Skip to main content
Image
STGM'den Duyuru
Share

TACSO - Uluslararası Sosyal Girişimcilik Konferansı

TACSO (Sivil Toplum Kuruluşları için Teknik Destek Projesi), British Council ve TÜSEV’in (Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı) ortaklığında, Kadir Has Üniversitesiʼnin ev sahipliği ve Türkiye Vodafone Vakfı stratejik ortaklığıyla, 29 Şubat – 01 Mart 2012 tarihlerinde Istanbul'da bir Uluslararası Sosyal Girişimcilik Konferansı düzenlemektedir.

TACSO (Sivil Toplum Kuruluşları için Teknik Destek Projesi), British Council ve TÜSEV’in (Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı) ortaklığında, Kadir Has Üniversitesiʼnin ev sahipliği ve Türkiye Vodafone Vakfı stratejik ortaklığıyla, 29 Şubat – 01 Mart 2012 tarihlerinde Istanbul'da bir Uluslararası Sosyal Girişimcilik Konferansı düzenlemektedir.

Sivil Toplum Kuruluşları için Teknik Destek (TACSO) projesinin genel amacı:

  • katılımcı demokrasi dahilinde sivil toplumu güçlendirmek,
  • sivil toplumu destekleyici bir ortam ve kültürün oluşmasını teşvik etmek,
  • IPA faydalanıcısı ülkelerindeki (Batı Balkanlar ve Türkiye) Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) genel kapasite ve güvenilirliklerini arttırmak,
  • Sivil Toplum Kuruluşları tarafından sunulan hizmetlerin kalitesini geliştirmek ve demokratik süreç içindeki rollerini sürdürülebilir hale getirmektir.

Bu konferans projenin önemli bileşenlerinden bir tanesi olan sivil toplum, devlet ve özel sektör arasındaki diyaloğun desteklenmesi kapsamında organize edilmektedir.

British Council'in Sosyal Girişimcilik alanında yürüttüğü global bir proje kapsamında tasarlanan bu konferans; Batı Balkanlar, Türkiye, Ukrayna ve Gürcistan'dan deneyimli sosyal girişimciler ile bölgede sosyal girişimciliğin gelişmesini destekleyenleri hedeflemektedir. Konferans bu konuda çalişan 150 temsilcinin katılacağı ilk bölgesel etkinlik olacak ve böylelikle sosyal girişimciliğin gelişmesi yönünde önemli bir fırsat yaratacaktır.

“Sosyal girişimcilik” ve “Sosyal girişim” ne anlama gelir?

Geçen son birkaç on yıl içinde, birçok öncü kuruluşun iş dünyası yaklaşımlarıyla sosyal ve çevresel amaçlarını bir araya getirmeye başlamasıyla, özel sektörle (iş dünyası) sosyal (sivil toplum) sektörler arasındaki sınırlar gittikçe bulanıklaşmaya başlamıştır. İş dünyası artık kaynaklarının daha fazlasını sosyal ve çevresel fayda sağlamaya ayırmaktadır. Bu esnada STK'lar da iş dünyası yaklaşımlarıyla çalışmaya gayret etmektedirler.

Sosyal girişimcinin kim olduğu tanımı konusunda tartışmalar devam etmektedir. Bu konferans kapsamında bizler sosyal girişimcileri, tipik iş dünyası girişimcilerinin sahip olduğu vizyon, yaratıcılık ve olağanüstü kararlılığa sahip olan, ancak bu özelliklerini sistemsel sosyal sorunların çözümüne yönelik yenilikçi girişimler için kullanan, kadın ve erkekler olarak tanımlamaktayız. Bize göre onlar toplumların işleyişini temelinden etkileyen yaklaşımlar geliştirmektedirler. Toplum içindeki sorunları tespit ederler ve sorunu, sistemi değiştirme, çözümü yaygınlaştırma ve toplumun tümünü yeni adımlar atma doğrultusunda ikna ederek ele alırlar. Sosyal girişimciler genellikle kamu, özel ve sivil toplum sektörlerinin kesişiminde yer alır ve odaklandıkları sistemsel sosyal sorunun çözümü için gereken her türlü kurumsal yapıyı harekete geçirirler.

