Skip to main content
Image
Faaliyet
Share

Dernekler Mevzuatı Eğitimi Ankara’daydı

TACSO`nun Türkiye'deki kaynak kuruluşu STGM tarafından yürütülen Dernekler Mevzuatı Eğitimi`nin beşincisi Ankara`da düzenlendi. İki gün süren eğitime 31 STÖ temsilcisi katıldı.

TACSO`nun Türkiye'deki kaynak kuruluşu STGM tarafından yürütülen Dernekler Mevzuatı Eğitimi`nin beşincisi Ankara`da düzenlendi. İki gün süren eğitime 31 STÖ temsilcisi katıldı.

ulaş karan
5. Dernekler Mevzuatı Eğitiminde, mevzuat ve örgütlenme özgürlüğü alanında karşılaşılan sorunlar ve derneklerin finans yönetimi konuşuldu. Eğitimin ilk oturumunda bir sunum yapan İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ulaş Karan, mevcut durumda örgütlenme özgürlüğü ile ilgili bilgi verdi. Örgütlenme özgürlüğünün OHAL’de sınırlandırılabilen bir hak olduğunu ifade eden Karan, OHAL ilanının denetim dışı bir sınırlama yetkisi vermediğinin altını çizdi. Karan, getirilen sınırlamaların ölçülü ve uluslararası hukuka uygun olması gerektiğini vurgulayarak, örgütlenme özgürlüğünün süresiz bir şekilde kısıtlanamayacağını belirtti.

Düzenlemeler belirli ve açık olmalı
Türkiye’de örgütlenme özgürlüğünü düzenleyen kanunlarda geniş yorumlanabilecek ifadeler yer alıyor. Karan, bu ifadelerin somutlaştırılması gerektiğini belirtti ve şöyle konuştu: “Buradaki somutlaştırmadan kasıt yasakları arttırmak değil. Kanunda yer alan ifadeler, örgütlenme özgürlüğünün kullanılmasına insanları teşvik edecek bir biçimde ve açıklıkta olmalı. Bunun aksine işleyen durumlar, dönemsel olarak keyfi uygulamalara yol açabiliyor.”

“Kat maliklerinden izin alınmalı”
Eğitimin ikinci oturumunda mevzuatla ilgili bilgiler veren STGM Hukuk Hattı Uzmanı Yasemin Öz, adres bildiriminde yaşanan kafa karışıklıklarını giderdi. Öz, “Dernekler bir yer kiralayacaksa ve burası tapuda mesken olarak görünüyorsa, derneğin bütün kat maliklerinden izin alması gerekiyor.” dedi.

Derneklerin tüm faaliyetlerini tüzükte ortaya konan amaçlar doğrultusunda yürütmesi gerektiğine dikkat çeken Öz, şunları söyledi: “Defter, hesap ve kayıtların mali mevzuata uygun yürütülmesi, esas, gelir ve gider evraklarının incelenmesi gerekiyor. Bu esasların dernek denetim kurulu tarafından denetlenerek yönetim kuruluna sunulması lazım.” Öz, yönetim kurulunun bilgilendirilmesi işleminin, bir yılı geçmeyen sürelerle yapılması gerektiğini de hatırlattı.

toplu fotoğraf

“Ara tasdik yasal”
Eğitimin ikinci gününde, mali konularda bilgi veren Serbest Mali Müşavir Ahmet Mısır, ara tasdikin yasal olduğunu belirtti. Katılımcılar, bunun uygulamada farklı işlediğini ve Dernekler Dairesi personellerinin ara tasdiki kabul etmediğini ifade etti. Mısır, “Ara tasdikle ilgili bir sorun çıkması durumunda ısrarcı olun, bu yasaldır” dedi.

Eğitimde, derneklerin hangi durumlarda vergiden muaf ya da vergiye tabi olduğunu anlatan Serbest Mali Müşavir Ahmet Mısır, şöyle konuştu: “Dernekler kendi hukuki şahısları itibarıyla kurumlar vergisinden muaftır. Derneğin yaptığı bazı işler iktisadi işletmeye ait sayılır ve sadece o iş vergilendirilir. Yapılan işlerde kar amacı güdülmese de, bu işin bir organizasyon gerektirmesi durumunda iş iktisadi alana girer ve kurumlar vergisine tabi olur. Eğer bir iş birden fazla kez yapılıyorsa kar elde edilmese bile iktisadi işletme sayılır. Örneğin amacınızı gerçekleştirmek için bir konferans düzenliyorsunuz ve katılımcılardan o konferansın maliyetini karşılamak için bir miktar ücret alıyorsunuz. Bunu yılda bir kez yapıyorsanız sıkıntı yok. Ama birden fazla kez yapıyorsanız; bu işlemden kar elde etmeseniz bile vergiye tabi olursunuz. Ayrıca dernekler, bunu bildirmek durumundandır.”

TACSO ve STGM işbirliği ile düzenlenen eğitimlerin bir sonraki durağı yine Ankara olacak. 23-24 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilecek oturumlara, Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı STÖ’lerden temsilciler katılacak.

Haber&Fotoğraf: Aynur Tekin

İlgili Dosyalar:

  1. ulaş karan [JPG] [166.64K]
  2. toplu fotoğraf [JPG] [141.49K]
Share
İlgili Eğitim