Skip to main content
Image
Haber yatay görseli
Share

Kadın Eserleri Kütüphanesi'nden 2018 Ajandası: Kadın Tarihini Yazmak

Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’nın 2018 ajandası kadın tarihi yazımı ve kadınların tarihsel dönemlerdeki çeşitli yapılar içindeki durumlarını inceleyen 100 kitap çalışmasını içeriyor.

Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’nın 2018 ajandası kadın tarihi yazımı ve kadınların tarihsel dönemlerdeki çeşitli yapılar içindeki durumlarını inceleyen 100 kitap çalışmasını içeriyor.

Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’nın 2018 ajandası kadın hareketinin uzun yıllar içerisinde biriktirdiği analitik ve yöntemsel bilginin “tadımlık” bir özetini sunuyor.

“Kadın tarihini yazmak” başlığı taşıyan ajandada kadın tarihi yazımı ve kadınların tarihsel dönemlerdeki çeşitli yapılar içindeki durumlarını inceleyen 1931-2017 yıllan arasında yayımlanmış 100 kitap çalışması yer alıyor.

Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı “Umarız, elinizdeki bu seçki kadın tarihi çalışmalarının çeşitliliğini yansıtmak açısından içtenlikli bir çaba olarak kabul edilir ve kadınların özne olarak kendilerini tarihe yeniden ve yeni alanlar açarak yazma çabalarına katkı sağlar” diyor.

 

Ajandadaki kitapların araştırma niteliği taşımasına dikkat edilmiş. Ayrıca kadın tarihi çalışmalarına kolaylık sağlayan, kadın tarihinin kaynaklarından bibliyografyaları (dergi, kitap, makale vb.) da seçkiye dahil.

Ajanda'nın basın bülteninde şu ifadeler yer alıyor:

“Ajandamızda yer verdiğimiz 100 eserin yazarı. Osmanlı’dan Cumhuriyet’e 1980'lerden günümüze, çeşitli yapı ve kurumlardaki kadın hayatlarının türlü biçimlerini hem ezilme hem de buna başkaldırılarını, kadınların hak mücadelesini araştırarak ortaya koymaya, kadınları çeşitli tarihsel dönemlerde görünür kılmaya çalıştılar.

“Elinizdeki seçkide edebiyat araştırmalarından emek ve sınıf çalışmalarına, siyaset biliminden sosyolojiye ve tarihe, eleştirel din incelemelerinden cinsellik araştırmalarına, biyografilerden kurumsal tarihlere, Dersim'in kayıp kızlarından Ermeni feministlere, Kürt kadınlarının konumundan Türk modernleşmesinde rol almış öncü kadınlara uzanan bir çeşitlilikte bu ‘görünürlüğü’ izlemek mümkün.

“Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de artık tarih alanında toplumsal cinsiyetin vazgeçilmez bir analiz kategorisi olmaya başladığını ve gene bu seçkinin ortaya koyduğu gibi yalnızca kadın değil erkek tarihçilerin de onu kullandıklarını izliyoruz. Dolayısıyla elinizdeki seçki, farklı aidiyetlerden, sınıflardan, etnisitelerden ve cinsel yönelimlerden kadınların konumunu ele alan, aynı zamanda da erkeklik çalışmalarını içeren bir çeşitliliği gözler önüne sererek bu heterojenliğe tanıklık ediyor.

“Türkiye'de son otuz yıldır kadınların tarihine ilişkin anlayışın, hem farklı ve yeni sorgulama alanlarının açılmasıyla, hem de yeni kavramsal çerçeveler ve araçlar bulma çabasıyla zenginleşmiş durumda olduğu görülüyor.”

Ajandayı temin etmek için Kadın Eserleri Kütüphanesi’yle doğrudan iletişime geçebilirsiniz. 

Kadın Eserleri Kütüphanesi'nin Facebook sayfası için tıklayın.

E-mail: [email protected]

Tel: 0212 621 8134

Bianet

Share
İlgili Eğitim