Söz konusu konferans özellikle sosyal girişimcilik için model teşkil edebilecek sosyal girişimlere odaklanmaktadır.Sosyal girişim, ağırlıklı olarak sosyal amaçlara odaklanan ve kazançlarını öncelikli olarak bu amaca yatırım yapmak için kullanan işletmeler olarak tanımlanmaktadır. Sosyal girişimler için en sık rastlanan örnekler STK'ların iktisadi işletmeleri, kooperatifler ve karamacı olmayan işletmelerdir. Ancak, sosyal girişimcinin faaliyet gösterdiği ülkeye bağlı olarak, farklı yapılar da söz konusu olabilmektedir.

Konferansın amaç ve hedefleri:

  • Bölgedeki sosyal girişimciler ile AB ülkeleri ve özellikle İngiltere’deki sosyal girişimciler arasındaki ilişkiyi güçlendirmek.
  • Sosyal girişimciler ile kamu, özel sektör ve sivil toplumdaki sosyal girişimciliğin gelişimini destekleyen kişi/kurumlar arasındaki ilişkiyi güçlendirmek.
  • Sosyal girişimcilikteki iyi uygulama örneklerinin ve bilginin paylaşılmasını sağlamak.
  • Sosyal girişimciliğin bölgedeki potansiyel rolüne ilişkin farkındalığı arttırmak.
  • Sosyal girişimcilerin bölgesel ağını genişletmek ve geliştirmek.

Taslak gündem ve diğer önemli bilgiler

Taslak gündem, bu belgenin ekinde yer almaktadır.

Konferansın çalışma dili İngilizce olacaktır  (Türkçe - İngilizce tercüme hizmetleri sınırlı olacaktır).

Konferansa katılmak üzere seçilenler için katılım ücretsiz olacaktır.

Düzenleyici kurum, Istanbul dışından seçilen katılımcılar için konferans süresince konaklama ve yeme-içme olanakları sağlayacak ve konferansa geliş-gidiş seyahat masraflarını karşılayacaktır. Katılımcılara harcırah verilmeyecektir.

Başvuru ve seçim kriterleri

Bu konferans Batı Balkanlar, Türkiye, Ukrayna ve Gürcistanʼdan deneyimli sosyal girişimciler veya sosyal girişimciliği destekleyen/ teşvik eden kişilere ulaşmayı hedeflemektedir.

Ancak bu açık çağrı yalnızca Türkiye' den başvuran kişilere yöneliktir.

Sivil toplum, sosyal girişimciler, sosyal girişimler ve sosyal girişim ağları tarafından yapılacak başvurulardesteklenmektedir.

Aşağıdaki kriterlere uygun yalnızca yirmi katılımcı seçilecektir:

- Sosyal girişimci olarak deneyim sahibi olmak ya da bir sosyal girişimde çalışmış olmak, veya sosyal girişimciliğin gelişimini desteklemiş/ teşvik etmiş olmak; ve

- Konferansa katılım için başvuru formunda görülmek üzere, yüksek motivasyona sahip olmak

Başvuru işlemleri

Adayların aşağıdaki belgeleri göndermeleri gerekmektedir:

• Başvuru formu

• Güncel özgeçmiş

Lütfen başvuru formunuzu, en geç 15 Ocak 2012'in sonuna kadar, konu satırına "ULUSLARARASI SOSYAL GİRİŞİMCİLİK KONFERANSI" yazarak TACSO Türkiye e-posta adresine ([email protected]) gönderiniz.

Başvuru sahipleri arasından TACSO Türkiye kısa liste hazırlayacak, son katılımcı seçim kararları TÜSEV, British Council ve TACSO Bölgesel Ofis ortaklığında verilecektir.

ÖNEMLI: Sadece konferansa katılmak üzere seçilen başvuru sahiplerine geri dönüş yapılacaktır.

TACSO tarafından, Ocak 2012 sonuna kadar bilgilendirilmemiş olan başvuru sahipleri, katılım için seçilmedikleri sonucuna varabilirler.

Daha fazla bilgi TACSO internet sitesinden alınabilir www.tacso.org . Konferans içeriği konusunda herhangi bir sorunuz olduğunda, lütfen TACSO Türkiye ofisiyle iletişim kurunuz. Lojistik konulara ilişkin sorularınız için lütfen TACSO Bölge Ofisiʼyle bağlantı kurunuz ([email protected] )

Açık Çağrı'nın tümü, konferans taslak programı ve düzenleyen kuruluşların profillerine ait bilgi dokümanları, başvuru formu ve güncel özgeçmiş formatına aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

Gerekli tüm dokümanlara buradan ulaşabilirsiniz.

Share
İlgili Eğitim