Skip to main content
Image
webinar
Share

Hayata Destek'ten 'Afet ve İnsan Hakları' Webinarı

Hayata Destek Derneği, pandemi ve deprem gibi afetlerin insan hakları ve insani yardım alanında yarattığı etkileri değerlendirmek üzere 9 Aralık 2020 saat 14:00 - 16.30 arasında bir webinar düzenleyecek.

Katılımcılar ve Moderatör

- Seda Akço (Hümanist Büro Kurucu Ortağı)
- Sema Genel Karaosmanoğlu (Hayata Destek Derneği Genel Direktörü)
- Tuğçe Duygu Köksal (İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanı)
- Moderatör Fatih Kıyman (Hayata Destek Derneği Proje Geliştirme Yöneticisi)

Program

14:00 - 14:15 Açılış
14:15-14:45 Pandemi'nin Temel İnsan Hakları Üzerinde Yarattığı Etkiler
Av. Tuğçe Duygu Köksal
14:45-15:15 Pandemi ve Çocuk Hakları
Av. Seda Akço
15:15-15:45 İnsani Yardımda Hak Temelli Yaklaşımlar
Sema Genel Karaosmanoğlu
15:45-16:15 Katılımcılarla Soru-Cevap
16:15-16:30 Kapanış

10 Soruda Afet ve İnsan Hakları

  1. Pandemi, dünyada ve Türkiye'de zorla yerinden edilmiş bireylerin hayatlarını ve insan haklarını nasıl etkiledi? Pandemiden kaynaklanan seyahat özgürlüğü kısıtlamaları, devletlerin iltica hakkını kısıtlamasına da sebep oldu mu?
  2. Çok sayıda rapor, karantina ve izolasyonla birlikte ev içi şiddet vakalarının arttığını gösteriyor. Ülkemizde yaşayan kadınların pandemi döneminde haklara ve güvenliğe erişimini nasıl değerlendirmeli? Mülteci kadınlar özelinde neyi vurgulamak gerek?
  3. Sokağa çıkma kısıtlamaları, kapalı tutulan işletmeler gibi salgın tedbirlerine TC. Anayasası (Madde 13) ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (Madde 18) bağlamında nasıl bakmak gerekir? Hakların kısıtlanması mıdır?
  4. Pandemi koşulları yüz yüze eğitimi zor hatta imkânsız hâle getirdi, birçok çocuk internet/araç vb. eksikliklerden dolayı eğitime erişemiyor. Bu durumu çocuk hakları sözleşmesi ve yerel mevzuat ekseninde nasıl değerlendirmeli? Devletin pozitif yükümlülükleri açısından yapması gerekenler sizce nelerdir?
  5. 2020 Mart-Haziran ayları arasında belirli yaş grupları için sokağa çıkma kısıtlamaları getirildi. Bu kısıtlamaya tabi olan küçük çocukların oyun hakkı, fiziksel ve zihinsel gelişiminin etkilenmesine ilişkin bir çalışma yapılmamış olmasının çocuk hakları açısından değerlendirmesi ne olmalıdır?
  6. Afet durumlarında insanı yardım standartları açısından pandemi bir istisna hâli doğuruyor gibi gözüküyor. Yardımları doğrudan ve yüz yüze iletmek bulaş riski göz önüne alındığında normalden daha zor gözüküyor. Temel insani yardım standartları açısından bu durum nasıl görünüyor?
  7. 2020 yılında iki büyük deprem yaşadık, biri pandemi sürecinde olan İzmir depremiydi... İzmir depremi operasyonunu ve sağlanan destekleri hak temelli yaklaşım bağlamında değerlendirir misiniz? İnsanlar hangi haklarına erişebildiler veya erişmekte güçlük çektiler?
  8. Pandemi döneminde kırılgan kesimlere dair ne iyi yapıldı? Türkiye'de ya da dünyada iyi uygulamalardan bahsedebilir miyiz?
  9. Pandemi döneminde kırılgan kesimlere dair neyi vurgulamak istersiniz? Neler kesinlikle daha ciddiyetle ele alınmalı, sorumlular tarafından neler daha iyi yapılmalı?
  10. Farklı sektörlerden, kamu kuruluşlarından, sivil toplum örgütlerinden profesyoneller, öğrenciler ve bu yayını seyreden herkes için yönlendirici olmak gerekirse, bireyler ne yapabilir? İnsan hakları ihlallerini engellemek & insan hakları savunuculuğu yapmanın bireysel bir yöntemi var mı?

Hayata Destek

İlgili Eğitim