımız, aynı zamanda dünyanın her yerinden kadın hakları aktivistinin böyle geniş bir şekilde toplanmasından dayanışma desteği bulma ve ilişki kurma şansını değerlendireceğimizi umduğumuz güçlü, canlı bir kadın hareketine sahiptir. Buna ek olarak, İstanbul çeşitli bölgelerden uluslararası uçuşlarla kolayca erişilebilmesi, kolay vize alınabilmesi ve makul fiyatlı olması, bu büyüklükteki bir organizasyon için mükemmel altyapısıyla lojistik açıdan uygun bir yerdir.
Türkiye’deki kadın hakları aktivistleri AWID Forumuna nasıl katılabilir ya da bundan nasıl yararlanabilirler?
AWID Forumu dünya çapında kadın örgütlenmesinin geniş bir çeşitliliğini yansıtma gayretinde vücut bulan en önemli uluslararası alan olmasına karşın, Forumun düzenlendiği ülkedeki aktivistlerle bağlantı kurarak gerek organizasyonda ‘ev sahibi ülkenin’ kendine özgü perspektif ve deneyimlerini katarak Forumla ilişkiye geçmelerini kolaylaştırmayı gerekse de kendi kadın hakları mücadelelerini ilerletmek için Forumdan ve ülkelerinde bu kadar çok kadın hakları aktivistinin varlığından faydalanabilecekleri yolları araştırmayı önemsiyoruz. Bu amaçla Türkiye’deki UPK üyelerimizden tavsiye alıyoruz, AWID çalışanları da bu sorular etrafında çeşitli gruplarla buluşmak üzere Türkiye’ye periyodik olarak seyahat ediyor. Forumla ilişkili bilgileri mümkün olduğunca geniş bir şekilde yaygınlaştırma taahhüdümüzün parçası olarak Foruma dair belli başlı bütün bilgilerin Türkçeye çevirisini sağlıyoruz, güncel bilgileri içeren düzenli bir Türkçe haber bültenini de iletiyor olacağız. Aşağıda Türkiye’deki kadın hakları aktivistlerinin Forumla ilişkiye geçmede tercih edebileceği kimi yollar saptanmıştır.
Oturum önerisinde bulunun: AWID UPK’nın yaptığı girdilerle Forum için kapsayıcı bir kavramsal çerçeve geliştirmektedir. Bunun önemli bir parçası, Forumun konusu ve anahtar sorularla bağlantılı oturumlar düzenlemeniz için sizi öneri vermeye davet ettiğimiz Oturum Çağrısıdır. AWID genelde UPK’nın oluşturulan kriterlerden hareketle yaklaşık 120 tanesini seçtiği yüzlerce oturum önerisi almaktadır. 2011 Ocak’ında Oturum Çağrısında bulunacağız, çağrı 2011 Mayıs’ına kadar sürecektir. Türkiye’deki aktivistlerin oturum önerisini sunmasını, özel olarak Türkiye’deki kadın örgütlenmesiyle ilgili 4 ila 7 oturuma yer açmayı umuyoruz.
Katılımcı olarak kayıt yaptırmak: Foruma katılmak isteyenler için kayıt 2011 Ekim’inde açılacaktır. Kayıt ücretleri forum sırasındaki yemekler, forum materyalleri, Forum otellerinden Forum yerine günlük ulaşımın yanı sıra simültane çeviriyi kapsamaktadır. Kayıt ücretleri barınma, seyahat ücreti veya günlük harcırahı KAPSAMAMAKTADIR. Foruma kayıt ücretinin pek çoklarınca karşılanamayacağından hareketle Türkiye’den katılımcılara 200 ücretsiz kayıt imkânı sunacağız. Ücretsiz kayıt için yalnızca Türkiye’den katılımcılara açık, 2011 Ekim’inden itibaren erişilebilir ayrı bir başvuru formu tedarik edeceğiz.
Fikirlerinizi bize iletin: Dünyanın tüm bölgelerinden yaklaşık 2000 kadın hakları aktivistinin toplanmasıyla Türkiye’de çalışmalarınıza dayanışma desteği veya dünya çapında sizinkiyle ilişkili çalışmalar yürüten aktivistlerle deneyim paylaşımı ve strateji üretmeyi sağlayacak imkânlarını hayal edin. Mesela Güney Afrika’daki 2008 AWID Forumunda yerel kadın grupları geniş sayıda Forum katılımcısının kendileriyle birleşip Cape Town sokaklarına çıktığı, kadına yönelik şiddeti protesto yürüyüşü düzenlemişti. Diğer gruplar Forum katılımcılarını örgütlerini ziyaret edip çalışmaları hakkında bilgi almaları için davet etmişti. Sizi çalışma arkadaşlarınızla ihtimalleri tartışmaya, AWID Forumuna bir şekilde katılmaya ve bağlantı kurmaya istekli grubunuz ya da koalisyonunuzun faaliyetleri veya eylemlerine ilişkin fikirlerle [email protected] adresinden bizimle iletişim kurmaya davet ediyoruz.
Yerel sanatçı, icracı, el sanatı üreticilerinin tespit edilmesi: Çalışmaları kadın hakları ilkelerini benimseyen, AWID Forumunda sergilenebilecek veya sahnelenebilecek önemli bir icracı veya sanatçı tanıyor musunuz? AWID Forumunda çalışmalarınızı vitrine koyacağınız bir pavyon almak isteyecek bir zanaat sahibi misiniz? Öyleyse lütfen [email protected] adresimize e-posta göndererek fikir ve önerilerinizi bizimle paylaşın.
Daha Fazla Bilgi İçin
AWID ve 2008 AWID Forumu hakkında daha fazla bilgiye http://www.awid.org/eng/Forum-08-in-Review adresinden erişilebilir. 2011 Ocak’ında 2012 Forumunun Türkçe materyalleri içeren internet sitesini açacağız. Daha fazla bilgi için o tarihten itibaren Forumun internet sitesini ziyaret edebilir ve/veya 2012 AWID Forumu hakkında düzenli güncelleme almak için e-posta almak isteyenler listemize http://www.forum.awid.org/forum12/tr/add-me-to-mailing-list-2/ adresinden kaydolabilirler