Skip to main content
Image
Haber yatay görseli
Share

Orkidelerin Koruyucusu: Antalya Orkidelerini ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Derneği

Orkide ismi zihinlerde yaygın olarak tropik çağrışımlar yapsa da Anadolu'da 140'a yakın orkide var ve bu orkidelerin yaklaşık 40 kadarı Türkiye'ye özgü endemik türlerden. Anadolu topraklarında yerel dilde orkide bitkisine tavşan topuğu, kelebek, arı çiçeği, kedi gözü, kedi kulağı gibi isimler verilse de yaygın olarak salep deniliyor.  Doğal yayılımlı orkide alanları ise salep hammaddesinin temini için özellikle gıda ve ilaç sektörü tarafından tahrip ediliyor. 2010 yılında kurulan Antalya Orkidelerini ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Derneği (ANTOK) ise başta doğal orkide alanlarının korunması olmak üzere biyolojik çeşitliliğin korunması için çalışan Türkiye'deki nadir yapılanmalardan. 

Orkide ismi zihinlerde yaygın olarak tropik çağrışımlar yapsa da Anadolu'da 140'a yakın orkide var ve bu orkidelerin yaklaşık 40 kadarı Türkiye'ye özgü endemik türlerden. Anadolu topraklarında yerel dilde orkide bitkisine tavşan topuğu, kelebek, arı çiçeği, kedi gözü, kedi kulağı gibi isimler verilse de yaygın olarak salep deniliyor. 

Doğal yayılımlı orkide alanları ise salep hammaddesinin temini için özellikle gıda ve ilaç sektörü tarafından tahrip ediliyor. 2010 yılında kurulan Antalya Orkidelerini ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Derneği (ANTOK) ise başta doğal orkide alanlarının korunması olmak üzere biyolojik çeşitliliğin korunması için çalışan Türkiye'deki nadir yapılanmalardan. 

ANTOK, Antalya İli’nde biyolojik çeşitliliği, doğal kaynakları ve bilhassa salep hammaddesi elde etmek için tahrip edilen doğal yayılışlı orkide türlerini korumak, bu düşünceyi yaygınlaştırmak bu yönde eğitim ve kültürel etkinliklerde bulunmak, araştırmalar yapmak, kollar halinde organize ederek doğa koruma çalışmaları yapma hedefiyle çalışma yürütüyor. 

Bugüne kadar Antalya'da yayılış gösteren ve acil eylem gerektiren kritik olarak tehlike altındaki beş bitki türünün populasyon durumlarının belirlenmesi ve koruma önlemlerinin alınması için “Antalya’nın Beşi Bir Yerde” Projesini, "Antalya Endemik ve Nadir Çiçekleri Projesi"ni, Kırsal kalkınmanın sağlanması, turizmin çeşitlendirilmesi ve yaygınlaştırmasını hedef alan "Antalya Yerel ve Yöresel Ürün Envanteri Projesi"ni hayata geçiren ANTOK, Avrupa Birliği tarafından desteklenen BİRLİKTE: Yerel STÖ'ler İçin Kurumsal Destek Programı'nın yararlanıcılarından. 

Share
İlgili Eğitim